Vest: Vladika Isihije prvi put u kanonskoj poseti Ubu

Vladika Isihije prvi put u kanonskoj poseti Ubu

Vladika Isihije prvi put u kanonskoj poseti Ubu

Reč Božja se svima deli i dovoljna je da svakog nahrani

U nedelju 8. po Duhovima, Njegovo Preosveštenstvo Episkop valjevski G. Isihije upriličio je prvu kanonsku posetu Ubu, središtu Arhijerejskog namesništva tamnavskog. U Hramu Vaznesenja Gospodnjeg Vladika Isihije je načalstvovao Svetom Arhijerejskom Liturgijom, uz sasluživanje arhijerejskog zamenika Episkopa valjevskog, protonamesnika Filipa Jakovljevića, i više sveštenoslužitelja Eparhije valjevske.

Poimanje gladi u vreme zemaljskog života Gospoda Hrista nije nalik današnjem. Mi danas i najmanji apetit za jelom nazivamo glađu, nastojeći da je što pre utolimo, a u ono vreme je jedan hleb bio mera dnevnih potreba čoveka i malo ko je za više od toga zarađivao. Događaj pretvaranja pet hlebova i dve ribe u mnoštvo hrane, opisan u današnjem Svetom jevanđelju (Mt 14, 14- 22), govori da se blagodaću Božjom i učešćem Svetih apostola nahranilo hiljade ljudi, deo je liturgijskog slova Vladike Isihija utemeljenog na ovom jevanđeljskom odlomku. Gospod čini ogromno čudo, ali ne čini ga na spektakularan način. Ne reklamira Sebe, ne traži Svoju slavu, već čini tajno da to narod ne vidi. Gospod blagosilja hleb i uzdiže pogled na nebo, pokazujući time da On ne radi ništa Sam od Sebe, već u Svom božanskom smirenju, objasnio je Vladika Isihije.

Gospod obezbeđuje skromno hranu da bi narod mogao da preživi, ali ne čini sam već traži saradnike, a to su u prvom redu Njegovi učenici, koje upošljava u ovom dobrom delu i čudu Božjem. Daje im komade hleba i kaže da razdele. Na čudesan način, to biva dovoljno za sve ljude. I ne samo da biva dovoljno, nego ima i viška – dvanaest kotarica, koje simbolično ukazuju da se reč Božja svima deli i dovoljna je da svakoga nahrani. Ostatak pripada dvanaestorici apostola, koji su najbliži Gospodu i koji najviše mogu da prime učenja Njegovog i Njegove dobrodetelji i koji su pozvani da budu prvi krug oko Njega koji razdaje Njegovu blagodat – rekao je valjevski arhijerej.

Ovaj čin je predobrazac Svete Liturgije, Tajne večere, koja će se dogoditi ubrzo, kada će Gospod blagosiljati i prelomiti hleb, a potom ga razdeliti Svojim učenicima, uz dobro poznati blagoslov o jedenju Njegovog tela i pijenju Njegove krvi na otpuštenje grehova. Svaka Liturgija služena kroz vekove do danas jeste priključivanje na „uvek služeću“ Svetu Liturgiju, koju je odslužio sam Gospod Isus Hristos sa Svojim učenicima neposredno pre stradanja,  istakao je Vladika Isihije. Osvrnuvši se na praznik Prenosa moštiju Svetog arhiđakona Stefana, kojeg  naša Sveta Crkva danas proslavlja, Vladika Isihije je podsetio da je reč o svetitelju koji je prvi postradao za reč Božju. Pričešćen krvlju i telom Spasitelja i ispunjen blagodaću, mogao je prvi da postrada za ljubljenog Gospoda, rekao je Vladika Isihije, uz molitvu Gospodu da se svi sjedinjujemo s Njim i budemo pričasnici kosmičke Liturgije, koju je Gospod odslužio na Veliki četvrtak.

Velika je radost danas ispunila Tamnavu, sveštenstva koje u ovom kraju služi Bogu i vernog naroda, koji je ljubavlju prema Gospodu podigao lep saborni hram, od čijeg se osvećenja ove godine 18. septembra navršava jubilarnih deset godina. Prva kanonska poseta Vladike Isihija biće zlatnim slovima upisana u letopis svetinje, rekao je starešina Hrama Vaznesenja Gospodnjeg protojerej – stavrofor Dragan Alimpijević u blagodarju za prinete molitve.

Za trpezom ljubavi, Vladiku Isihija, braću sveštenike, predstavnike Opštine Ub, javnih ustanova i privrede ovog kraja, pozdravio je arhijerejski namesnik tamnavski protojerej Nebojša Milivojević. Zablagodarivši Vladiki Isihiju što je predvodio liturgijsko sabranje i svima koji su u njemu učestvovali, prota Milivojević poželeo je svima svakog dobra i da se u molitvenoj ljubavi još mnogo godina sabiraju. Za kraj, kako tradicija domaćina nalaže, usledilo je darivanje. Za uspomenu na svoju prvu kanonsku posetu Tamnavi, Vladika Isihije od sveštenstva i predsednika Crkvenog odbora Crkvene opštine Ub Miroslava Živanovića dobio je arhijerejski činovnik i ikonu Svetog Save.

(Izvor: Eparhija valjevska)


Ub
Podeli:

Povezane vesti

Ostavite komentar