Vest: Velikomučenica koju su zbog vere osakatili. Danas je Sveta Hristina

Velikomučenica koju su zbog vere osakatili. Danas je Sveta Hristina

Velikomučenica koju su zbog vere osakatili. Danas je Sveta Hristina

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas slave Svetu velikomučenicu Hristinu; Prepodobnu Polikarp Pečerskog; Sveti mučenici Prebilovački i Donjohercegovački.

Velikomučenica koju su zbog vere osakatili. Danas je Sveta Hristina-0Sveta velikomučenica Hristina

Rodom iz grada Tira, ćerka namesnika carskog Urbana, idolopoklonika. Ne zna se iz kakvih razloga roditelji njeni dadoše joj to ime, Hristina, no ono skrivaše u sebi tajnu njenog budućeg sledovanja Hristu. Do svoje jedanaeste godine ona ne znade ništa o Hristu. A kada joj bi 11 godina, otac njen, da bi je skrio od sveta zbog njene izvanredne lepote do potpunog uzrasta, odredi joj najviši sprat jedne visoke kule, da tu živi. Ustroji joj sve udobnosti za život, dade joj robinje na službu, i postavi u njene odaje idole srebrne i zlatne, da im svakodnevno prinosi žrtve. No duši mlade Hristine beše teskobno u toj idolopokloničkoj sredini. Gledajući kroz prozor danju u sunce i sve krasote sveta a noću u čudesno jato sjajnih zvezda, ona po svome prirodnom razumu dođe do čvrste vere u jednoga živoga Boga. Milostivi Bog, videći njenu čežnju za istinom, posla joj angela svoga koji je prekrsti krsnim znamenjem, nazva je nevestom Hristovom i pouči je potpuno u bogopoznanju. Tada Hristina polupa sve idole u svojim odajama, i time izazva divlju jarost kod svoga oca. Otac je izvede na sud i predade je mukama a po tom baci u tamnicu nameravajući, da je sutradan poseče mačem. No te noći zdrav čitav Urban izvrže dušu svoju i ode u grob pre kćeri svoje. Za tim dva namesnika, Dion i Julijan, produžiše istjazavanje ove svete device. Hristinina hrabrost u trpljenju i čudesa, koja počini silom Božjom, obratiše mnoge neznabošce tirske u Hrišćanstvo. Za vreme mučenja Hristine Dion najedanput pade mrtav usred naroda. Njegov naslednik Julijan odseče Hristini grudi i jezik. Mučenica uze svoj jezik rukom i baci ga u oči Julijanu. I ovaj na jednom posta slep. Najzad, muke njene za Hrista svršiše se smrću pod oštrim mačem, a njen život produži se u besmrtnom carstvu angelskom. Česno postrada sveta Hristina u III stoleću.

Velikomučenica koju su zbog vere osakatili. Danas je Sveta Hristina-1Prepodobni Polikarp Pečerski

Prepodobni Polikarp iguman Pečerski. Imađaše "ljubav prema Bogu i bližnjima, radost zbog savesti neporočne, mir zbog pobede svih strasti, strpljenje pri napastima i bedama, blagost u pokornosti svima, milosrđe prema sirotim, veru nesumnjivu u izvršenju zapovesti, istinu u ispunjenju obeta, krotost u nepoznavanju gneva, uzdržljivost i t.d." Tako dobro upravljaše lavrom Kijevo-Pečerskom, da mu se po smrti ne može naći dostojan naslednik među monasima (jer i koji behu dostojni iz smernosti ne hteše se primiti igumanstva), da bratija biše prinuđena uzeti za igumana mirskog jereja Vasilija. Upokoji se sv. Polikarp u Gospodu 1182 god.

Beseda

o apostolskoj svetoj opomeni

Jer govoreći ponosite i lažljive riječi

prelašćuju na nečistote tjelesnih želja

one koji od skora bježe (II Pet. 2, 18).

Sveti apostol poznaje ljude bolje nego najnaučeniji književnici, jer je on svetac i apostol. A svetac i apostol proniče duboko u srce ljudsko. O kome to govori sveti apostol ovde? O nečistim, bezobraznim i samovoljnim, koje je ranije nazvao bezvodnim izvorima, i oblacima i maglom. Nečisti, bezobrazni i samovoljni su mnogorečivi i visokorečivi. Oni govore ljudima ponosite i lažljive reči. Tim ponositim i lažljivim rečima oni i skrivaju i objavljuju srce svoje, - skrivaju za neuke i nerazumne, a objavljuju za utvrđene u veri i obasjane blagodaću Kad nečisti govori o čistoći svojoj, time on objavljuje nečistoću svoju; kad bezobrazni brani obraz svoj, time on otkriva bezobraznost svoju; kad samovoljni tumači volju Božju, time on prokazuje samovolju svoju. Ko pažljivo prati reči njegove, može da oseti smrad telesnih želja. No nepažljivi i neuki ne mogu da osete taj smrad, nego poveruju i prelašćuju se. Oni koji su počeli od skora da bježe od obmane jela, i sveta, i đavola, hvataju se ponositim i lažljivim rečima kao riba u nevidljivu mrežu. Ne zna riba da je u mreži dok god se mreža ne izvuče na vreo pesak. Tada zna, ali tada je dockan. O da ne bude dockan i za one jadne duše ljudske, koje se hvataju u mrežu ponositih i lažljivihreči! Znajte, braćo, da je lažan svaki onaj učitelj, koji naukom svojom odobrava telesne želje, i povlađuje grešnicima u telesnim željama.

Gospode Isuse, sveti i prečisti pošlji angele Tvoje svete, da odbrane sve početnike i poletarce u veri Tvojoj od ponositih i lažljivih usta. Tebi slava i hvala vavek. Amin.



Podeli:

Povezane vesti

Ostavite komentar