Vest: Promocija zbirke pesama "Ljutičke"

Promocija zbirke pesama "Ljutičke"

Promocija zbirke pesama

Prva zbirka pesama pod nazivom “Ljutičke”, autora Veroljuba Babića, predstavljena je koceljevačkoj čitalačkoj publici. Knjiga sadrži preko 60 pesama a stihove u njima pisac poezije, putopisa i humoreski posvetio je svom zavičaju, rodnom selu, seljacima, Ljutičanima.                                           

– Tokom pisanja niza tekstova za lokalne novine sa zavičajnom tematikom želeo sam napisati i pesmu o svom rodnom mestu, o selu Ljuticama. Napisavši prvu pesmu shvatio sam da bih napravio veliku nepravdu nekim drugim, nespomenutim ljudima, mestima, dešavanjima. I tako je krenulo- rekao je Babić iz čijeg pera su nastale pesme sećanja i osećanja, pesme o nekim davnim, prohujalim vremenima...                                                                                             

O ovom književnom delu govorio je i recezent profesor Milenko Marković koji je tom prilikom istakao da je Babić uveo novi princip u poeziju o zavičaju, a to je pevati i ne osvrtati se.                                   

– On taj zavičaj, koji se proteže od gunja do fraka, nosi u nedrima i ni jednog momenta se od njega ne tuđi. Ne zaboravimo današnju modu, a ta je pomoći zavičaju da bude ismejan i odbačen. On peva toplo i ljudski iskreno, ali sa dobrom dozom nostalgije. Nabrojao je i uzdigao mnogo toga što je ostalo u vlasti prošlih vremena. Tako nešto je Bora Stanković učinio, ali u prozi. Žal za mladost- ocenio je profesor Marković i dodao da se stilski i tematski poezija ovog nastavnika matematike i enigmate, pokretača “Koceljevačkih novosti” a sada urednika mesečnika “Koceljevačka revija” kreće između Erića i Branka V. Radičevića.                                                                                                                 

Recezent smatra da stihovi obiluju  rečitim i lepim opisima pejzaža, te da  ko nikad nije bio u tamnavskom kraju poželi da u njega dođe, što je posebna dimenzija ove poezije.                                 

Između korica smešten je, kako kaže profesor Marković, ceo jedan bogati i šareni svet, sve se prepliće i meša i dobija jednu poetski magičnu notu. 




Podeli:

Povezane vesti

Ostavite komentar