Vest: Promocija knjige dr Slađane Ilić

Promocija knjige dr Slađane Ilić

Promocija knjige dr Slađane Ilić

Gradska biblioteka Lajkovac večeras organizuje promociju knjige dr Slađane Ilić „Zlo u književnosti i kulturi“. Predstavljanje knjige i razgovor sa autorom je od 18 sati u velikoj sali opštine Lajkovac.

Slađana Ilić (Kraljevo, 1974) postala je poznata i bliska Lajkovčanima kada je 2016. godine odbranila dva doktorata na temu književnosti našeg sugrađanina Radovana Belog Markovića. Doktorirala je na Fakultetu političkih nauka u Beogradu na temu „Politički diskurs u pripovetkama Radovana Belog Markovića“, kao i na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu na temu „Tipovi fantastike u prozi Radovana Belog Markovića“.Bila je član Uređivačkog odbora za objavljivanje sabranih dela Radovana Belog Markovića (2013). Priredila je tri knjige ovoga pisca (Švapska kosa, Limunacija u Ćelijama i Gospođa Olga). Objavila naučnu monografiju „Državna životinja – Politika i ljudi u pričama Radovana Belog Markovića“ (2018) u izdanju Gradske biblioteke Lajkovac.

Od 2000. godine aktivno piše i objavljuje književnu kritiku, a od 2011. godine objavljuje kratke priče. Objavila je zbirku književnih kritika Nešto se ipak dogodilo: Ogledi o savremenoj srpskoj prozi sezone 2000–2004. (Agora, Zrenjanin 2005), kao i zbirku priča Ženski – u sto tehnika (Dereta, Beograd 2014), koja se našla u užem izboru za Andrićevu nagradu.

Radila je kao urednik i realizator kulturnih programa u Narodnoj biblioteci „Stevan Sremac“ u Nišu (2000‒2004), kao urednik za opšta i udžbenička izdanja u Izdavačkom preduzeću Kreativni centar u Beogradu (2004‒2011), a od 2011. godine radi u Zavodu za udžbenike u Beogradu, kao urednik za srpski jezik i lektiru za osnovnu školu, i, u okviru vanudžbeničkih izdanja, kao urednik za beletristiku i književnu teoriju.

Bila je član uredništva časopisa Gradina iz Niša (2001-2004) i Naš trag iz Velike Plane (2007‒2008), bila je član žirija za dodelu nagrade „Stevan Sremac“ (2014-2015), a od 2003. godine do danas član je velikog žirija Večernjih novosti za književnu nagradu „Meša Selimović“.

Učesnik je brojnih slavističkih simpozijuma u zemlji i u inostranstvu. Član je Srpskog književnog društva.

(Izvor: Opština Lajkovac)



Podeli:

Povezane vesti

Ostavite komentar