Vest: Zaštita od poplava na slivu reke Tamnave

Zaštita od poplava na slivu reke Tamnave

Zaštita od poplava na slivu reke Tamnave

Predstavnici koceljevačke opštine prisustvovali su u Ubu prvoj radionici projekta “Rikonekt” iz programa “Horizont 2020” koji finansira Evropska unija. Njegov cilj je da unapredi evropski referentni okvir za primenu prirodom inspirisanih rešenja za smanjenje hidrometeoroloških rizika kroz demonstraciju, širenje i primenu ovih rešenja u ruralnim i prirodnim sredinama. “Rikonekt” promoviše novu praksu zajedničkog stvaranja u planiranju korišćenja prostora koja povezuje smanjenje hidrometeoroloških rizika  sa lokalnim i regionalnim razvojnim ciljevima na održiv i finansijski moguć način. 

Na prošlonedeljnoj radionici prisutni su se bavili zaštitom na slivu reke Tamnave koja je imala značajnu istoriju poplava. O novim trendovima i rešenjima koja se nude danas u struci i nauci na nivou EU govorila je, između ostalih, prof.dr Jasna Plavšić sa Građevinskog fakulteta u Beogradu.

-Radi se o takozvanim prirodom inspirisanim rešenjima koja su zamišljena da na neki način budu inspirisana prirodom i da donesu različite vrste koristi ne samo u oblasti zaštite od poplava već i korist za širu zajednicu, za životnu sredinu, da to bude jedno opšte, integralno rešenje, prihvatljivo za celu zajednicu koje će da donese i nove poslove za turizam, rekreaciju i ekonomski razvoj za lokalne samouprave. Projekat ima i taj sociološki aspekt i današnja radionica je posvećena aspektu prihvatljivosti rešenja za zajednicu- rekla je profesorka Plavšić.

Prema njenim rečima, sliv Tamnave je veoma komplikovan sa aspekta nauke i veliki izazov za stručnjake zbog svoje konfiguracije i uticaja, ali i zbog nekih nedostataka poput nedostatka merenja.

-Nama, stručnjacima su potrebna da bi rešenja bila što bolja. Međutim, tu je u poslednje vreme ipak dosta urađeno. JP “Srbija vode” su prošle godine pokrenule realizaciju sistema za rane najave za zaštitu od poplava na slivu Tamnave i proširiće ga na ceo sliv Kolubare. To je dobra stvar jer su instalirane nove stanice i to će nama, stručnjacima veoma pomoći da se u budućnosti naprave bolji modeli i bolja rešenja za ovaj sliv - ocenila je prof. dr Plavšić i dodala da rad sa građanima po pitanju zaštite životne sredine i našeg odnosa prema njoj treba da bude konstantan, ali da i zakonodavstvo treba da bude rigoroznije prema prekršiocima, da bez izuzetka adekvatno sankcioniše bahate i nemarne ljude koji ostavljaju otpad gde stignu.         



Podeli:

Povezane vesti

Ostavite komentar