Vest: Tri decenije postojanja “Ipon” kluba

Tri decenije postojanja “Ipon” kluba

Tri decenije postojanja “Ipon” kluba

Nedavno je 14 takmičara koji su na “Funakoshi cupu” u Debeljači predstavljali koceljevački karate klub “Ipon” osvojilo 47 medalja. Riznica odličja ovog sportskog kluba bogatija je za 17 zlatnih, 16 srebrnih i 14 bronzanih medalja, kao i pehar za visoku, petu poziciju među najuspešnijim klubovima na takmičenju.

Prethodno je u Kruševcu, na drugom međunarodnom memorijalu “Sensei Oliver Tomić“, na kojem je učestvovalo preko 730 takmičara iz pet zemalja, 16 karatista KK “Ipon” Koceljeva osvojilo 48 medalja, a Anđela Đermanović je proglašena za najuspešniju takmičarku na svom borilištu.

Tradicija ovog sporta u koceljevačkom kraju duga je gotovo tri decenije. Klub je osnovan 1994.godine i od tada do danas kroz njega je prošlo na stotine dece i mladih. Prvi i dugogodišnji trener bio je dr Tomislav Stojanović, a od 2017. godine tu ulogu preuzela je Aleksandra Todorović koja je najpre bila članica kluba i uspešna karatistkinja.

Tri decenije postojanja “Ipon” kluba-0

–Kao takmičarka imala sam i evropske uspehe. Sada mojim putem ide zaista veliki broj dece. Trenutno ih je u klubu nešto više od 30. Međutim, važan je kvalitet tako da se klub može pohvaliti značajnim brojem dobrih karatista. Do sada imamo tri svetske medalje- priča Aleksandra i dodaje da je najbolje vreme za početak bavljenja ovim sportom za decu od pete godine, te da gornja granica ne postoji.

Među benefitima bavljenja ovim sportom najpre ističe pravilan razvoj i držanje tela.

–Prvenstveno je dobro za kičmu, ravna stopala, karate je rešenje za mnoge druge bolesti i probleme. Sport sam po sebi, pa i karate, podrazumeva zdrav život. Ima dosta odricanja ukoliko želite ozbiljno da se bavite njime. Ja sam to kao takmičarka osetila na svojoj koži. Oni sada osećaju na svojoj. Treba biti posvećen jer nemoguće je naučiti sve kroz mesec ili dva. Potrebne su godine kroz koje se stiču znanja i veštine, tako da ko ima želje i volje može sve- ističe Aleksandra.

Tri decenije postojanja “Ipon” kluba-1

Prema njenom zapažanju, kod novih generacija dece primetan je nedostatak strpljenja i doslednosti, nervoza i izostanak koncentracije, za šta je u velikoj meri, smatra, kriva tehnologija i način života. Zato je, kaže, važno da se deca i mladi bavi bilo kakvom fizičkom aktivnošću, te da je svaki sport dobar za njihov fizički i mentalni razvoj, za socijalizaciju.



Podeli:

Povezane vesti

Ostavite komentar