Vest: Stop vršnjačkom nasilju

Stop vršnjačkom nasilju

Stop vršnjačkom nasilju

Niz nemilih događaja u školama širom Srbije inicirali su predavanja u OŠ “Mića Stanojlović” u Koceljevi. Edukaciju za učenike 5.razreda na temu “Stop vršnjačkom nasilju” održali su predstavnici MUP-a.

Njen primarni cilj bio je upoznavanje đaka sa posledicama koje nosi ova pojava, ali i podizanje svesti o blagovremenom otkrivanju ovih vidova nasilja.

Deca, a neretko i odrasli, nisu svesni granice i trenutka kada dečja igra i šala prerastaju u nasilje. Danas mladi osim fizičkog nasilja i omalovažavanja u realnom svetu postaju žrtve svojih vršnjaka i u virtuelnom. Važno je da đaci prepoznaju šta je nasilje i da znaju na koji način mogu da reaguju, kome da se obrate i dobiju neophodnu podršku. Značajnu ulogu imaju kako porodica tako i škola ali i celokupna zajednica.

Predstavnici MUP su održali i predavanje na temu “Petarde”. Svedoci smo da mladi, bez nadzora odraslih, upotrebljavaju pirotehnička sredstva do kojih uglavnom dolaze kupovinom kod nelegalnih prodavaca. Svake godine u vreme novogodišnjih i božićnih praznika beleži se veliki broj povreda kod dece školskog uzrasta.

Ova edukacija je imala za cilj podizanje svesti dece i roditelja o opasnosti upotrebe petardi i drugih pirotehničkih sredstava. Kroz konkretne primere učenicima je objašnjeno da to nisu igračke i da ovaj vid zabave ume da se pretvori u tragediju za ceo život.



Podeli:

Povezane vesti

Ostavite komentar