Vest: Problemi zbog bahatosti vozača

Problemi zbog bahatosti vozača

Problemi zbog bahatosti vozača

Članovi veća diskutovali su nedavno o stanju bezbednosti saobraćaja na teritoriji koceljevačke opštine. Prilikom razmatranja izveštaja za prvih šest meseci 2021. kritike su uglavnom bile usmerene ka bahatim vozačima koji se bez ikakvog obzira zaustavljaju u neposrednoj blizini raskrsnica ili na pešačkim prelazima čime utiču na smanjenu preglednost drugih učesnika u saobraćaju, parkiraju automobile na zelenim površinama. Neretko se, kažu, nepropisno zaustavljaju i na kolovozu i to baš pored znaka za zabranjeno zaustavljanje i parkiranje.   

Povećana frekventnost saobraćaja, ponašanje svih učesnika u saobraćaju i kršenje propisa posebno je aktuelno u periodu početka nove školske godine u zonama škola od kojih se neke nalaze i na državnim putevima što za đake predstavlja dodatnu vrstu opasnosti.                                                     

– U vezi aktivnosti vezanih za početak školske godine mi smo već počeli da sagledavamo saobraćajnu signalizaciju u zonama škola. Kao i svake godine dogovaramo se sa nadležnim odeljenjima u lokalnoj samoupravi, sagledavamo stanje na terenu, gde fale znakovi i u hodu rešavamo te probleme. Saobraćajni znakovi su uredni i mislim da su postavljeni u skladu sa pravilnikom. Što se tiče parkiranja bilo je problema zbog velike frekventnosti saobraćaja, postoje znakovi, ali je prisutna i nekultura vozača. Trudili smo se do sada da bar taj dolazak u školu od sedam do osam ujutru bude pokriven sa prisustvom policijske patrole, kao i period odlaska đaka. Od avgusta meseca pa kroz ceo septembar aktuelna je tzv.akcija Škola gde su nam sve snage usmerene na objekte škole, na dolazne pravce, na odlazak kući - rekao je predstavnik PS Koceljeva i zamenik predsednika Saveta za bezbednost saobraćaja Dejan Živanović koji je ukazao na potrebu novog osvežavanja i farbanja pešačkih prelaza, posebno u zonama škola.

Problemi zbog bahatosti vozača-0

On se složio sa konstatacijom predsednika opštine Dušanom Ilinčićem da će ova lokalna samouprava, u cilju zaštite pešaka, biti primorana da kod svakog pešačkog prelaza postavi ležećeg policajca. Živanović je takođe sugerisao da bi trebalo razmisliti i o uvođenju naplate parkinga i zoniranju Koceljeve, posebno u centralnim ulicama, jer je činjenica da ima dovoljno parking mesta ali da su vozači naviknuti, kako kaže, da svoje svoje vozilo parkiraju baš ispred objekta u koji žele da idu.

Ova sugestija ipak nije naišla na odobravanje kod pojedinih članova veća koji su postavili pitanje dosadašnjeg obima naplate kazni za kršenje propisa, te da je neophodno iscrpeti sva sredstva i analizirate njihove efekte pre nego što se odluči za zoniranje Koceljeve i uvođenje naplate parkiranja. 

– Svake godine na temu o stanju bezbednosti saobraćaja pričamo najmanje dva puta. Ovaj izveštaj treba da ukaže na trenutno stanje sa jasno izdvojenim problemima, najvažnijim realizovanim aktivnostima kao i planiranim koji će biti realizovani u narednom periodu. Ako uporedimo podatke za prvih šest meseci ove godine sa onima iz istog perioda prošle jasno je da je 2021.bilo manje saobraćajnih nezgoda i što je najvažnije, nije bilo poginulih, za razliku od prošle kada je bilo dvoje poginulih od januara do juna. Za prvih šest meseci tekuće godine imali smo ukupno 11 nezgoda od kojih su dve sa teškim telesnim povredama i pet nezgoda sa licima koja su zadobila lakše telesne povrede, dok poginulih, na našu sreću, nije bilo- napomenuo je načelnik nadležnog odeljenja u opštinskoj upravi Miodrag Tadić. 

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici !



Podeli:

Povezane vesti

Ostavite komentar