Vest: Svetski dan borbe protiv side: Od ključne važnosti testiranje

Svetski dan borbe protiv side: Od ključne važnosti testiranje

Svetski dan borbe protiv side: Od ključne važnosti testiranje

Od ključne važnosti je da svi koji su imali rizične kontakte što pre saznaju svoj HIV status testirajući se, uprkos situaciji izazvanoj pandemijom korona virusa, ukazala je danas Unija organizacija Srbije koje se bave zaštitom osoba koje žive sa HIV-om i AIDS-om.

„Izuzetno je važno da oboleli od HIV-a i osobe u riziku od infekcije nastave da kroz postojeće i nove programe dobijaju svu podršku koja im je neophodna: od savetovanja, unapređenja lečenja, dostupnosti nege i borbe protiv stigmatizacije“, saopštila su udruženja povodom 1. decembra, Svetskog dana borbe protiv AIDS-a, koji se ove godine obeležava pod sloganom „Globalna solidarnost, zajednička odgovornost“.

Udruženja su podsetila da je u borbi protiv HIV-а učinjen veliki napredak, ali da borba još uvek nije gotova, te da je neophodno dalje unapređenje dostupnosti najefikasnijih terapija i širenje svesti o važnosti ranog otkrivanja HIV statusa.

„Ono što posebno zabrinjava je dalja stigmatizacija obolelih od HIV-a ne samo od strane dela zajednice već i kroz zakonodavne akte, zatim propise i regulative pojedinih institucija, kao i u radu zdravstvenih radnika zbog kojih su HIV pozitivne osobe i dalje diskriminisane“, navodi se u saopštenju.

USOP je uputio poziv da se što više ljudi da se testira na HIV i da tako provere svoje zdravlje.

„Kada je u pitanju ova infekcija izuzetno je važno da se ona otkrije na vreme i da se odmah počne sa lečenjem i upotrebom terapije kako bi se očuvalo zdravlje, a ukoliko je već narušeno da bi se stabilizovalo. Sa HIV-om se danas živi i ukoliko se infekcija otkrije na vreme i odmah počne sa lečenjem osobe koje je imaju mogu normalno da prožive ljudski vek“, ističe se u saopštenju Unije.

Svetski dan borbe protiv side: Od ključne važnosti testiranje-0

Testiranja i savetovanja su besplatna, dobrovoljna i poverljiva odnosno nije potreban nikakav identifikacioni dokument, lični podatak ili zdravstvena knjižica.

Organizacija Srbije koje se bave zaštitom osoba koje žive sa HIV-om i AIDS-om su istakle da se HIV ne može preneti socijalnim kontaktom, radom i druženjem sa HIV pozitivnim osobama, već isključivo rizičnim ponašanjem.

Zatražena je izmena odluka da izmena člana 250. Krivičnog zakonika koji reguliše kazne za one koji svesno prenose HIV virus,  a koji po oceni udruženja „direktno stigmatizuje i diskriminiše osobe koje žive sa HIV-om“.

„Da bismo postigli da sve HIV pozitivne osobe postanu zdravije bez mogućnosti prenosa infekcije na druge potrebno je da im pre svega država omogući uslove za normalan život, kontinuirano i kvalitetno lečenje i dijagnostiku, da im kao društvo stvorimo okruženje bez stigme i diskriminacije, kao i da im kao zajednica pružimo podršku u svakodnevnom životu“, navodi se u saopštenju.

Ukazano je da glavnu ulogu u svemu tome ima i usluga Parnjačko savetovanje koju je kreirao USOP, a koje podrazumeva da osobe koje žive sa HIV-om pružaju podršku novoinficiranim osobama.

USOP očekuje da će važnu ulogu Parnjačkih savetnika u zaustavljanju širenja HIV-a prepoznati i donosioci odluka u Srbiji te da će se ta vrsta usluge kao vid pozitivne prevencije i kao usluga koja može da dovede do zaustavljanja širenja infekcije, oboljevanja i umiranja od AIDS-a naći svoje mesto u programskom finansiranju u republičkom budžetu za 2021. ili 2022. godinu.

Upućen je apel nadležnim državnim organima da obezbede redovnu dijagnostiku za praćenje toka lečenja HIV pozitivnih pacijenata, kao i da se osavremeni antiretrovirusna terapija kojom se leče HIV pozitivne osobe.

Proces registracije četiri nova antiretrovirusna leka je završen i oni bi trebali da se nađu na listi lekova koji se izdaju na teret Fonda za zdravstveno osiguranje.

(Izvor: Danas)
Podeli:

Povezane vesti

Ostavite komentar