Vest: Viša cena vrtića uz manji procenat učešća roditelja

Viša cena vrtića uz manji procenat učešća roditelja

Viša cena vrtića uz manji procenat učešća roditelja

Za celodnevni boravak deteta u PU “Poletarac” u Koceljevi roditelji će ubuduće na mesečnom nivou izdvajati 5.787 dinara, 383 više nego do sada. Istovremeno, njihovo učešće u novoutvrđenoj ekonomskoj ceni biće niže.

Naime, na osnovu rešenja utvrđena je nova ekonomska cena programa vaspitanja i obrazovanja po detetu u koceljevačkom vrtiću i ona za 2022.godinu  iznosi gotovo 43 hiljade dinara. Do sada su roditelji izdvajali petinu ukupnog iznosa, ali će ubuduće njihov udeo činiti 13 odsto, dok će opština kao osnivač iz lokalnog budžeta za svako dete davati mesečno 37.390 dinara što je učešće od 87 odsto.

-Utvrđivanje cene se vrši svake godine. Ove godine je izašao i novi pravilnik o utvrđivanju ekonomske cene. Mi smo dali predlog osnivaču  tako da ekonomska cena u odnosu na prethodne godine nije bitno menjana. Ranije je bila praksa da je učešće roditelja 20 odsto. To sada u pravilniku ne stoji  i na osnivaču je da sam odredi visinu učešća roditelja u ovoj ceni.

Ekonomska cena po detetu je u 2021.godini bila 5.404 dinara za decu celodnevnog boravka i toliko su roditelji mesečno izdvajali za usluge vrtića. To je predstavljalo iznos od 20 odsto od ukupne ekonomske cene. Ove godine ustanova je predložila da taj iznos bude 5.787 dinara sa 13 posto učešća roditelja.

Smanjeno je učešće roditelja jer bi primenom dosadašnje prakse  došli do značajnijeg povećanja na teret roditelja. Da bi ostali na nekoj približnoj ceni u odnosu na prošlu godinu nađeno je rešenje da se praktično poveća učešće lokalne samouprave- istakla je vd direktorka koceljevačkog obdaništa Marina Gajić.

Ideja lokalne samouprave je, prema rečima načelnika nadležnog odeljenja bila da cena boravka u vrtiću praktično ostane na prošlogodišnjem nivou.

-Bez obzira na sva poskupljenja i probleme sa kojima se suočavamo trudimo se da cenu ne poskupljujemo , da ne opterećujemo dodatno budžet roditelja, da damo na taj način svoj doprinos. Do sada je bilo definisano Zakonom o predškolskom vaspitanju i obrazovanju da uvek 20 odsto mora biti procenat učešća. To sada nije slučaj jer je data mogućnost osnivaču, jedinici lokalne samouprave da kaže da to može da bude i drugačije, da odredi visinu procenta u odnosu na potrebe.

Da bi ostali na nivou kao prošle godine ili da neznatno korigujemo cenu, mi smo obračunali ekonomsku cenu. Svakako, ta struktura zavisi od ukupnih prihoda u predškolskoj ustanovi, od sredstava koja su određena budžetom, od prisutnosti i broja dece koja dolaze. Došli smo do toga da je učešće roditelja 13, a osnivača 87 odsto. Sa tim procentima mi smo na istom nivou kao prošle godine- obrazložio je Miodrag Tadić.

Roditelji “poletaraca” koji pohađaju pripremni predškolski program u grupama celodnevnog boravka u ovoj godini će na mesečnom nivou plaćati 4.720 dinara dok troškovi obaveznog četvoročasovnog programa idu na teret republičkog budžeta.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici !Podeli:

Povezane vesti

Ostavite komentar