Vest: Stari za stare - klub 65 plus

Stari za stare - klub 65 plus

Stari za stare - klub 65 plus

Povodom Svetskog dana borbe protiv siromaštva volonteri Crvenog krsta uručili su prošle nedelje  paketa samohranim staračkim domaćinstvima na području koceljevačke opštine.

Novac za nabavku 13 paketa hrane, težine oko 6,5 kilograma, obezbeđen je zahvaljujući aktivnostima Kluba 65 plus u okviru nedavno održanog Festivala zimnice.

–Klub za starije pod nazivom 65 plus namenjen je osobama starijim od 65 godina. Formiran je u decembru prošle godine i već su imali ranije jednu aktivnost u okviru Vaskršnjih praznika, na bazaru,  gde su prodavali kolače, oslikane torbe i druge kreativne predmete. U svim tim aktivnostima na pripremi i realizaciji su im pomagali mlađi volonteri Crvenog krsta- ističe sekretar ove organizacije Milan Glumac i napominje da je zahvaljujući tim sredstvima tada nabavljeno i uručeno 22 paketa samohranim staračkim domaćinstvima.

Članovi kluba su izrazili želju da učestvuju i na Festivalu zimnice, te su u susret ovoj manifestaciji pripremali zimnicu i kupcima ponudili raznovrstan asortiman. Na taj način obezbedili su još 13 paketa i pomogli svojim ugroženim sugrađanima.

–Ciljna grupa svakako jesu samohrana staračka domaćinstva i pomoć njima je direktna. Međutim, ne smemo zanemariti benefite koji Klub 65 plus pruža starijim osobama uključenim u njegov rad. On je značajan za sve naše starije sugrađane koji se uključe u njegov rad jer se osećaju prihvaćenije u društvu. Nisu  marginalizovani, već im se vrati osećaj da su korisni, da nešto znače, da mogu da doprinesu, stvaraju, pomažu i to je jedna velika stvar. Obogate svoj društveni život. Crveni krst to naziva aktivno starenje. Klub 65 plus je jedan povod da stariji izađu iz svojih domova, iz svoje monotone svakodnevice, da se druže sa ljudima- priča Glumac i dodaje da im veoma znači da se povremeno okupljaju u prostorijama Crvenog krsta, druže se i angažuju u skladu sa svojim mogućnostima.

U ovoj humnitarnoj organizaciji svesni su važnosti podizanja kvaliteta življenja starijih lica te će se truditi da i u narednom periodu osmisle i realizuju što je moguće više sadržaja koji će uključiti starije od 65 godina.

Ističu da je važno razvijati osećaj empatije kod mladih prema starijim sugrađanima. Zato je u okviru obeležavanja Dečje nedelje, između ostalog, organizovano predavanje u osnovnoj školi na temu “Mostovi među generacijama” koje je imalo poseban osvrt na stare i mlade, njihove potrebe, osećaje, uzajamnu pomoć i poštovanje. 



Podeli:

Povezane vesti

Ostavite komentar