Vest: Vrlo lako napravite lekovitu rakiju orahovaču

Vrlo lako napravite lekovitu rakiju orahovaču

Vrlo lako napravite lekovitu rakiju orahovaču

Za pripremu orahovače potrebno je 1- 2 litara kvalitetne domaće rakije (takozvane rakije od 20 gradi), 1 kilogram kristal šećera i 40 oraha.

Da biste pripremili ovaj ukusan, a izuzetno lekovit slatki napitak morate koristiti zelene orahe i to, ako je moguće da budu manji. Način pripreme je vrlo jednostavan, a pored svega navedenog biće vam potrebna i jedna staklena tegla sa širokim grlom.

Vrlo lako napravite lekovitu rakiju orahovaču-0

Orahe operite i na nekoliko mesta izbockajte (viljuškom ili čačkalicom), a možete ih iseći i na sitnije komade, pa ih stavite u teglu, a preko njih pospite šećer. Ovako pripremljenu mešavinu zatim prekrijte gazom, a nikako ne zatvarajte teglu hermetički i ostavite je na sunčanom mestu da odstoji 28 dana, odnosno 4 nedelje. Ukoliko primetite da se šećer ne rastapa, možete blago protresti teglu s vremena na vreme.

Kada istekne ovaj vremenski rok, dodajte domaću rakiju i hermetički zatvorite i ostavite još neko vreme da stoji na suncu. Optimaplno vreme je oko 40 dana. U ovom trenutku možete dodati odabrane začine, dok ako želite limun, njega dodajete desetak dana pre nego što istekne rok od dodatnih 40 dana, koliko je preporučljivo da orahovača još odstoji. U principu je najbolje da ga isečete sa sve korom na krupnije komade.

Vrlo lako napravite lekovitu rakiju orahovaču-1

Po isteku navedenog vremenskog perioda možete da procedite napitak ili da, jednostavno samo izvadite orahe (pod uslovom da ste ih bockali, a ne sekli) i limun, ako ste ga stavljali, pa da razlijete u staklene flaše i odložite na hladno i tamno mesto do konzumiranja.

Domaća orahovača se od davnina u narodu koristila kao prirodan lek za mnoge zdravstvene tegobe. Nauka ima jednostavno objašnjenje za lekovitost ovog napitka, a to je prisustvo vitamina i minerala u zelenim orasima, koji su jedan od glavnih sastojaka orahovače.Podeli:

Povezane vesti

Ostavite komentar