Vest: Sledeće godine početak izgradnje deponije „Kalenić"

Sledeće godine početak izgradnje deponije „Kalenić"

Sledeće godine početak izgradnje deponije „Kalenić

Očekuje se da izgradnja Regionalnog centra za upravljanje otpadom „Kalenić“ krene početkom naredne godine, a sredstva za radove, u iznosu od 26 miliona evra, obezbeđena su iz kreditne linije Evropske banke za obnovu i razvoj, izjavila je ministarka zaštitne životne sredine Irena Vujović tokom jučerašnje posete Ubu, gde je razgovarala sa predstavnicima lokalnih samouprava i komunalnih preduzeća iz Kolubarskog i  Mačvanskog okruga, kao i grada Beograda, koji su uključeni u ovaj projekat. 

-To je projekat koji će najduže trajati i obuhvataće 500.000 stanovnika, a samim tim nam je potrebno vreme da spremimo neophodnu dokumentaciju. Postoji tačna analiza šta gradovima i opštinama nedostaje od planske i tehničke dokumentacije i oni na njenom prikupljanju već uveliko rade i još će pojačati svoje napore, kako bismo za ovaj projekat mogli da potpišemo ugovor do kraja godine, raspišemo tender najkasnije u prvom kvartalu 2022. i nakon sprovedene procedure  i zakonskih rokova počnemo sa izgradnjom. Za taj dan ćemo biti spremni i zato nas čeka nekoliko meseci intenzivnog i timskog rada, zbog čega je bilo neophodno da se svi okupimo i vidimo dokle smo stigli. Važno je da budemo jedinstveni i da sve probleme zajednički otklanjamo, pošto je došao trenutak da projekat o kome se dugo govorilo možemo i da realizujemo. Sredstva su obezbeđena, a uslov da ih povučemo je da mi budemo spremni“, rekla je ministarka Vujović.

Lokalne samouprave su u obavezi da do 31. decembra reše imovinsko pravne -odnose, izrade i usvoje lokalne planove upravljanja otpadom i završe plansku i tehničku dokumentaciju.

Kako je ministarka navela, radovi su planirani u dve faze. Prva podrazumeva izgradnju Regionalnog centra za upravljanje otpadom na lokaciji Kalenić, to jest izgradnju regionalne sanitarne deponije sa potrebnom infrastrukturom, linije za separaciju otpada, pristupne saobraćajnice i dalekovoda. U toj fazi biće obuhvaćeno 11 gradova i opština prvobitno uključenih u projekat: Valjevo, Obrenovac, Lazarevac, Barajevo, Ub, Vladimirci, Lajkovac, Mionica, Koceljeva, Osečina i Ljig.

Za drugu fazu, odnosno uspostavljanje regionalnog sistema za upravljanje otpadom na teritoriji lokalnih samouprava koje će gravitirati ka Regionalnom centru “Kalenić”, u toku je dopuna i izrada neophodne planske i tehničke dokumentacije. Druga faza podrazumeva izgradnju potrebnih transfer stanica, linija za separaciju, kompostana, reciklažnih dvorišta i nabavku opreme za separaciju, sakupljanje i transport otpada. U ovoj fazi regionu „Kalenić” bi trebalo da se pridruže još četiri lokalne samouprave – grad Loznica i opštine Mali Zvornik, Ljubovija i Krupanj.  Proces pridruživanja je u toku. 

Domaćin skupa i inicijator sastanka bio je predsednik opštine Ub Darko Glišić koji je istakao da realizacija projekata deponije „Kalenić“ postaje izvesna.

„Došli smo u finale i do odluka koje nas stavljaju u kolosek gde više nema povratka nazad. Veoma sam zahvalan ministarski Vujović što se koncentrisala na ovaj projekat i pomogla nam da on dođe do te faze kada možemo da razmišljamo o konkretnim datumima. To je blizu i svi treba da gledamo kako da ga ubrzamo i doprinosemo njegovoj realizaciji, tako što ćemo do kraja godine pripremiti svu neophodnu dokumentaciju, kako bi početkom naredne mogli da krenu i radovi.  Svi imamo dosta problema sa odlaganjem smeća, a deponija u Kaleniću će nam pomoći da ih rešimo“, rekao je Glišić.

Projekat izgradnje Regionalne deponije komunalnog otpada „Kalenić” u potpunostije je spreman za završnu fazu realizacije, rekao je na skupu Zoran Petrović, direktor Regionalnog centra za upravljanje otpadom „Eko Tamnava”, koji je nosilac projekta izgradnje deponije. U osvrtu na do sada sprovedene aktivnosti, on je naglasio da je izrađena i potvrđena kompletna prostorna, urbanističko-planska i studijska dokumentacija osnova projekta i obezbeđene sve građevinske dozvole. 

„Dokumentacija je potpuno spremna, zbog čega je resorno ministarstvo ovaj projekt stavilo na prioritetnu listu za finansiranje kod Evropske banke za obnovu i razvoj. U narednom periodu očekuju nas velike obaveze, jer onog trenutka kada se Regionalna deponija stavi u funkciju tada i sve lokalne samouprave i njihova komunalna preduzeća moraju biti spremna da preuzmu svoje obaveze i da otpad koji se generiše na njihovim lokacijama dopreme do postrojenja u Kaleniću. One lokalne smouprave koje to ne učine neće ući u finansiranje druge faze projekta, ukazao je Petrović.

Region za upravljanje otpadom  „Kalenić” je prema rečima ministarke Irene Vujović kapitalni projekat koji je od suštinskog značaja za očuvanje životne sredine i unapređenje kvaliteta života građana. Po završetku radova, otpad će se na toj deponiji tretirati po najsavremenijim standardima. Time se sistemski rešava problem upravljanja čvrstim otpadom i stvaraju uslovi za sanaciju i rekultivaciju nesanitarnih deponija u gradovima i opštinama koji su obuhvaćeni projektom. 

Dragana Nedeljković



Podeli:

Povezane vesti

Ostavite komentar