Vest: Narodnoj biblioteci Osečina uručena Vukova nagrada

Narodnoj biblioteci Osečina uručena Vukova nagrada

Narodnoj biblioteci Osečina uručena Vukova nagrada

Na svečanosti u Predsedništvu Srbije, u prisustvu zvanica iz kulturnog, verskog i političkog života, predstavnici Kulturno-prosvetne zajednice uručili su Vukove nagrade.

Vukova nagrada ustanovljena je 1964. godine, na stogodišnjicu smrti Vuka Karadžića. U proteklih šest decenija stigla je u svaki kutak Srbije, a spisak od nekoliko stotina imena koja su našu kulturu učinila bogatijom i znamentijom je prilog za istoriju, poručeno je na svečanosti u Predsedništvu.

 

Narodna biblioteka Osečina je dobitnik Izuzetne Vukove nagrade za 2022. godinu i to je prvi put da nagrada stiže u Osečinu. Vukovu nagradu dodeljuje Kulturno-prosvetna zajednica za rezultate ostvarene u stvaralačkom radu na širenju kulture, obrazovanja i nauke u Republici Srbiji i na svesrpskom kulturnom prostoru.

Vukove nagrade za 2022. godinu, koje ove godine 59. put dodeljuje Kulturno-prosvetna zajednica Srbije, uručene su 8. februara 2023. u zgradi Generalnog sekretarijata predsednika Srbije na Andrićevom vencu.

 

Žiri je odabrao 10 istaknutih ličnosti iz sfere nauke, kulture, prosvete, umetnosti među 84 kandidata.

Na predlog žirija Izuzetnu Vukovu nagradu za 2022. godine dobili su književnik i scenarista iz Crne Gore Novica Đurić i lingvista iz Republike Srpske Miloš Kovačević, kao i Matematičko društvo “Arhimedes”, Narodna biblioteka Osečina, Srpska čitaonica u Irigu i kulturna manifestacija “Belvodska rozeta”.

 

Žiri je radio u sastavu: filolog orijentalista Darko Tanasković, izdavač Zoran Gutović, muzički umetnik Uroš Dojčinović, muzičar Bora Dugić, književnik Selimir Radulović, profesor VMA Elizabeta Ristanović, slikar Radovan Trnavac Mića i reditelj i scenarista Živorad Ajdačić.

Predsednik žirija Darko Tanasković je istakao da je njihov posao „bio nezahvalan i težak“, jer su od predloženih 84 kandidata skoro svi zasluživali priznanje, dodavši da se nada da je njihova odluka ispravna pošto je doneta jednoglasno.

Čestitajući dobitnicima, Tanasković je istakao da su oni „osvedočeno potvrdili da je preglaštvo na polzu otačastva postalo način njihovog života“.

U ime svih dobitnika, profesor Miloš Kovačević se obratio prisutnima kratkim slovom o Karadžiću, gde je, između ostalog, rekao da je „neophodno zakonski zaštiti srpski jezik i ćirilicu koji su u teškom stanju“. „Čuvajmo naš srpkski jezik jer on nema nikog osim nas. A time čuvamo i Vuka nas kao Srbe“, dodao je Kovačević.

Državni sekretar Ministarstva prosvete Ivica Radović je istakao, između ostalog, da visokom društvenom značaju „Vukove nagrade“ doprinosi održavanje svečanosti u Predsedništvu.

Generalni sekretar KPZ Srbije Živorad Ajdačić je u pozdravnoj reči istakao da se ponose dobitnicima, koji su svoj život delima i pregalaštvom posvetili „lepoti, humanosti, miru i stvaranju, čineći svakodnevno našu Srbiju lepšom i boljom“. „Koliko Vukova nagrada predstavlja veliku čast za dobitnike, toliko i njeni dobitnici čine veliku čast Kulturno-prosvetnoj zajednici Srbije, tako i kulturi, prosveti i nauci naše Republike Srbije“, naglasio je Ajdačić.

 

„Vukova nagrada“ za pojedince se sastoji od diplome, rad slikara Radomira Stevića Rasa, umetničke slike i knjige Milovana Vitezovića o Vuku  Karadžiću. Nagradu je u ime Narodne biblioteke Osečina primila direktorka Ana Vasiljević.

Ponos i čast je slediti Vukovu stazu. Vukova nagrada je za Narodnu biblioteku Osečina izuzetno priznanje, počast i dobar podsticaj da radi vredno u srpskoj kulturi.

Izvor: Biblioteka Osečina



Podeli:

Povezane vesti

Ostavite komentar