Vest: Slavimo 13. apostola. Danas je Sveti Matija

Slavimo 13. apostola. Danas je Sveti Matija

Slavimo 13. apostola. Danas je Sveti Matija

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas slave Sveti apostol Matija; Sveti mučenik Antonije.

Slavimo 13. apostola. Danas je Sveti Matija-0Sveti apostol Matija

Rodom iz Vitlejema, od plemena Judina. Učio se kod sv. Simeona Bogoprimca u Jerusalimu. Kada Gospod izađe na propoved o carstvu Božjem, tada se i Matija pridruži onima, koji ljubljahu Gospoda, jer Ga i sam on svim srcem ljubljaše, s nasladom reči Njegove slušaše i dela Njegova gledaše. U početku beše Matija pribrojan u Sedamdeset manjih učenika Hristovih, no po Vaskresenju Gospoda, pošto mesto Jude izdajnika bi upražnjeno, apostoli kockom izabraše ovoga Matiju na mesto Judino za jednoga od Dvanaest velikih apostola (Dela Ap. 1, 23). Primivši Duha Svetoga o Pedesetnici Matija pođe na propoved Jevanđelja, i propovedaše najpre u Judeji, po tom u Etiopiji, gde velike muke pretrpe Hrista radi. Drži se, da je propovedao i po Makedoniji, gde ga htedoše oslepiti, no on posta nevidljiv za svoje mučitelje, i tako izbeže opasnost. Budući u tamnici Gospod mu se javi, i ukrepi ga, i oslobodi. Najzad se ponovo vrati na posao u Judeju. Tu bude optužen i na sud izveden pred prvosveštenika Anana, pred kojim on neustrašivo svedočaše o Hristu. Anan, onaj isti Anan koji pre toga ubi apostola Jakova, osudi i Matiju na smrt. Tadaizvedoše sv. Matiju i ubiše kamenjem, a po tom sekirom odsekoše mu glavu (ovo beše rimski način ubijanja osuđenih, a licemeri Jevreji primeniše taj način nad mrtvim čovekom, da bi pokazali Rimljanima, kao da je ubijeni bio i protivnik rimski). Tako skonča ovaj veliki apostol Hristov i useli se u radost večnu Gospoda svoga.

Slavimo 13. apostola. Danas je Sveti Matija-1Sveti mučenik Antonije

Sveti mučenik Antonije građanin Aleksandrijski. Izveden pred knjaza neznabožačkog on slobodno izjavi veru svoju i bi mučen, bijen i strugan, no Hrista se ne hte odreći. Najzadbačen u oganj, iz sred koga on govoraše narodu: braćo moja vozljubljena, ne robujte telu, nego se brinite više o duši, koja vam jeodBoga data, i srodna je Bogu i božanskim silama. I tako poučavajući narod i goreći u ognju predade dušu svoju svetu Bogu.


Slavimo 13. apostola. Danas je Sveti Matija-2Sveti mučenik Julijan, Markijan, i drugi s njima

Postradaše u odbrani ikona od opakoga cara Lava Isavrijanina, 716 god., i venčaše sa slavom neuvelom.


Beseda

o ništavilu grešničkom pred veličanstvom Božjim

Uđi u stijenu, i sakrij se u prah od

straha Gospodnjega i od slave

veličanstva njegova (Isa. 2, 10).

Ovo je gorki podsmeh proroka narodu svome, narodu idolopokloničkom. Narod je bio odbacio veru u jednoga pravoga Boga i počeo se klanjati idolima od kamena i od zemlje. Šta ćeš činiti, narode zli, kad se pokaže strah Gospodnji? Kud ćeš pobeći, kad se javi slava veličanstva Njegova? Beži u kamen, od koga si napravio sebi Boga! Beži u prašinu, od koje si napravio sebi Boga! - o kako je jezovit podsmeh proroka vidovitog! Ko može ući u stenu i sakriti se? Ko može pobeći u prah, i zakloniti se od Svevišnjeg?

No ostavimo, braćo, jevrejsko idolopoklonstvo, za koje su Jevreji dovoljno bili kažnjeni, pa se za čas obazrimo na idolopoklonstvo među nama hrišćanima. Šta je nagomilano zlato do idol? Šta su zagrabljene njive drugo do idol od prašine? Šta je raskošno odelo drugo do idol, napravljen od životinjske kože i dlake? Gde će se sakriti idolopoklonici našeg pokolenja, kad se pokaže strah Gospodnji i kad se javi slava veličanstva Njegova? Beži u zlato, zlatopokloniče! Beži u zemlju, zemljopokloniče! Sakri se u životinjske kože i zatrpaj se dlakom od lisica i vlaknom od mrtvog bubinja, idolopokloniče! - O gorka ironijo! Sve će to oganj sagoreti u Dan Gospodnji, u Strašni Dan onaj. I čovek će stati licem u lice sa Jedinim Veličanstvenim i Neprolaznim. Svi će idoli ljudski propasti od ognja pre ljudi, i Sudija će besmrtni upitati idolopoklonike: gde su vam bogovi vaši?

Davno je živeo na zemlji Isaija, sin Amosov, prorok Božji, ali je njegovo viđenje i dan danas strašno, i korisno, i opet strašno.

Tebi se mi jedinome klanjamo, jedini živi Gospode. Sve drugo je prolazna prašina. Pomozi, Gospode, pomozi, da se umi srce naše ne prilepe za prolaznu prašinu, nego za Tebe, samo za Tebe, jedini Živi. Tebi slava i hvala vavek. Amin.



Podeli:

Povezane vesti

Ostavite komentar