Vest: Tribina i promocija knjige o digitalnoj demenciji

Tribina i promocija knjige o digitalnoj demenciji

Tribina i promocija knjige o digitalnoj demenciji

U ponedeljak, 31. januara, sa početkom u 18 časova, u Domu kulture biće održana tribina povodom predstavljanja knjige „Mladi pod kontrolom… Digitalna demencija! Šta činiti?“, autora Nedeljka V. Jovića. Organizator događaja je Ustanova kulture, a ulaz je slobodan.

Nesumnjivo je privilegija živeti u eri digitalne revolucije, koja svima donosi velike benefite, ali se, pritom, zanemaruje i njene evidentne opasnosti.  Sa aspekta socijalne psihologije (i psihopatologije), zloupotreba ličnih informacija sa potencijalnim gubitkom privatnosti je glavni problem današnjice, kome su posebno izloženi mladi.

Tribina i promocija knjige o digitalnoj demenciji-0

Nepromišljeno ostavljanje podataka na različitim sajtovima predstavlja ogroman manevarski prostor za manipulaciju ljudima, uz potencijalnu mogućnost suptilnog kontrolisanja, ali i drugih vidova zlupotrebe, što autor detaljno elaboriše u ovom priručniku, kritički se fokusirajući na negativne aspekte „digitalne ere“. Termin digitalna demencija metaforički ilustruje promene u ličnosti do kojih dovodi nekritičko korištenje kompjutera i interneta, aludirajući na disfunkciju kongnitivnog procesa i zanemarivanja logičkog mišljenja, posebno kod mladih.



Ub
Podeli:

Povezane vesti

Ostavite komentar