Vest: Realizovana "Hobotnica"

Realizovana "Hobotnica"

Realizovana

Za žene sa teritorije Lajkovca i Mionice pružila se prilika da učestvuju u programu Hobotnica koji na njihovoj teritoriji realizuje Žensko udruženje kolubarskog okruga. Program je dobio ime Hobotnica simbolično jer obuhvata osam različitih usluga, koliko i hobotnica ima pipaka, čiji je cilj da žene iz ruralnog područja rastereti svakodnevnih neplaćenih poslova koji su dodatno povećani u uslovima pandemije COVID-19.

Realizovana

S tim u vezi je 17. januara u skupštinskoj sali opštine Lajkovac održana prezentacija programa na koju su pozvane žene, potencijalne koristnice usluga. Na prezentaciji je pojašnjeno da su usluge, koje će se pružati ženama u narednih osam meseci, izabrane na osnovu istraživanja koje je sprovedeno tokom prethodne godine. Psihološka podrška, pravna pomoć, radionice za ekonomsko osnaživanje, organizacija druženja, učenja i povezivanja su samo neke od usluga u koje će se uključiti preko 40 žena iz Lajkovca i još najmanje toliko iz Mionice.

Žene će moći i da nauče kako da koriste moderne tehnologije, popularne aplikacije, neke od njih će dobiti i opremu u vidu tableta, a da se vodilo računa o svim segmentima života jedne žene u ruralnom području govori i činjenica da su kroz usluge obuhvaćena i deca korisnica. Tokom osam meseci za decu korisnica će biti organizovani besplatni časovi engleskog jezika čime se pomaže ženama u rurlanom području da tokom dana ono vreme koje bi posvetile deci da im olakšaju učenje školskog gradiva mogu da posvete sebi i odmore se od svakodnevnih obaveza.

Realizovana

Cilj programa Hobotnica je da kreira usluge koje će rasteretiti žene od neplaćenih poslova i omogućiti im da dobiju nova znanja i veštine korisne za budućnost, a ujedno i da predvidi koliki su troškovi tih usluga i postoji li mogućnost dalje podrške takvim uslugama od strane lokalnih samouprava.

Žene, a posebno žene u ruralnim delovima Srbije, su dodatno opterećene poslovima u kući, oko kuće i brigom o drugim članovima porodice jer su im različite socijalne usluge manje dostupne nego ženama u gradskim sredinama. Pored toga, na selima su i dalje duboko uvrežene patrijarhalne norme po kojima briga održanja porodice spada na ženu.

Realizovana

Prema istraživanju koje je ŽUKO sproveo u 2020. godini, 91,2% ispitanika navelo je da samo ženski članovi porodice obavljaju poslove održavanja higijene u kući, spremanja obroka, nabavki i slično, dok je 77,5% navelo to da isključivo žene vode brigu o deci. Najčešća objašnjenja za ovakve podele bila su ta da muškarci rade fizički zahtevnije poslove, a kućne „ne umeju” ili „ne rade dovoljno dobro”, mada je bilo i obrazloženja poput „ovo je Balkan” i „On donosi pare, i to je dosta od njega”.

S obzirom na ovakvu statistiku, moglo bi se očekivati da je istraživanje pokazalo da se onda većinski muškarci bave primarno poljoprivredom ali to ipak nije tako jer je oko 56% ispitanika navelo da se poljoprivredom bave podjenako i žena i muškarac unutar domaćinstva. Ove informacije ukazuju na nepravednu raspodelu poslova u okviru domaćinstva i naročitu radnu opterećenost žena. Za vreme pandemije mnoge socijalne usluge poput dnevnih boravaka, savetovališta i smeštaja morale su da prestanu s radom, tako da se količina „ženskog” posla znatno povećala.

Realizovana

Tokom 2020. godine ŽUKO je sproveo i kampanju pod nazivom „Ko kosi, ko vodu nosi“ čiji je cilj bio podizanje vidljivosti neplaćenog ženskog rada i u koju se uključilo preko 20 poznatih ličnosti među kojima su Nikola Rokvić, Nele Karajlić, Voja Brajović, Ammar Mešić, Milica Mandić i mnogi drugi. Ove godine kampanja se nastavlja uz podršku Ministarstva za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog i tema je odlično povezana upravo sa programom Hobotnica koji će rasteretiti žene tih neplaćenih poslova.

Program Hobotnica ja nastavak već sprovođenog programa od prethodne godine koji je bio podržan od strane Agencije Ujedinjenih nacija za rodnu ravnopravnost (UN Women) iz sredstava GIZ-a. Ove godine program sprovodi Gender Knowledge Hub u saradnji sa ŽUKO-om i deo su projekta nemačko-srpske razvojne saradnje „Usluge socijalne zaštite za osetljive grupe“ koji sprovodi GIZ. 

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici !



Podeli:

Povezane vesti

Ostavite komentar