Vest: Na današnji dan - 7. April -

Na današnji dan - 7. April -

Na današnji dan - 7. April -

1348. godine  –  Češki kralj Karlo IV osnovao je univerzitet u Pragu, prvi univerzitet u centralnoj Evropi.

1498. godine - Umro francuski kralj Šarl Osmi, koji je vladao od 1483. godine, a pod pritiskom plemstva 1494. godine je započeo ratove za osvajanje Italije, okončane šest decenija posle njegove smrti. Uspeo je da privremeno osvoji Napuljsku Kraljevinu, a pohodi na Italiju su imali krupne kulturne posledice, jer su pokrenuli širenje humanističke kulture u Francuskoj.

1614. godine  –  Umro je španski slikar El Greko, rođen na Kritu 1540. godine kao Dominikos Teotokopulos. Tvorac jednog od najoriginalnijih slikarskih pravaca u istoriji evropskog slikarstva bio je potpuno zaboravljen i ponovo je otkriven krajem XIX veka. Dela: "Pogreb grofa Orgaza", "Duhovi", "Blagovesti", "Molitva na Maslinovoj gori", "Laokon", "Toledo".

1770. godine –  Rođen je engleski romantičarski pesnik Vilijam Vodsvort. Najznačajnije njegovo delo su “Lirske balade”, knjiga koja je označila početak romantizma u engleskoj književnosti. Napisao je još stihovanu autobiografiju “Pledijum”.

1772. godine - Rođen francuski ekonomista Šarl Furije, smatrao da je kapitalizam "asocijalan". Ekonomsko-društveni razvoj razvrstao je u tri perioda: predindustrijski, "rasparčanu, neprijatnu industriju" u kapitalizmu i društvenu, privlačnu industriju. Smatrao je da se društvo može preobraziti u harmoniju pomoću eksperimentalnih zajednica falangi u kojima ljudska individualnost dostiže vrhunac, što doprinosi opštoj harmoniji. Dela: "Novi industrijski i društveni svet", "Teorija četiri pokreta".

1866. godine –  Zemunski štampar Ignjan Sopron, na poziv bosanskog vezira šerifa Osman Paše, otvorio je prvu štampariju u Sarajevu i pokrenuo prve novine štampane u Bosni  –  nedeljnik “Bosanski vesnik”. List je uređivao Miloš Mandić, a izlazile su na srpskom ili hrvatskom jeziku, ćirilicom i po Vukovom pravopisu.

1915. godine - Rođena američka pjevačica Elinora Fejgn, poznata kao Bili Holidej. Imala je nadimak "kraljicom džeza i bluza". Prema muzičkim kritičarima, još se ni jedan džez-pevač nije se približio njenim interpretacijama.

1929. godine –  Beogradska radio stanica prvi put je direktno prenosila jednu fudbalsku utakmicu, prvenstveni susret BSK i “Jugoslavije”. Reporter je bio Rade Stoilović.

1939. godine –  Musolinijeve trupe iskrcale su se na obale Albanije i za pet dana okupirale celu zemlju.

1939. godine - Rođen američki filmski režiser, scenarista i producent Frensis Ford Kopola, jedan od najznačajnijih filmskih stvaralaca u SAD u drugoj polovini 20. veka. Filmovi: režija - "Demencija", "Pleme kiše", "Kum", "Prisluškivanje", "Kum 2", "Veliki Getsbi", "Apokalipsa sada", "Kum 3", "Kapetan Eo", "Pegi Su se udala", "Njujorške priče", "Paton - žudnja za slavom", produkcija - "Američki grafiti". Dobitnik je pet nagrada “Oskar” kao i dve “Zlatne palme”.

1941. godine –  Vlada Kraljevine Jugoslavije objavila je proklamaciju o početku rata s Nemačkom i Italijom i izdala naredbu o opštoj mobilizaciji.

1943. godine –  Umro srpski pesnik, član Srpske kraljevske akademije, esejist i putopisac Jovan Dučić u mestu Geri, u SAD. Njegovo delo predstavlja vrhunac srpske lirike u dve prve dekade 20. veka. Diplomirao je pravo u Parizu i od 1912. godine do 1941. godine bio je u diplomatskoj službi Kraljevine Srbije i Kraljevine Jugoslavije. Od 1941. godine živeo je u SAD a tokom Drugog svetskog rata među prvima je ukazivao na zločine ustaša i Nezavisne Države Hrvatske. Dugo posle rata su komunisti ignorisali Dučića smatrajući ga “velikosrpskim nacionalistom”. Njegovi posmrtni ostaci preneti su u rodno mesto Trebinje u oktobru 2000. godine. Najpoznatija dela: “Pesme”, “Pesme u prozi”, “Plave legende”, “Pesme ljubavi i smrti”, “Carski soneti”, zbirka putopisa “Gradovi i himere”, knjiga proze “Blago cara Radovana”, istorijski spisi “Verujem u Boga i srpstvo”.

1943. godine –  U laboratoriji u Bazelu, u švajcarskoj prvi put je proizvedena droga LSD.

1945. godine –  Američki avioni su u Drugom svetskom ratu potopili najveći japanski ratni brod “Jamato”.

1947. godine –  Umro je američki automobilski magnat Henri Ford. Prve “benzinske kočije” konstruisao je 1896. godine, a 1899. godine je počeo proizvodnju automobila. Prvi je uveo serijsku proizvodnju, a 1908. godine je stvorio “model T”, prvi “narodni automobil”.

1948. godine –  Osnovana je Svetska zdravstvena organizacija WHO. Statut ove organizacije potpisalo je 26 zemalja, a 7. april proglašen je za Svetski dan zdravlja.

1953. godine - Švedski diplomata Dag Hamaršeld izabran za generalnog sekretara UN.

1955. godine –  Umrla je američka filmska glumica Teda Bara, prva “vamp” žena u istoriji kinematografije. Filmovi: "Kleopatra", "Karmen", "Saloma", "Žena tigar", "Dama s kamelijama".

1962. godine –  Uhapšen je jugoslovenski političar i disident Milovan Đilas, bivši najbliži saradnik Josipa Broza Tita. Razlog hapšenja bilo je objavljivanje njegove knjige “Razgovori sa Staljinom”. Bilo je to četvrto hapšenje i suđenje Đilasu od kako se, januara 1954. godine, razišao sa rukovodstvom Komunističke partije Jugoslavije.

1963. godine –  Usvojen je novi jugoslovenski ustav kojim je naziv države Federativna Narodna Republika Jugoslavija promenjen u Socijalistička Federativna Republika Jugoslavija. Novi ustav popularno je nazvan “povelja samoupravljanja” jer je njime samoupravni model primenjen u svim sferama i na svim nivoima društvenog života. Novim ustavom Josip Broz Tito je proglašen za doživotnog šefa države. Posle samo 11 godina donet je noviustav koji je omogućio komadanje Jugoslavije.

1966. godine –  Iz Sredozemnog mora kod španske obale izvađena je američka hidrogenska bomba, ispala iz aviona zbog tehničke greške.

1971. godine –  U Stokholmu je pucano na jugoslovenskog ambasadora Vladimira Rolovića, koji je osam dana kasnije umro od posledica ranjavanja. Atentatori Miroslav Barešić i Anđelko Brajković uhvaćeni su i osuđeni u Švedskoj na doživotnu robiju.

1975. godine –  U Zagrebu je umro hrvatski slikar i grafičar Krsto Hegedušić. Bio je inicijator i jedan od osnivača umetničke grupe “Zemlja”, a osnivač je i slikarske škole naivaca u Hlebinama.

1980. godine - SAD prekinule diplomatske odnose sa Iranom.

1990. godine –  Na feribotu “Skandinavska zvezda” izbio je požar tokom plovidbe Severnim morem između Norveške i Danske. Poginulo je 158 ljudi.

1992. godine –  Dan pošto je Evropska zajednica priznala nezavisnost Bosne i Hercegovine, bosanski Srbi proglasili su u Banjaluci nezavisnost Republike Srpske, a predstavnici bosanskih Srba u Predsedništvu BiH Biljana Plavšić i Nikola Koljević dali su ostavke.

1992. godine –  SAD su priznale nezavisnost BiH, Slovenije i Hrvatske.

1992. godine - Osnovana, na Palama, Srpska novinska agencija - SRNA.

1994. godine –  U glavnom gradu Ruande Kigaliju ubijen je premijer Agate Uvilingijimana.

1997. godine - Vladini vojnici u Lumumbašiju, drugom po veličini gradu u Zairu, položili oružje i priključili se pobunjenicima, koji su nezadrživo napredovali prema glavnom gradu Kinšasi.

1999. godine – U Novom Sadu oko 2:45 bombardovan Naftagas i pritom skladište potpuno uništeno. Bombardovani su još Čačak, Niš, Priština, Gračanica.

2003. godine - Osumnjičeni za ubistvo premijera Srbije Zorana Đinđića - Zvezdan Jovanović priznao da je pucao na premijera zbog ubeđenja, a ne zbog novca. On je u iskazu naveo da je ubistvo od njega tražio Milorad Luković.

2004. godine –  Više od 600 Iračana je poginulo, a više od 400 je ranjeno u bombardovanju džamije u Faludži, iračkom gradu koji je danima bio pod opsadom američkih marinaca. U Bagdadu je zvanično saopšteno da je u toj zemlji poginulo više od 720 vojnika koalicionih snaga, predvođenih SAD, od čega većina nakon proglašenja kraja glavnih vojnih operacija 1. maja 2003. godine.

2004. godine - Škotski lord Bonomi imenovan za sudiju u procesu protiv Slobodana Miloševića, umjesto Ričarda Meja.

2004. godine - Sud u Moskvi osudio ruskog istraživača Igora Sutjagina, optuženog za špijunažu u korist SAD, na zatvorsku kaznu od 15 godina.

2004. godine - Ruanda obeležila desetu godišnjicu od genocida u kojem je stradalo oko 800. 000 ljudi.

2005. godine –  Indija i Pakistan su obnovile autobusku liniju koja je posle 60 godina povezala podeljeni region Kašmira.

2009. godine –  Bivši predsednik Perua Alberto Fudžimori osudjen je na 25 godina zatvora za zločine protiv čovečnosti tokom vladavine od 1990. do 2000. godine. To je bila prva presuda demokratski izabranom šefu države jedne latinoameričke zemlje pred domaćim sudom.

2009. godine - Umrla je Irena Grickat-Radulović, srpski filolog, leksikograf, istoričar jezika, član SANU. Bila je naučni savetnik Instituta za srpski jezik i načelnik Arheografskog odeljenja Narodne biblioteke Srbije. Oblast rada joj je bila srpska leksikografija i istorija srpskog jezika.

2013. godine –  Na predsedničkim izborima u Crnoj Gori po treći put je pobedio Filip Vujanović i osvojio petogodišnji mandat, dok je njegov protivkandidat Miodrag Lekić dobio 7.600 glasova manje.



Podeli:

Povezane vesti

Ostavite komentar