Vest: Prva tradicionalna akcija dobrovoljnog davanja krvi

Prva tradicionalna akcija dobrovoljnog davanja krvi

Prva tradicionalna akcija dobrovoljnog davanja krvi

Juče je u prostorijama Crvenog krsta u Koceljevi održana tradicionalna, Svetosavska akcija dobrovoljnog davanja krvi, prva od 12 planiranih kojom je otvorena ovogodišnja sezona i otpočela nova Zimska kampanja. Prikupljeno je 30 jedinica krvi što je, imajući u vidu nepovoljnu epidemijsku situaciju, veoma dobar rezultat, ocenili su organizatori.

–Pripremajući akciju, pored uobičajenog načina obaveštavanja i promocije, kontaktiramo neposredno sa svakim davaocem i trudimo se da poziv stigne do svih. Smatramo da je lični kontakt veoma važan jer tim putem saznajemo ne samo da li će neko doći na akciju, već da li je zdrav, kako se oseća, da li ima nekih drugih poteškoća u čijem otklanjanju mi možda možemo da pomognemo- kaže sekretar ove opštinske organizacije Milan Glumac.

Pored osnovnog pravila da krv može dati svaka zdrava osoba bilo kog pola, od 18-65 godina, u sadašnjim prilikama neophodno je ispoštovati i dodatne kriterijume.

–Na sto kontaktiranih davalaca možemo reći da je 40 onih koji su ili prehlađeni ili su u kovidu ili izlaze iz toga. Po tim kriterijumima oni nisu bili u prilici da učestvuju u jučerašnjoj akciji. Cilj naših akcija je da obezbedimo dovoljne ali pre svega bezbedne količine krvi koja će spasavati živote ljudima. Bilo je nekih nedoumica ko sve može da da krv. Davaoci mogu biti vakcinisane osobe, ali oni koji su primili Astra Zeneku ili Sputnjik to mogu učiniti tek dve nedelje nakon imunizacije. Nakon prehlade ili preležanog kovida takođe treba da prođe dve nedelje, a čak tri meseca ne mogu biti davaoci oni koji su imali teže forme bolesti ili upalu pluća- objasnio je Glumac i dodao da, kada se sve ovo uzme u obzir, jasno je da je odziv od 30 davalaca na prvoj akciji veoma dobar.

U okviru društva dobrovoljnih davalaca krvi u koceljevačkom kraju registrovano je njih 790. U toku prošle godine ostvareno je ukupno 457 davanja a 55 osoba je prvi put dalo krv što je preko deset odsto.

–Rekao bih da se to kreće u standardnim okvirima. Potrebno je da se svi uključe i da se o davanju krvi ne razmišlja kampanjski, kad zatreba nekom našem. Treba stvoriti takvu klimu i navike, kulturu da to bude jedna uobičajena praksa, nešto što se podrazumeva i zato je od presudne važnosti što više raditi sa mladima na polju humanosti uopšte- ocenio je sekretar ove humanitarne organizacije. 

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici !  Podeli:

Povezane vesti

Ostavite komentar