Vest: „Oslobađanje kokošaka“

„Oslobađanje kokošaka“

„Oslobađanje kokošaka“

Dok evropske zemlje uveliko donose zakone kojima će se u potpunosti zabraniti kavezni uzgoj kokošaka nosilja, sprski farmeri ne znaju kakve im propise država priprema. U slučaju da i naša zemlja usvoji EU praksu, živinari će morati da pređu na druge sisteme ili će pak stavljati katance na farme. Zabrinuti su i plaše se da neće poput evropskih farmera dobiti podsticaje za prelazak na slobodni uzgoj. Nadležni o tome ćute ili nemaju informacije, a na potencijalni problem osim farmera ukazuju i udruženja koja se zalažu za poštovanje dobrobiti životinja i „oslobađanje kokošaka“.

Evropska komisija saopštila je da će do kraja 2023. godine doneti zakonodavni predlog kojim bi se postepeno smanjio, a zatim do 2027. godine u potpunosti ukinuo kavezni uzgoj životinja. Države članice Evropske unije iznele su svoje datume za prilagođavanje ovoj inicijativi. Kada je reč o našoj zemlji, beskavezni uzgoj podstakao bi organsku proizvodnju, ali bi poštovanje evropskih standarda za farmere koji se bave komercijalnom proizvodnjom jaja značio redukovanje broja kokošaka i smanjenje prihoda.

„Oslobađanje kokošaka“-0

U Srbiji je trenutno praksa da se sa komercijalnog uzgoja u baterijskim (naslaganim) kavezima prelazi na takozvane obogaćene kaveze, koji za cilj imaju povećanje prostora za kokoške, ali ne i ukidanje pregrada i nagiba pod kojim životinje stoje. U Evropskoj uniji prelazak na obogaćene kaveze zakonom je definisan još 2012. godine, a danas kada je organska proizvodnja postala prioritet, on je prevaziđen.

Istina je da se kod nas baterijski kavezi više se ne smeju proizvoditi, pa svako ko po prvi put želi da drži koke nosilje treba da obezbedi obogaćeni kavez. Odluka o obaveznoj upotrebi ovakvih kaveza prolongirana je sa 2020. na 2023. godinu.

 Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici ! 

(
Bolja zemlja)
Foto: Pinterest


 



Podeli:

Povezane vesti

Ostavite komentar