Vest: U Srednjoj školi u Koceljevi formirana sva odeljena

U Srednjoj školi u Koceljevi formirana sva odeljena

U Srednjoj školi u Koceljevi formirana sva odeljena

Poljoprivreda i mašinstvo na ceni

Srednju školu u Koceljevi pohađa ukupno oko 400 đaka raspoređenih u 18 odeljenja. I u novoj školskoj godini u ovoj ustanovi formirana su sva odeljenja a u prvi razred upisano je 107 srednjoškolaca. Najveće interesovanje svršenih osnovaca vladalo je za poljoprivrednu struku dok su, sa druge strane, mesta u trogodišnjim smerovima ostala upražnjena.                                                                                                                                                                                                 

–Što se tiče ovogodišnjeg upisa može se reći da je on protekao nestandardno. Ranije smo imali problema da popunimo četvrti stepen, dok je treći redovno popunjavan. Ovoga puta se desilo obrnuto. Mnogi se slažu u oceni da je jedan od razloga zašto je to tako lakši testovi na završnom ispitu od nekog proseka a samim tim i veći broj poena. Nemamo prepuna odeljenja ali to smo i očekivali. Ipak, važno je da smo uspeli da formiramo svih pet odeljenja prve godine  i sa time smo zadovoljni. U svim smerovima ih ima dovoljno a najveći broj je u poljoprivrednoj struci, što je možda neobično - analizira direktor Srednje škole Veroljub Matić i dodaje da se tokom septembra meseca javljalo još učenika u želji da pređu na ovaj smer, što nije bilo moguće, jer je maksimalan broj već upisan.                                                                                                                         

Veće interesovanje vladalo je i za smer mašinski tehničar za kompjutersko konstruisanje u kojem je od 30 ostalo upražnjeno tek četiri mesta. Sa druge strane, ovogodišnji svršeni osnovci najmanje su bili zainteresovani za smer ekonomski tehničar pa je tako popunjeno tek dve trećine mesta.                                                                       

Ovakva situacija na smeru koji je bio jedan od najatraktivnijih za rukovodstvo škole je, kažu, neobična. Govoreći o eventualnim razlozima zašto su đaci manje zainteresovani za područje ekonomije Matić ističe da ekonomski tehničari verovatno nakon završene srednje škole imaju najmanji dijapazon zapošljavanja.                                                                                                                                       

–Oni koji odluče da završe fakultet imaju mogućnosti, ali koliko ja pratim zadnjih godina, ne idu deca masovno na  ekonomske fakultete, već studiraju nešto drugo. Pa možda su zato opredeljeni da izbegnu matematiku, fiziku ili neke druge za njih zahtevnije predmete i zato biraju neki drugi smer, poput poljoprivrednog. Sa druge strane, mašinska struka je solidna i imaju mogućnost zapošljavanja već nakon srednje škole. Da ne govorimo o mogućnostima nakon završenog fakulteta. Očigledno se vratilo pozitivno vreme za mašinsku struku i tehničke nauke iz mog ugla. Jer, sećamo se svi onog kriznog perioda za ovu nauku. Međutim, ova struka je ponovo tražena i to već pre 5-6 godina, ali deci i njihovim roditeljima je bilo potrebno izvesno vreme da to shvate - ocenio je direktor Srednje škole. 

Borba za svakog đaka

Sve manji broj dece utiče i na manji broj učenika u ovoj školi. Zato je sve teže održati maksimalan broj odeljenja u ovoj obrazovnoj ustanovi. Ne teši ni činjenica što druge škole u okruženju, slične veličine koceljevačkoj, imaju još manji broj srednjoškolaca. Stoga u ovoj ustanovi nameravaju da za buduće srednjoškolce postanu još atraktivniji, da pokušaju da otkriju šta još mogu da ponude novim generacijama, uvedu nešto novo, poprave ono što je potrebno...                                                                                                                                   

–Imamo nekih ideja, ali ne bih da pričam ništa unapred. Imali smo u poslednjih dvadesetak i više godina nekoliko momenata u kojima je bilo važno preduzeti određene korake kako bismo produžili dalje. Sada je tih mogućnosti sve manje. Promocija škole se ne radi samo u maju, već ona mora da bude prisutna cele godine, da ima kontinuitet- smatra Matić i dodaje da ima prostora za poboljšanje i u samom načinu rada.                                                                                                                                                                           

–Ranije su ljudi na selu radili teške poslove i pevali. A mogli su da rade namrgođeni i svi da ćute. Mislim da taj primer mnogo govori. Sa decom se može raditi na razne načine. Da atmosfera bude opuštena, da deca budu oslobođena straha, ali da prate nastavu i uče. Ima puno stvari koje se mogu primeniti u cilju efikasnijeg rada. Mi se moramo prilagođavati trendovima savremenog doba - zaključio je direktor ove obrazovne ustanove.                                                                                                                                   

Jedna od važnih karika u promociji škole su i sadašnji srednjoškolci koji mogu da budu odlični ambasadori i  dobri uzori za naredne generacije.           



Pratite nas na našoj Facebook I Instagram stranici!




Podeli:

Povezane vesti

Ostavite komentar