Vest: Spasao narod od kuge. Danas je Sveti Alimpije Stolpnik

Spasao narod od kuge. Danas je Sveti Alimpije Stolpnik

Spasao narod od kuge. Danas je Sveti Alimpije Stolpnik

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas slave veliki crkveni praznik posvećen svetom Alimpiju Stolniku, u narodnu poznatiji i kao Alimpijevdan koje mnoge srpske pravoslavne porodice slave kao krsnu slavu.

Sveti Alimpije jedan je od tri velika stolpnika, pored Simeona i Danila Stolpnika. Na ikoni se predstavlja u asketskom, pustinjačkom odelu kako sedi na svom stolpu Iako u kalendaru nije označen crnim slovom, ovaj svetac je veoma poštovan u srpskom narodu.

Alimpijevdan je krsna slava, koja se slavi u Srba iako je u crkvenom kalendaru obeležena crnim slovom. Sveti Alimpije u mladosti je služio kao đakon u današnjem Jedrenu. 

Željan usamljeničkog života, udaljio se na neko grčko groblje van grada, za koje se verovalo da je zlehudo mesto puno demona i nečistih sila. Tu je poboo krst i sazidao hram u čast svete Jefimije,
svoje zaštitnice.

Prema predanju, pored hrama podigao je visok stub, popeo se na njega i tu u postu i molitvama proveo 53 godine. U početku su se ljudi smejali njegovom podvigu, a onda počeli i da ga poštuju i da se okupljaju oko njega. Zatim su tu nikla i dva manastira, ženski i muški, a monahinje i monasi izabrali su ga za svog duhovnika. Preme predanju Sveti Alimpije je napisao i pravila za boravak u manastirima. Navodno, ovaj pravednik doživeo je stotu godinu i upokojio se 640. godine.

Zaštitnik je stoke, pa se zato na njegov dan ne upreže stoka. Stoga, na dan Svetog Alimpija nikako se ne sme naći meso te vrste, teletina, junetina, kravlje meso.

U našem narodu veruje se da je ovaj svetitelj narod spasao od kuge i da je odbio mnoge druge bolesti. Zbog toga se danas treba otići u crkvu što ranije kako bi cele godine bili zdravi.

Izvor: Foto: 24/7



Podeli:

Povezane vesti

Ostavite komentar