Vest: Učinite neko dobro delo. Danas je Velika Subota

Učinite neko dobro delo. Danas je Velika Subota

Učinite neko dobro delo. Danas je Velika Subota

Srpska pravoslavna crkva i njneni vernici danas slave Veliku Subotu.

VELIKA SUBOTA:

U subotu po raspecu, dodose prvosvestenici i fariseji kod Pilata da traze od njega da postavi strazu ispred Hristovog groba. Ovo su uradili zato sto su se plasili da ce neko od Hristovih ucenika ukrasti Njegovo Telo, i tako ce narod poverovati da je Isus vaskrsao, kao sto je i najavljivao, “Poslije tri dana ustacu” (Mt. 27, 63). "Rece im Pilat: Imate strazu, idite te utvrdite kako znate. A oni otisavsi utvrdise grob sa strazom i zapecatise kamen“ (Mt. 27, 65-66). Na Veliku Subotu, telom u grobu, a dusom u Adu, Hristos je razrusio vrata pakla. Smrt koja je do tada vladala nad preminulim dusama, pobegla je od Spasitelja. Tada je Gospod duse pravednika iz ada uveo u rajska naselja.

Način proslavljanja:

Jutrenje Velike subote u novije vreme ne sluzi se rano izjutra, vec na Veliki petak uvece. Pred Hristovim grobom, uz kadenje i drzanje sveca, vrsi se slika Hristovog pogreba. Uz citanje celog 118/119 Psalma pevaju se statije - stihovi u kojima se slavi umrli Spasitelj kao Vaskrsenje i Zivot i izrazava bol, zalost i tuga Presvete Bogorodice. Sve je ovo podeljeno na tri statije. U kanonu Velike subote, cije su pesme napisali Marko Idruntski (od prve do cetvrte) i Kosma Majumski (od seste pa do kraja), dok je irmose prve cetiri pesme pisala monahinja Kasija (810), slavi se pobeda Hristova nad smrcu i prvi put se saznaje da je ovaj sabat, ova blagoslovena subota u kojoj Spasitelj lezi mrtav, preblagoslovena subota. U njoj je Spasitelj usnuo, uz Njegovo obecanje da ce Vaskrsnuti u treci dan.

Pri kraju jutrenja, plastanica se nosi tri puta oko hrama, a posle njenog ponovnog polaganja u grob, cita se pred njom Jezekiljevo prorostvo o vaskrsenju mrtvih (Jez 37,1-14), Apostol i Jevandelje. Velikosubotnom Liturgijom Sv. Vasilija Velikog pocinje Vaskrsenje. Sve do citanja Apostola, svestenik sluzi ovu Liturgiju u crnoj odezdi, a potom oblaci belu, jer su se u toku ove liturgije krstavali oglaseni, koji su se tokom celog Vaskrsnjeg posta pripremali uzdrzavanjem od hrane, molitvama i poukama za krstenje, koje se uvek vrsi u belim odezdama. Jedino na ovoj Liturgiji, Jevandelje se ne cita sa amvona ili sa carskih dveri, vec na Hristovom grobu, jer je Andeo na grobu Gospodnjem objavio mironosicama vest o Hristovom Vaskrsenju. Velika subota je jedina subota u godini kada se post sastoji u suhojedenju.



Podeli:

Povezane vesti

Ostavite komentar