Vest: U manastiru Bogovađa imenovana nova igumanija

U manastiru Bogovađa imenovana nova igumanija

U manastiru Bogovađa imenovana nova igumanija

Господ Христос нас учи да чинимо милосрђе

Otkako je stupio na tron Eparhije valjevske, Preosvećeni Episkop G. Isihije upriličio je prvu kanonsku posetu manastiru Bogovađa, drevnoj svetinji (sagrađen 1852. na temeljima bogomolje iz 16. veka) i najznačajnijem istorijskom zdanju na teritoriji Opštine Lajkovac. Prilikom posete Vladika Isihije, sa sveštenstvom Arhijerejskog namesništva tamnavskog, odslužio je Svetu Arhijerejsku Liturgiju i obznanio svoju nedavnu odluku o postavljenju mati Angeline (Lazarević) za nastojateljicu obitelji nakon upokojenja mati Agnije Hadži – Stanić, koja je Bogovađom upravljala od 2005. do 2021. godine.

U manastiru Bogovađa imenovana nova igumanija-0

U liturgijskoj propovedi Vladika Isihije pojasnio je smisao današnjeg Svetog jevanđelja (Lk 7, 11- 16) o vaskrsenju sina nainske udovice, koje čini Gospod Hristos sažalivši se na nesreću koja je snašla ovu ženu, ophrvanu bolom i bez nade.

Gospod Hristos je ovde učinio vaskrsenje kao milosrđe, sažalivši se na udovicu, a kroz nju i na čitav rod ljudski. U njoj možemo da vidimo naš rod koji je ostao bez Bogočoveka, upravitelja, kao i bez svojih plodova. Sam i nezaštićen, odvojen od Boga. Gospod vraća sina u život i daje ga njegovoj materi. Time nam daje ogromnu utehu, jer svi imamo bližnje koji su usnuli u Gospodu i svima će, kao toj materi Gospod vratiti naše umrle i bićemo u večnoj radosti – besedio je Episkop Isihije.

U ovom činu Gospod Hristos pokazuje se kao milosrdnik, pružajući lični primer nama kako i sami treba da činimo milosrđe. Naravno, mi ne možemo da vaskrsavamo mrtve, ali možemo da pomažemo spram svojih mogućnosti. Da dajemo ono što možemo i da dajemo rado, istakao je Vladika Isihije.

U manastiru Bogovađa imenovana nova igumanija-1

Blagosiljajući učesnike liturgijskog sabranja u manastirskom Hramu Svetog velikomučenika Georgija, Episkop Isihije uputio je molitvu Gospodu da nam sve što činimo u životu bude „produžena Liturgija“, služba Bogu i bližnjima, jer nas Gospod uči da budemo milosrdni i činimo dobra dela svojim bližnjima.

Bližnji nije samo onaj kog volimo, ko nam je drag i blizak. Još manje onaj od koga možemo da primimo platu, pohvalu ili neku drugu nadoknadu. Bližnji je i onaj koji nam to uskraćuje i ne kaže „hvala“, čak i onaj koji nas mrzi. Savršeno učenje sastoji se u tome da ljubimo i one koji nas vole i koji nas mrze. Do toga treba da uzrastamo, to ne može svako. Možemo prvo da volimo one koji su oko nas, a polako da širimo taj krug – zaključio je Vladika Isihije.

Sabranje je završeno trpezom ljubavi koju je sestrinstvo Bogovađe pripremilo za drage goste.




Podeli:

Povezane vesti

Ostavite komentar