Vest: Počela izgradnja i rekonstrukcija parka u Koceljevi

Počela izgradnja i rekonstrukcija parka u Koceljevi

Počela izgradnja i rekonstrukcija parka u Koceljevi

U Koceljevi je u toku realizacija projekta rekonstrukcije parka u Nemanjinoj ulici. Nakon više decenija prostor ispred zgrade Doma kulture poprimiće potpuno drugačiji izgled, moderan i prilagođen svim korisnicima, od naajmlađih do starijih žitelja ove varoši.

Prema rečima predsednika opštine u toku su radovi u okviru prve faze projekta.

-Ima tu još dosta posla da se uradi. Između ostalog i po pitanju zelenila, postojećih stabala i novih sadnica. Takođe, kada počnu radovi na terenu uvek ima nekih izmena jer se tek tada uoče neke stvari. Jedna od njih jeste veoma važna rasveta, osvetljenje ovog prostora i to će biti sastavni deo projekta- rekao je Dušan Ilinčić.

I rekonstrukcija spomenika koji svedoče o istoriji tamnavskog kraja su obuhvaćeni projektom izgradnje parka.

-Važno je da i taj deo bude ispoštovan i da uradimo sve što je potrebno kako bi ova obeležja ostala kao znak sećanja na prošlost Koceljeve i njene okoline. Ima tu još stvari koje se jednostavno nameću a jedno od najvažnijih jeste zgrada Doma kulture. Mi radimo projekat za izgradnju i rekonstrukciju ovog objekta, dakle u toku je projektovanje. Ova zgrada se nalazi u samom centru kompleksa i predstavlja pravu ruinu. Samim tim narušava ovo što smo počeli da radimo. Nameće se pitanje kako ćemo doći do finansija za rekonstrukciju Doma kulture ali definitivno u nekom narednom periodu mi moramo rešiti i taj problem. Za početak ćemo imati urađen projekat koji će se u potpunosti uklopiti u sliku novog parka- poručio je predsednik koceljevačke opštine.

Novac za prvu i najskuplju fazu projekta uređenja i rekonstrukcije parka čija je vrednost oko 45 miliona dinara obezbedili su Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu i opština Koceljeva.

Počela izgradnja i rekonstrukcija parka u Koceljevi-0

-Radovi za sada dobro napreduju. Postavlja se behaton, popločavaju staze, nabavljene su sprave. Ispred zgrade Doma kulture biće postavljena fontana, ali ne klasične, koritaste forme. Imaće rasvetu u sebi i biće u ravni sa pločnikom. U samoj fontani, odnosno u behaton pločama u tom delu biće oslikan grb Koceljeve. Rade se šetališne staze, dečja igrališta koja će biti opremljena atestiranim spravama- ističe Ilinčić.

Važan segment ovog prostora biće i parking duž ulice Milovana Glišića prema stambenim zgradama koji prvobitno nije bio uvršten u projekat. Takođe, predviđena je i izgradnja saobraćajnice pored bloka zgrada.

Prema rečima opštinskog rukovodstva projektanti su najpre bili fokusirani isključivo na parkovski deo. Međutim, kasnije je uočeno da je bitno imati adekvatan pristup koji će biti u skladu sa novim prostorom.

-Parkovi i prostor za igru najmlađih je nešto što fali Koceljevi, nešto što nemamo a što bi svakako trebalo da bude ponuđeno mališanima. Ako najmlađima i mladima generalno ne damo ono što je dobro za njih, onda će svoje slobodno vreme popunjavati na jedan loš, nezdraviji način, a to svakako niko od nas ne želi- smatra predsednik opštine Koceljeva i dodaje da će prva faza biti realizovana do kraja marta ili početkom aprila meseca ukoliko to vremenske prilike budu dozvolile.

Osim primarne uloge parka koceljevačkoj lokalnoj samoupravi i njenim meštanima je važno da novoizgrađeni prostor bude u funkciji Festivala zimnice. Zato će sav mobilijar u njemu, počev od sprava za dečja igrališta, biti mobilan kako bi se oslobodio prostor na ovoj lokaciji i prilagodio zahtevima manifestacije. 



Podeli:

Povezane vesti

Ostavite komentar