Vest: Od danas bez kovid propusnica i ogranječenja, nošenje maske ostaje

Od danas bez kovid propusnica i ogranječenja, nošenje maske ostaje

Od danas bez kovid propusnica i ogranječenja, nošenje maske ostaje

Od danas prestaju da važe kovid propusnice i ukida se ograničenje broja ljudi u zatvorenom prostoru, ali ostaje preporuka nošenja maski, saopštio je Krizni štaba.

Kovid propusnice uvedene su u oktobru i važile su za ugostiteljske objekte, kockarnice i kladionice, od 20 časova.

Zadržava se preporuka za nošenje maski u zatvorenim prostorijama. Na skupovima u zatvorenom prostoru ukida se ograničenje broja ljudi. Od subote svi bioskopi, pozorišta, moći će da rade normalno.

Navela je da ostaje na snazi izolacija obolelih od sedam dana ili po potrebi duže.

Za putnike u međunarodnom saobraćaju sve mere ostaju na snazi: obavezan je dokaz o vakcinaciji, o preležanoj bolesti ili serološki test za ulazak u Srbiju.

Uvodi se dodatna buster doza vakcina, odnosno četvrta doza, za sve starije od 18 godina, ali pre svega one u većem riziku – starije od 60 godina i obolele od hroničnih bolesti – i ona se preporučuje pet meseci nakon prve buster doze.

Stekli su se uslovi za ublažavanje mera

Četvrta i peta doza se, preporučuju samo ugroženim grupama građana kao i onima koji, zbog vakcine koje nisu priznate u svim državama, ne mogu da putuju.

„Stekli su se uslovi za ublažavanje mera, iako je virus prisutan. Pratićemo nove mere, ukoliko dođe do pogoršavanja mera, one će se korigovati“, navela je Kisić Tepavčević.

Kako je dodala, primetno je postepeno smanjivanje broja obolelih.

Ono što ukazuje na povoljniju situaciju je ukupan broj pregleda na kovid ambulantama, broj hospitalizovanih, a to je uslovilo i smanjivanje potrebnog broja kovid ambulanti. Bolnice su počele da se vraćaju u normalan režim rada.

Virus prisutan u populaciji uvek postoji rizik, ali da je očigledno da nas čeka određivanje epidemijskih pragova iznad kojih ćemo određivati da li se radi o epidemiji ili ne.

„Korona virus je drugačiji, tako da celo zdravstveno okruženje u narednom periodu očekuje definisanje tih pragova. Moraćemo da naučimo da živimo sa virusom, on će se endemizovati“, rekla je Kisić Tepavčević.

Izvor: Biznis i finansije



Podeli:

Povezane vesti

Ostavite komentar