Vest: Šteta od poplava premašila 500 miliona dinara

Šteta od poplava premašila 500 miliona dinara

Šteta od poplava premašila 500 miliona dinara

Popis štete od bujičnih poplava se privodi kraju i već je izvesno da iznosi preko 500 miliona dinara.

Prošlog četvrtka Koceljevu je posetio direktor JP “Srbijavoda”  Goran Puzović koji je izrazio razumevanje za probleme i izazove sa kojima se ova opština godinama, pa i decenijama unazad suočava.

–Razgovarali smo i o nekim novim rešenjima koji bi trebali da doprinesu prevazilaženju problema i da učinimo ovo područje što je moguće bezbednijim. Govorili smo i o Lukincu koji je u proteklom periodu načinio ozbiljnu štetu. Posebno je ona vidljiva na magistralnom putu od Koceljeve prema Ubu, kod raskrsnice, gde je mostić ili propust u momentu  bujičnih poplava bio praktično brana, jer je sva voda koja se akumilirala u Lukinac podbijala pod taj propust a onda se širila po ovom delu Koceljeve, plavila kuće i dvorišta, putnu infrastrukturu ali i proizvodne pogone. Predlog je da se svi mostići ovog tipa na ovom potoku uklone i da se urade proširenja shodno potrebama kada nadolaze bujične vode- izjavio je Ilinčić.

Prilikom ove radne posete analizirano je i stanje Rasnice i Tamnave. Kako je istaknuto, završen je izvođački projekat za pritoku Tamnave i dobijena građevinska dozvola, a narednih dana ova dokumenta biće urađena i za samu Tamnavu.

–Činjenica je da Koceljeva trpi ozbiljne posledice velikih padavina. Klima se menja i jedino trajnije i sigurnije rešenje je, čini mi se, duboki proticajni profil korita koji bi obezbedio da sve padavine i sve pritoke mogu nesmetano da se uliju u ove reke bez obzira na količinu padavina. Na taj način se samo možemo sačuvati  od poplava, napraviti dvogubo korito, odnosno na postojeće korito napraviti dodatnu obaloutvrdu. Važno je obratiti pažnju i na ušće Rasnice u Tamnavu- objasnio je predsednik koceljevačke opštine u kojoj je još od maja meseca na snazi vanredna situacija. 



Podeli:

Povezane vesti

Ostavite komentar