Vest: Pokažite deci ljubav. Danas slavimo Začeće Svetog Jovana Preteče i Krstitelja

Pokažite deci ljubav. Danas slavimo Začeće Svetog Jovana Preteče i Krstitelja

Pokažite deci ljubav. Danas slavimo Začeće Svetog Jovana Preteče i Krstitelja

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas slave Začeće Svetog Jovana Preteče i Krstitelja.

Pokažite deci ljubav. Danas slavimo Začeće Svetog Jovana Preteče i Krstitelja-0Začeće svetog Jovana Preteče i Krstitelja

Ovoga dana proslavlja se milost, čudo i mudrost Božija; milost prema pobožnim i pravednim roditeljima svetog Jovana, starcu Zahariji i starici Jelisaveti, koji su cijelog života željeli i od Boga prosili jedno dijete; čudo začeća Jovanova u prestarjeloj utrobi Jelisavetinoj; i mudrost u domostrojiteljstvu ljudskoga spasenja. Jer sa Jovanom imađaše Bog naročito velike namjere, naime, da on bude prorok i Preteča Hristu Gospodu, Spasitelju svijeta. Preko svojih angela Bog je objavio rođenje Isaka od bezdjetne Sare, i Samsona od bezdjetnog Manoja i njegove žene, i Jovana Preteče od bezdjetnih, Zaharije i Jelisavete. Preko angela svojih Bog je objavljivao rođenje onih, s kojima je imao naročite namjere. Kako su se mogla roditi djeca od starih roditelja? Ako je ko ljubopitljiv da to zna, neka ne pita o tome ni ljude, jer ljudi to ne znaju, ni prirodne zakone, jer to je iznad prirodnih zakona, nego neka obrati pogled svoj na silu Svemogućega Boga, koji je iz ništa stvorio sav svijet, i koji za stvaranje prvoga čovjeka, Adama, nije potrebovao nikakve roditelje, ni stare ni mlade. Mesto ljubopitstva odajmo hvalu Bogu, koji nam često javlja moć i milost i mudrost Svoju mimo prirodnih zakona, u koje okovani mi bismo, bez naročitih čudesa Božjih, pali u očajanje i Bogozaborav.

Sveti mučenik Iraida

Negde je nazivaju Rais, ili Raida. Devica iz nekog Misirskog grada Vatana, dakle po svoj verovatnoći Misirka. Jednom izađe Iraida da zahvati vode iz bunara blizu mora, i ugleda lađu napunjenu vezanim hrišćanima: sveštenicima, đakonima, inocima, ženama i devojkama. Raspitavši se saznade, da sav taj narod vode mučitelji neznabošci na muke i na smrt radi imena Hrista Gospoda. U srcu mlade Iraide rasplamti se želja, da i ona postrada za Gospoda. Ostavi sudove kod bunara, uđe u lađu i ispovedi, da je i ona hrišćanka. Odmah i nju vezaše i sa ostalima odvedoše u Misirski grad Antinopolj. Posle raznih mučenja prvo Iraidi odsekoše glavu, a po tom i ostalima. Česno postrada i proslavi se početkom IV veka.

Sveti novomučenik Nikola Pantopol

Kao mladić postradao za veru Hristovu od Turaka u Carigradu 1672. god. Tamo mu se otac beše preselio iz Tesalije. Pa kako mu otac držaše svaštarnicu, to i on bi prozvan Svaštar, grčki: Pantopol. Posle mnogog prinuđavanja da se poturči, i mučenja što se ne hte poturčiti, bio posečen, i preselio se u carstvo Božje. Mošti mu počivaju u man. Ksiropotamu u Sv. Gori.

Sveti novomučenik Jovan

Rodom iz mesta Konica u Albaniji. Rođen kao musliman od muslimanskih roditelja. No docnije videći čudesnu silu vere hrišćanske na raznim mestima i u raznim slučajevima, on se krsti. Za to bude tužen i izveden pred turski sud. Namučen za veru Hristovu od Turaka u Etoliji i posečen posle muka 1814. god. Pred smrt uzviknuo: "pomjani mja Gospodi vo carstvіi tvoemъ."

Beseda

o Bogu Duhu Svetom, koji od Oca ishodi

A kad dođe utješitelj, koga ću vam poslati

od oca, Duh istine, koji od oca ishodi,

on će svjedočiti za mene (Jov. 15, 26).

Nedokučne su dubine bića Božjega, braćo. No Bog niti se sakrio od nas sasvim niti nam je otkrio sve. Koliko nemoć naša može nositi, toliko nam je otkriveno; koliko god nam je potrebno za spasenje, toliko nam je otkriveno. O Duhu Svetom otkriveno nam je, da On od Oca ishodi i Sinom se šalje. Neka niko ne traži više, da ne bi pao u zabludu. Čim od Oca ishodi, znači da je jednog bića sa Ocem; čim se Sinom šalje, da nastavi službu Sina, znači da je ravan Sinu. Otac svjedoči za mene, rekao je Gospod Isus najpre; a sad kaže za Duha istine: on će svjedočiti za mene. Oba su svedoka jednaka, zato se Gospod poziva čas na jednog čas na drugog. I Onaj koji je svedočio i Onaj koji će svedočiti jednaki su u bitnosti, jer ne bi Gospod ostavio svedoka za budućnost manjeg od svedoka iz prošlosti. Ovako mi govorimo po čovečanski i u odnosu k vremenu, u stvari troje svedoče večno na nebu, po rečima Jevanđelista: jer je troje što svjedoči na nebu: Otac, Riječ i sveti Duh; i ovo je troje jedno. Ima ljudi, koji tvrde, da Duh Sveti ishodi od Oca i Sina. Ko im je to otkrio, i kad? Mi znamo, da Duh Sveti od Oca ishodi, jer nam je to otkrio Sin Božji, Gospod naš Isus Hristos. Zato odbacujemo one dodatke našoj veri pravoslavnoj, koji se ne slažu sa rečima samoga Gospoda. No da se usvoje reči Gospoda prečistog potrebna je velika čistota srca. Zato se više trudimo da očistimo srce naše od strasti nego li da se ljubopitno navozimo umom na beskrajne dubine bića Božjeg sa nečistim srcem, jer ko je god tako činio, pao je u jeres i dušu svoju izgubio.

O Gospode Bože, veliki i moćni, hvala Ti što si nam se javio kroz Spasitelja našeg Isusa Hrista, te znamo da ni smo deca mraka nego sinovi svetlosti. Tebi slava i hvala vavek. Amin.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici !



Podeli:

Povezane vesti

Ostavite komentar