Vest: Prvo mesto izmaklo za bod

Prvo mesto izmaklo za bod

Prvo mesto izmaklo za bod

Sedamnaestogodišnjeg Dragana Jelića  iz Novaka, učenika drugog razreda trogodišnjeg smera mašinbravar delio je samo  bod od prvog mesta i titule državnog prvaka. Ovom skromnom mladiću, koji o sebi voli da govori delima a ne rečima, ovogodišnje učešće na republičkom takmičenju bilo je prvo iskustvo.                                                                                               

-Pre svega, bilo je zanimljivo. Učestvovalo je dosta kandidata, njih 19, a ja sam bio najmlađi takmičar. I na regionalnom takmičenju, gde sam takođe bio drugi, konkurencija je bila ozbiljna, 13 učesnika. Pripreme su počele već krajem decembra. Na republičkom takmičenju u Kragujevcu sam imao 191 bod od maksimalnih 200. Prvi je imao samo bod više. Značajno je to što sam na praktičnom radu osvojio maksimalnih 150 poena- priča Dragan koji je u koceljevačku srednju školu došao iz susedne opštine Ub.                                                                                                                                                                     

Njegova prvobitna želja je bila da svoje školovanje nastavi u tom gradiću, gde je prethodno pohađao osnovnu školu. Međutim, zbog nedovoljnog broja bodova nije uspeo da se upiše na željeni smer mašinbravar te je to učinio u Koceljevi, u drugom upisnom krugu.  Ipak, ne žali zbog toga jer mu se u ovoj školi veoma dopadaju profesori za koje kaže da su dobri, strogi ali pravični i spremni da rade sa đacima koji žele da uče i usavršavaju se.                                                                                                                                                               

-Važno je da svako od nas da sve od sebe pa u tom slučaju ni rezultati ne izostaju. Zaista sam presrećan bio kada sam shvatio da sam drugi u Srbiji. Na početku nisam mogao ni da verujem- priča Dragan koji planira da se nakon završene srednje škole usavrši za varioca jer je, kaže, deficitarno zanimanje i veruje da će na taj način lako doći do znatno plaćenijeg posla.                                                                                                                                                   

Njegov mentor, profesor Dragan Stojanović zadovoljan je rezultatom na državnom takmičenju ali dodaje da je jedan bod razlike između učenika koceljevačke srednje škole i prvoplasiranog takmičara "kamen u cipeli koji žulja do naredne godine i nove prilike da se pokuša osvojiti titula državnog prvaka".                                                                                     

-Dragan je izabran za ovo takmičenje jer smo procenili i videli da on to može. Ali, da bi obišao neke druge, koji takođe to mogu, mora treningom da podigne taj nivo. Važno je da se isključi trema. Kada on shvati da nešto može, kada je to za njega rutina, a ne momenat, onda je to ono što daje mogućnost rezultata. Zato je bio drugi na regionalnom, pa ponovo drugi na državnom- rekao je profesor Stojanović i dodao da je prezadovoljan postignutim rezultatom.                                                                                                                                                               

Mašinbravari moraju da imaju veštinu u rukama, potpunu kontrolu, koordinaciju, tačnost i brzinu.  Kada precizno koordinira rukama, mašinom koja je najsavršenija, onda će svaki drugi alat, ma koliko savremen bio, moći uspešno da vodi. Učenik Srednje škole u Koceljevi je svoju veštinu već potvrdio. Veruje da će je u narednoj godini dodatno usavršiti, potkovati se većim teorijskim znanjem i postići još bolji rezultat na novom takmičenju.       

 



Podeli:

Povezane vesti

Ostavite komentar