Vest: Predavanje za osnovce povodom svetskog dana borbe protiv HIV-a

Predavanje za osnovce povodom svetskog dana borbe protiv HIV-a

Predavanje za osnovce povodom svetskog dana borbe protiv HIV-a

Povodom 1. decembra, Svetskog dana borbe protiv HIV/AIDS-a, učenici osmog razreda OŠ “Mića Stanojlović” iz Koceljeve prisustvovali su predavanju koje je u saradnji sa Crvenim krstom i Domom zdravlja "Darinka Lukić" održala dr Vesna Popović.

Bolest koja je, otkad se pojavila 1981. godine u SAD, do sada odnela preko 25 miliona života, i dalje je prisutna širom sveta.

Svetski dan borbe protiv side obeležava se od 1988. godine, a crvena traka, kao simbole borbe protiv bolesti i solidarnosti sa obolelima, ustanovljena je 1991. godine.

Svetski dan borbe protiv side usmeren je upravo iz ovog razloga na podizanja svesti o potrebi pravovremenog testiranja na virus HIV-a, kao i na smanjivanje stigme koju ovaj virus nosi.

Predavanje za osnovce povodom svetskog dana borbe protiv HIV-a-0

U Srbiji, prema zvaničnim podacima, danas sa virusom HIV-a živi 1766 osoba, a najnovije procene UNAIDS-a pokazuju da još oko 1800 osoba u našoj zemlji ne zna da je inficirano HIV-om.

Kod nas, najveći broj zaraženih osoba je starosne dobi između 25 i 49 godina, a većina zaraženih sazna da su inficirani kada su već u fazi bolesti.Podeli:

Povezane vesti

Ostavite komentar