Vest: Održana smotra učeničkih zadruga Srbije

Održana smotra učeničkih zadruga Srbije

Održana smotra učeničkih zadruga Srbije

Koceljevačka Srednja škola bila je nedavno domaćin 25.smotre učeničkih zadruga na kojoj se predstavilo 13 osnovnih i srednjih škola iz Srbije, od Subotice do Leskovca. Svoje proizvode, veštine i rukotvorine prezentovala su 43 učenika i 27 nastavnika. Jedna od gošći bila je Zorica Sloboda iz OŠ "Matija Gubec" iz Tavankuta.                                                               

-Dolazimo iz samog severa Bačke, neposredne blizine grada Subotice. Naša učenička zadruga radi sa učenicima od prvog do osmog razreda. Redovito posećujemo smotre a zadrugu smo registrovali prošle godine. Radimo projekte i svugde prezentujemo slamu kao sredstvo u umetnosti. To je nešto što je brend Tavankuta. Istovremeno u okviru izložbe održavamo i radionicu- izjavila je  predstavnica ove škole i dodala da su smotre prilika za  promociju mesta iz kojeg dolaze, kulture i tradicije, turističkih potencijala.                                                                                                                                                                             

Direktor Veroljub Matić rekao je da je Srednja škola u Koceljevi  prvi put bila u prilici da bude organizator izložbe te da su se kao domaćini potrudili da sve protekne u najboljem redu.                                                                                                                                                                                                   

-Mislim da je potrebno da škole imaju prostora i mogućnosti da se bave još nekim dodatnim aktivnostima, gde bi mogle za sebe bez mnogo problema i nešto dodatno da zarade i da ne čekaju sve samo od ministarstava i opštine. Osim toga, i deca se uvode na neki način u realan život. Vidim da su deca spremna da rade, da hoće da aktivno učestvuju u brojnim vannastavnim aktivnostima i to je dobar znak. Svaka ideja naših đaka uglavnom je uvek podržana od strane škole i profesora- istakao je Matić.                                             

Škola u Koceljevi nekada je imala registrovanu učeničku zadrugu. U međuvremenu to se promenilo. Naime, kako kaže direktor, ovlašćenja zadruga su značajno smanjena te više nije bilo moguće preko nje čak ni nabaviti knjige đacima. Mnoge obrazovne ustanove su u tom periodu odustale od ovog načina angažovanja svojih učenika.                                                                                               

Ipak, smatra Matić, došlo je vreme da se ova ideja reafirmiše a smotre su jedan od načina da se to postigne.                                                                                                                                                 



Podeli:

Povezane vesti

Ostavite komentar