Vest: Ovo nemojte da radite kako ne bi navukli gnjev svetitelja! Danas slavimo Svetog Iliju Gromovnika

Ovo nemojte da radite kako ne bi navukli gnjev svetitelja! Danas slavimo Svetog Iliju Gromovnika

Ovo nemojte da radite kako ne bi navukli gnjev svetitelja! Danas slavimo Svetog Iliju Gromovnika

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeležavaju Svetog proroka Iliju. Ilindan uvek pada 2. avgusta i obeležen je crvenim slovom u crkvenom kalendaru. Sveti Ilija je kod nas poznat i kao Ilija Gromovnik.

Ime mu potiče od Peruna, staroslovenskog boga gromova, koji je imao najveći utićaj u verovanju srpskog naroda, pa su njegove osobine preneli na Svetog Iliju.

Običaj je da se tog dana ne radi u polju da se ne bi navukao gnev svetitelja.

Sveti Ilija Gromovnik pada u najsušnije i najtoplije doba godine.Postoji priča da je upravo Ilija taj koji određuje kada i gde će padati kiša, a kada će da bude suša, pa većina ljudi ne radi na ovog sveca, kako ne bi navukli njegov gnev.

Sveti Ilija Gromovnik se slavi kao krsna slava, ali se ne kuva žito, upravo jer se smatra da je i danas ovaj svetitelj živ.

Prema narodnom predanju, on se vozi vatrenim kolima koje vuku četiri konja plamenog daha, a tako se predstavlja i na ikonama, često s nožem u ruci. Još jedan od razloga što je on na ovaj način oslikan na ikonama jeste i verovanje da Ilija nije umro već se živ vazneo na nebo. Poznata je i scena sa svetim Ilijom u pećini, u koju se sklonio od oholog cara Ahava, a gavran mu donosi hranu.

Kada na Svetog Iliju pucaju gromovi narod kaže da to svetac gađa đavole, pa se ne valja krstiti da se đavo ne bi sakrio pod krst u koji grom ne udara. Narod kaže i da bi trebalo dobro gledati mesto gde grom udari jer je to znak da se tu krije nečastivi.

Takođe, postoji verovanje da se ne valja kupati u rekama nakon Svetog Ilije.

U Srbiji se obeležava i kao slava vazduhoplovaca, što je obnarodovano ukazom iz 1924. godine, a nakon ukidanja komunizma devedesetih je ova slava ponovo uspostavljena.

 



Podeli:

Povezane vesti

Ostavite komentar