Vest: Na današnji dan - 8. April -

Na današnji dan - 8. April -

Na današnji dan - 8. April -

217. godine- Ubijen rimski car Marko Aurelije Karakala, jedan od najkrvožednijih tirana u rimskoj istoriji. Zbog ubistva brata i surovosti i da bi ublažio nezadovoljstvo, posebno u provincijama, 212. godine je dao rimsko građansko pravo svim građanima Rimskog carstva koji su rođeni kao slobodni.

1513. godine – Španski istraživač Huan Ponse de Leon tragajući za mitskim “izvorom mladosti”, otkrio je Floridu i proglasio je posedom Španije. Godine 1845. godine Florida je postala jedna od saveznih država SAD.

1692. godine - Rođen italijanski violinski virtuoz i kompozitor Đuzepe Tartini, koji je uveo novine u tehniku sviranja i građenja violina. Komponovao je mnoštvo violinskih koncerata i sonata.

1818. godine - Rođen nemački hemičar Avgust Vilhelm fon Hofman, značajan po istraživanjima u organskoj hemiji. Osnivač je moderne industrije anilinskih boja iz katrana kamenog uglja. Bio je prvi predsednik Kraljevskog hemijskog koledža u londonu i osnivač Nemačkog hemijskog društva.

1849. godine - Rođen srpski slikar Miloš Tenković, začetnik i jedan od najdarovitijih predstavnika realizma u srpskom slikarstvu. Slikarstvo je učio u Beču i Minhenu, a po povratku u Beograd do smrti 1890. bio je gimnazijski profesor. Radio je portrete, mrtvu prirodu i pejzaže. Dela: "Prodavačica cveća", "Majolika", "Autoportret", "Pejzaž s kravama", studije, akvareli, crteži. Njegova najznačajnija dela se čuvaju u Narodnom muzeju u Beogradu.

1861. godine – U Sremskim Karlovcima održan je Blagoveštenski sabor, poslednji političi skup Srba u Ugarskoj, na kojem je zatražena posebna teritorija za Srbe, koja bi se sastojala od Vojvodine sa Sremom, donjom Bačkom i Banatom sa vojvodom na čelu i sopstvenom administracijom. Saborom je predsedavao patrijarh Josif Rajačić. Austrijski car Franc Jozef I nije nikada potvrdio zaključke ovog skupa, a Ugarski sabor nije ih ni uzeo u razmatranje.

1893. godine – U Kanadi je rođena glumica Meri Pikford zvezda nemog filma. Sa Čarlijem Čaplinom, Daglasom Ferbanksom i Dejvidom Grifitom. 1919. godine je osnovala filmsku kompaniju “Junajted Artist Korporejšn”. Filmovi: “Devojka od juče”, “Jedna mala bogata devojka”, “Koketa”.

1894. godine - Umro indijski pisac Bankim Čandra Čaterdži, prvi značajniji autor koji je pisao na bengalskom jeziku.

1904. godine – U Londonu je potpisan anglo-francuski sporazum poznat pod nazivom “Entente Cordiale”, kojim su Velika Britanija i Francuska rešile sporna pitanja u vezi sa interesnim zonama u zapadnoj Africi, Egiptu i Maroku.

1907. godine - Francuska i Velika Britanija potpisale konvenciju kojom je potvrđena nezavisnost Sijama sadašnji Tajland.

1905. godine – U Đakovu je umro biskup i političar Josip Juraj Štrosmajer. Osnivač je i pokrovitelj Jugoslovenske akademije znanosti i umetnosti i utemeljitelj Zagrebačkog sveučilišta.

1913. godine – U Pekingu je počeo da zaseda prvi kineski parlament.

1919. godine – Rođen je rodezijski političar Jan Smit, jedan od osnivača Rodezijskog fronta. Kao premijer od 1964. godine, sprovodio je rasnu diskriminaciju nad većinskim domorodačkim stanovništvom, a 1965. godine proglasio je nezavisnost Rodezije od Velike Britanije.

1936. godine - Umro austrijski ljekar Robert Baranji, dobitnik Nobelove nagrade za medicinu 1914. godine. Doprineo je boljem upoznavanju funkcije malog mozga i lečenju nekih oboljenja tog dela mozga.

1937. godine - Rođen srpski književnik, slikar i novinar Momčilo Momo Kapor. Napisao je "I druge priče", "Foliranti", "Beleške jedne Ane", "Provincijalac", "Ada", "Zoe". Romani “Una” i “Knjiga žalbi” su ekranizovani. Objavio je više od 40 knjiga. Njegova dela prevođena su na francuski, ruski, nemački, poljski, češki, bugarski, mađarski, slovenački i švedski jezik. Autor je velikog broja dokumentarnih filmova i televizijskih emisija.

1939. godine – Italijanske trupe, koje su se prethodnog dana iskrcale na obale Albanije, zauzele su Tiranu. Albanski kralj Zogu izbegao je u Grčku.

1944. godine – Jedinice sovjetske Crvene armije u Drugom svetskom ratu izbile su na granicu Čehoslovačke i Rumunije.

1946. godine – U Ženevi je održano poslednje zasedanje Lige naroda, čime je formalno ukinuta ova međunarodna organizacija i zamenjena novom Ujedinjenim nacijama.

1950. godine – U Londonu je umro Vaslav Nižinski, legendarni ruski baletski igrač. Izuzetan plesač i koreograf, koji je išao ispred svog vremena, bio je predmet divljenja raznih umetnika slikara, vajara, fotografa, pisaca i pesnika. Rođen je u Kijevu 1889. godine, a balet je učio u Carskoj Školi u Sankt Peterburgu. Ostao je upamćen po neponovovljivim bravurama u baletu “San o ruži”.

1953. godine – Britanske vlasti optužile su Džomo Kenijatu da je umešan u aktivnosti tajne organizacije Mau Mau i osudile ga na sedam godina zatvora. Nakon ostvarenja državne samostalnosti 1963. godine Kenijata je bio premijer i ministar inostranih poslova, a potom predsednik Kenije od 1964. godine.

1971. godine – U Londonu je održan Prvi svetski kongres Roma na kojem je verifikovan naziv pripadnika tog naroda Romi. Odlukom UN 8. april proglašen je za Svetski dan Roma.

1973. godine – Umro je jedan od najvećih umetnika 20. veka, španski slikar i vajar i jedan od osnivača i najznačajnijih predstavnika kubizma Pablo Pikaso. Zajedno sa Žoržom Brakom napravio je prekretnicu u evropskom slikarstvu, ostvarujući novu koncepciju oblika i prostora. Od 1904. godine živeo je u Parizu. Naslikao je više od 13.500 slika a najpoznatija su “Gospođice iz Avinjona” i “Gernika”, “Akt”, “Žena sa gitarom”, “Ogledalo”, “Violina”. Bio je veliki protivnik Frankove diktature u Španije, zakleo se da se neće vratiti u domovinu dok njom vlada diktator. Umro je u izbeglištvu jer je diktator Francisko Franko umro dve godine posle Pikasa. Bio je naplodonosniji slikar svih vremena.

1981. godine – U Njujorku je umro američki general Omar Nelson Bredli, komandant američkih snaga pri iskrcavanju u Normandiji 1944. godine, predsednik komiteta NATO 1949. godine.

1984. godine – Umro je ruski fizičar Pjotr Kapica, jedan od najznačajnijih fizičara 20. veka. Bio je inostrani član Srpske akademije nauke i umetnosti. Uspeo je da stvori jaka magnetna polja, unapredio hidrodinamiku, radio na fizici niskih temperature. Dobitnik je Nobelove nagrade za fiziku 1978. godine.

1990. godine – Nepalski kralj Birendra je ukinuo zabranu rada političkih partija, koja je bila na snazi 30 godina.

1992. godine – Nakon genetskog testa otiska prstiju, nemački i izraelski izvori saopštili su da je izvesno da je ratni zločinac iz Drugog svetskog rata Jozef Mengele umro u Brazilu 1979. godine.

1992. godine – Palestinski lider Jaser Arafat pronađen je živ u Libijskoj pustinji 12 sati nakon avionske nesreće u kojoj su poginula trojica njegovih saputnika.

1993. godine – Makedonija je primljena u UN.

1993. godine - Umro srpski glumac Stojan Aranđelović. Ostavrio je uloge u 89 igranih filmova.  Za ulogu u drami "Pregršt sreće" dobio je nagradu na Sterijinom pozorju u Novom Sadu, a 1984. godine nagradu "Slavica" za životno delo. Filmovi: “Crven cvete”, “Pesma sa Kumbare”, “Lelejska gora”, “Salaš u malom ritu”, “Na putu za katangu”, “Vojnici”  i u serijama “Vuk Karadžić”, “Vreme čuda”, “Otkos” i “Priče iz Nepričave”.

1996. godine – SR Jugoslavija i Makedonija potpisale su sporazum o normalizaciji odnosa.

1999. godine –Nato bombe padale u Ćupriji, Kragujevcu i na Zlatiboru. Raketiran je deo Ibarske magistrale i tunel u Štavicama koji je delimično urušen.

2003. godine - Bivši predsednik Predsedništva Srbije Ivan Stambolić sahranjen je na Topčiderskom groblju u Beogradu, uz najviše državne i vojne počasti.

2010. godine- Umro je Malkolm Meklaren, menadžer "Sex Pistolsa" i jedan od tvoraca pank-pokreta. Do kraja života je bio buntovnik koji je preobrazio muzičku scenu i britansko društvo.

2013. godine - Umrla je bivša premijerka Velike Britanije Margaret Tačer, nazvana "Čelična lejdi". Predsednica Vlade Velike Britanije bila je 11 godina, od 1979. godine do 1990. godine.Bila je prva žena na čelu Konzervativne stranke i prva žena na čelu Vlade Velike Britanije.Podeli:

Povezane vesti

Ostavite komentar