Vest: Promet diktira prosečne cene

Promet diktira prosečne cene

Promet diktira prosečne cene

O brojnim temama koje su se nedavno našle pred  odbornicima lokalnog parlamenta, razgovarali su prethodno članovi Opštinskog veća na ranije održanim sednicama. Na jednoj od njih,  govoreći o odlukama koje se odnose na oblast lokalne poreske administracije, šef odseka Vesna Bojić istakla je da se one odnose na utvrđivanje poreza na imovinu za narednu godinu, te da se u smislu zakonskih odredaba ništa nije menjalo, a da je najzanimljivija odluka o utvrđivanju prosečnih cena.

–Po osnovu prometa koji je ostvaren na području opštine Koceljeva od novembra meseca 2021. do kraja septembra ove godine imamo prosečnu cenu za građevinsko zemljište u prvoj zoni. Takođe imamo i prosečnu cenu za šumsko zemljište u drugoj zoni, kao i za poljoprivredno u obe zone i prosečnu cenu za stanove u prvoj zoni. Zakon kaže da zona koja  se graniči sa zonom u kojoj postoji prosečna cena uzima se upravo cena iz nje pa smo tako dobili i cenu za građevinsko i šumsko zemljište i stanove u  drugoj zoni- objasnila je Bojić i dodala da, kao i svake godine, postoje određene oscilacije u visini prosečnih cena koje se formiraju u zavisnosti od iskazanih vrednosti u ugovorima.

-U narednom periodu cena za građevinsko zemljište biće 970 dinara po metru kvadratnom i to je nešto veće povećanje u odnosu na prošlu godinu, kada je iznosila 667- najavila je šefica Lokalne poreske administracije.

Prema njenim rečima, cene nemaju uticaja na fizička lica jer se ona ne oporezuju, tako da je ovo važno isključivo za pravna lica koja vode poslove knjige i imaju ovu vrstu zemljišta.

U kategoriji poljoprivrednog zemljišta  zabeleženo je smanjenje cene u drugoj zoni, koja je i najbitnija zbog pravnih lica koja ih poseduju upravo u njoj. Do sada je prosečna cena bila 69 dinara, a ubuduće će ona biti šest dinara niža. Međutim, u prvoj zoni je bilo tri prometa na osnovu kojih je obračunata cena od 293 dinara, ali u ovoj oblasti nijedno pravno lice, kako tvrde nadležni, nema poljoprivredno zemljište tako da cena i nema značajnijeg uticaja u praksi.

–Kod šumskog zemljišta iznos je 50 dinara, a bio je 32 i to je izuzetno mala cena jer su male cene u ugovorima, tako da u zavisnosti od njih oscilira i prosečna. Niko ne može da utiče na fizička lica, odnosno na kupce i prodavce koju će cenu u ugovorima iskazati. Da li su one realne ili ne, veliki je znak pitanja- ocenila je Bojić.

Ona je naglasila da je sada iznos kod stanova po metru kvadratnom skoro 55,5 hiljada dinara a da je ranije bio nešto više od 46,3.

–Imali smo sedam ugovora a najveći broj njih smo imali upravo u toku ove godine. Znači, najveći promet ostvaren i najveće iskazane cene, tako da je to ono što se moglo izvući iz svih ostvarenih prometa za 2023.godinu- zaključila je Vesna Bojić. 

 



Podeli:

Povezane vesti

Ostavite komentar