Vest: Počinje Velikogospojinski post. Sve što treba da znate o postu

Počinje Velikogospojinski post. Sve što treba da znate o postu

Počinje Velikogospojinski post. Sve što treba da znate o postu

Za pravoslavne vernike danas počinje Velikogospojinski post, kojim se pripremaju za praznik Uspenja Presvete Bogorodice. Velikogospojinski post uvek počinje na praznik Sveti Makaveji koga obeležavamo 14. avgusta. Praznik Uspenja Presvete Bogorodice poznat je kao i Velika Gospojina. Post se još naziva Uspenjski ili Bogorodični i spada u red strožijih postova odmah posle Velikog ili Časnog posta. 

Gospojinski post je najkraći od četiri velika godišnja posta i traje samo 15 dana. Svi dani tokom posta se poste na vodi sem subote i nedelje kada je dozvoljeno ulje i vino. Jedino na praznik Preobraženja Gospodnjeg jede se riba bez obzira u koji dan nedelje pao. Ako sam praznik Uspenja padne u sredu i petak, ne mrsi se već i tada se jede riba, vino i ulje.

U našem narodu postoji verovanje da se mlado grožđe ne jede do Preobraženja Gospodnjeg, jer se toga dana u crkvama blagosilja grožđe i deli narodu.

Crkva nas uči da je post važno sredstvo za duhovni i telesni život i zdravlje. Hrišćanski post vodi poreklo od samog našeg Gospoda Isusa Hrista, koji je i sam postio, govorio o postu i rekao da će njegovi učenici postiti.

 Način posta

 Pod postom se podrazumeva uzdržavanje od izvesne hrane, pretežno mrsne, i pića na izvesno vreme. Postoje nekoliko stepena posta:

1. Kada jedan put u toku dana uzimamo hranu bez ulja i vina, i to pretežno ne kuvanu, suvu - tzv. suhojedenje.

 2. Kada uzimamo hranu, takođe bez ulja i vina, više puta na dan ali kuvanu u vodom - tzv. post na vodi,

3. Kada uzimamo hranu koja je spremana sa uljem, više puta u toku dana. Kod ovakvog načina posta možemo koristiti vino i alkoholna pića, u određenim količinama, rakove, lignje, školjke i ostale reptilije - ovo je tzv. post na ulju i vinu.

 4. Kada uzimamo hranu koja je spremana sa ribom, takođe više puta u toku dana - tzv. post na ribi; Znači za vreme posta se uzdržavamo od upotrebe mesa i mesnih prerađevina, mleka i proizvoda od mleka i jaja, na za to određeno vreme.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici !



Podeli:

Povezane vesti

Ostavite komentar