Vest: "Poletarac" dobitnik priznanja Tesline naučne fondacije

"Poletarac" dobitnik priznanja Tesline naučne fondacije

Predškolska ustanova “Poletarac” iz Koceljeve dobitnik je priznanja Tesline naučne fondacije na konferenciji u Njujorku 2023.godine za učešće na likovnom konkursu za decu.

Pristigle crteže je ocenjivao žiri sastavljen od srpsih i američkih članova ali i srpske dijaspore u Americi. U njemu su bili umetnici, pedagozi, profesori i profesionalni vajari.

Priznanje potpisuju Teslina naučna fondacija i Pertini dečji razvojni centar.

Na ovom likovnom konkursu, crtež koji je poneo priznanje,  delo je predškolske grupe i njihovih vaspitačica Dragice Petković i Mile Sarić.

“Poletarci” su prepuni utisaka govorili o procesu nastajanja ovog likovnog dela, o putu na kojem su najpre naučili mnogo o životu i delu velikog naučnika.

Nekima se veoma dopalo ono što je Nikola Tesla izumeo pa su poželeli da i sami jednoga dana postanu pronalazači.

–Crtali smo Teslin rad, pronalaske i Tesline vodopade, njegovu kuglu, fontanu, merač protoka i crtali smo merač brzine i neonsku lampu...- utrkivali su se u nabrajanju svih izuma ovog velikog naučnika i sa ponosom dodali da su baš za taj rad dobili medalju i zahvalnicu iz Njujorka.

"Poletarac" dobitnik priznanja Tesline naučne fondacije-0

PU “Poletarac”  i do sada je osvajala veliki broj nagrada i priznanja u raznim aktivnostima, od sportskih do dramskih, ali van granica ne samo naše zemlje već i Evrope to nikada pre nisu učinili. Utoliko je, kažu, ovo prvo međunarodno priznanje značajnije.

–Ono što je iniciralo naše učešće i bilo nam inspiracija jeste igra “Nikola Tesla- potraga za blagom” i tu je sva priča zaokružena. Kroz tu igru deca su saznala o životu Nikole Tesle i jako su se zainteresovali. I sada, kada se priča, kada se diskutuje, to njihovo interesovanje ne jenjava. Dobili smo ponudu da učestvujemo na konkursu i to smo doživeli jednostavno kao puko učestvovanje i jedno novo iskustvo. Pokušali smo da prikažemo kako deca zapravo vide tu igru i kakve su im emocije. Poslali smo rad i nakon određenog vremena osvojili smo priznanje- priča vaspitačica Dragica Gaga Petković.

Prema njenim rečima, sam čin igre iz koje je proistekao crtež, bio je dosta kompleksan. Zahtevao je angažovanje vaspitača sve dok deca nisu razumela pravila.

–Prva ekipa je prvog dana sa vaspitačima bila angažovana preko dva sata. Već narednih dana oni koji su se obučili počeli su da upoznaju drugu decu sa pravilima pa su svi vrlo brzo shvatili igru i razumeli šta je zadatak. Igra im se veoma dopala i rado je i sada često igraju i to čine samostalno- ističe Gaga i napominje da je najveći benefit igre mapa sa pronalascima Nikole Tesle.

–Posebna lepota i dragocenost je što naša deca sada puno Teslinih pronalazaka znaju- zaključila je vaspitačica.



Podeli:

Povezane vesti

Ostavite komentar