Vest: Počela sa radom škola šaha

Počela sa radom škola šaha

Počela sa radom škola šaha

Nedavno je, na predlog lokalne samouprave, a u saradnji koceljevačkog šah kluba i OŠ “Mića Stanojlović” u Koceljevi počela sa radom škola šaha, koja je okupila veliki broj osnovaca.

Upravo je jedan od ciljeva ŠK “Otvaranje” intenziviranje rada sa mladim šahistima kako bi se obezbedio podmladak kluba.

–Sigurni smo da šah klub ili šah kao sport uopšte u našoj opštini ima perspektivu i verujemo da će upravo ova deca biti, kroz određeno vreme, nosioci igre. Kao klub nemamo adekvatne prostorije u kojima bi smo mogli da organizujemo školu šaha za najmlađe, ali zahvaljujući odličnoj saradnji sa opštinom i osnovnom školom, uspeli smo da se veoma brzo i lako dogovorimo da se časovi odvijaju u prostorijama škole, za sada jednom nedeljno. Na kraju krajeva, sve je to u interesu dece prema kojoj imamo obavezu, kao odrasli ljudi, da ponudimo kvalitetnije sadržaje i da se i na taj način borimo protiv raznih izazova- rekao je Saša Bošković, član šah kluba i jedan od inicijatora škole šaha.

Počela sa radom škola šaha -0

Ovaj sadržaj odlično je prihvaćen od strane učenika osnovne škole koji su šah zavoleli uglavnom zahvaljujući članovima svoje porodice. Tako je bilo i sa Darkom Pašićem, učenikom šestog razreda, kojeg je u tajne ove igre uveo otac.

–Meni šah izgleda kao laka igra. Nije teško kada naučite osnovna pravila i razmišljate o onome što radite. Sviđa mi se što je u školi organizovana škola šaha i verujem da ću mnogo toga novog naučiti i biti još bolji. Meni se jednostavno sviđa da igram ovu igru i nisam opterećen rezultatima. Više je doživljavam kao neku vrstu razbribrige- ističe Darko.

Njegova mlađa drugarica Sara Jovanović ima deset godina i šah je počela da igra pre polaska u prvi razred.

Šah mi je pokazao tata i sa njim ponekad igram ali me on često pobeđuje i teško mi je da igram protiv njega jer je bolji, ali se i ja trudim pa ga ponekad pobedim. Od prvog susreta sa šahom ova igra mi je postala zanimljiva i volim da je igram- otkriva Sara koja ima veoma široka interesovanja i za druge aktivnosti poput treniranja karatea i fudbala, igranja folklora... Osim toga, voli matematiku i nedavno je na okružnom takmičenju iz ovogo predmeta osvojila treće mesto.

Počela sa radom škola šaha -1

–Stižem sve i za školu da učim i da budem dobar đak i da se bavim raznim drugim stvarima. Najviše mi pomaže to što slušam učiteljicu dok nam objašnjava i onda mi ne treba mnogo vremena da učim kod kuće. U školi šaha mi se veoma sviđa i očekujem da ću mnogo naučiti o ovoj igri i biti još bolja kako bi mogla da pobeđujem igrače koji su za sada bolji od mene- napominje ova talentovana devojčica.

Sudeći po broju polaznika škole šaha i njihovim utiscima kao i impresijama predavača Nebojše Belića, Jovice Antića i Saše Boškovića, ovaj sport  u tamnavskom kraju imaće svetlu budućnost. 

 



Podeli:

Povezane vesti

Ostavite komentar