Vest: “Sa Patrijarhom Pavlom kroz život”

“Sa Patrijarhom Pavlom kroz život”

“Sa Patrijarhom Pavlom kroz život”

Na trinaestogodišnjicu od smrti patrijarha Pavla u crkvi Svetog cara Konstantina i carice Jelene u Koceljevi profesorka srpskog jezika i književnosti Lidija Marković i veroučitelj Vladimir Perić održali su javni čas za koceljevačke srednjoškolce na temu “Sa patrijarhom Pavlom kroz život”.

– Učenici prvog razreda srednjih stručnih škola po Godišnjem planu i programu obrađuju nastavne jedinice vezane za Stari i Novi zavet. Praksa naše škole je takva da se na sve načine trudimo i dodatno angažujemo kako bismo došli do istog cilja a to je funkcionalno znanje- istakla je profesorka Marković.

Profesorka je još dodala da je učenicima podeljen nastavni materijal koji će im pomoći u sopstvenom istraživačkom zadatku za individualni rad kod kuće, te da svaki srednjoškolac istražuje neku od važnih patrijarhovih životnih misija: o crkvi i porodici, stradanju srpskih svetinja na Kosovu, o patrijarhu u godinama Drugog svetskog rata.                                                                                                                               

– Njihovo dodatno angažovanje biće dvostruko nagrađeno, znanjem za život i znanjem za predmetnu ocenu- zaključila je profesorka srpskog jezika i književnosti u Srednjoj  školi u Koceljevi.                                                                                                         

Na godišnjicu fizičkog odlaska patrijarha Pavla realizatori javnog časa podsetili su na brojne važne poruke koje je u amanet ostavio:

    - Čovek je jači mrtav nego nečovek živ.   

    - Bog nas je stvorio ljudima i traži od nas da to i budemo. Nema takvih vremena u kojima to ne bi mogli biti i ne bi bili dužni da to budemo.

    - Prava ljubav je jedino kada ljubav ne traži svoje. Kada voliš nekog bez ikakve logike. To je i prava sloboda. E, zato sam hrišćanin.                                                         
    - Brodovi ne potonu zbog vode koja ih okružuje, već zbog vode koja uđe u njih. Nemojte dozvoliti da ono što vas okružuje  uđe u vas i povuče vas na dno.Podeli:

Povezane vesti

Ostavite komentar