Vest: Nevoljni prostorni kapacite Centra za socijalni rad

Nevoljni prostorni kapacite Centra za socijalni rad

Nevoljni prostorni kapacite Centra za socijalni rad

Na redovnoj sednici Opštinskog veća razmatran je Izveštaj o radu Centra za socijalni rad za proteklu, kao i plan ove ustanove za tekuću godinu.

Direktorka Zorica Savić istakla je da je Centar za socijalni rad polovinom 2022.godini, nakon  dobijanja saglasnosti od nadležnog ministarstva za prijem radnika na upravo-pravnim poslovima, konačno zaposlio diplomiranog pravnika, te da je ovaj problem datirao još od 2017.godine i u značajnoj meri otežavao funkcionisanje socijalne ustanove.

Centar sada ima popunjene sve pozicije, i što se broja zaposlenih tiče radi punim kapacitetom, po pravilniku o organizaciji i sistematizaciji radnih mesta. Međutim, ono što trenutno otežava funkcionisanje ove ustanove jeste nedostatak prostornih kapaciteta.

–Fale nam najmanje dve kancelarije i to za arhivu, jer nemamo više prostora za skladištenje predmeta koji odlaze u pasivu. Ti predmeti nam bukvalno stoje po stolovima i podu kancelarije, što apsolutno nije u skladu sa zakonom, jer je reč o poverljivim predmetima koji bi morali da budu odloženi u ormarima- pojasnila je Savić.

Još veći problem nedostatka prostornih kapaciteta javlja se prilikom susreta dece i roditelja sa kojima ne žive u kontrolisanim uslovima. Sudovi sve češće izriču ovu meru, što Centru stvara dodatne probleme u funkcionisanju.

–Mi nemamo prostor za organizovanje viđanja dece sa tim roditeljima, već se to dešava u našim kancelarijama, što stvara problem u radu voditelja slučaja jer se gubi vreme, a deca svakako ne bi trebala da budu u službenim kancelarijama i po hodnjicima gde stranke čekaju, slušaju šta se priča i to najpre nije po zakonu, niti je u redu. Ne bi ni trebalo niti smelo tako da se radi- zaključila je direktorka.

Na potrebu što hitnijeg iznalaženja adekvatnog prostora za ovu namenu ukazala je i članica veća Radmila Pimić i dodala da je, pored svih problema sa kojima se takve porodice suočavaju, neprikladno da deca budu u hodniku sa roditeljima.

Sa tom konstatacijom složio se i predsednik Opštinskog veća Dušan Ilinčić i dodao da se razmišlja o renoviranju i rekonstrukciji kompletnog Doma kulture gde je smešten Centar za socijalni rad, te da je to jedna od opcija za iznalaženje rešenja.

–Centar čak ima i svoj plac u Koceljevi, pa bi se možda moglo ići i u tom pravcu. Ali, ne bih pričao ništa unapred. To ćemo još da vidimo i razmotrimo. Znamo za taj problem i imaćemo ga u vidu. Tražimo neko kompeltnije, celovitije rešenje- poručio je Ilinčić.



Podeli:

Povezane vesti

Ostavite komentar