Vest: Na današnji dan - 6. Mart -

Na današnji dan - 6. Mart -

Na današnji dan - 6. Mart -

1133. godine - Rođen engleski kralj Henri Drugi Plantagenet, osnivač dinastije Plantageneta, koji je tokom vladavine od 1154. godine do smrti 1189. godine ograničio sudsku vlast Crkve i reformom sudstva znatno ojačao kraljevsku vlast. Pre stupanja na engleski presto, 1150. godine postao je vojvoda od Normandije, 1151. godine grof od Anžuja, a 1152. godine vojvoda od Akvitanije. Započeo je osvajanje Irske i proširio vlast Engleske na zapadne delove Francuske, ali je njegovu vladavinu karakterisao i niz sukoba koji su mu poljuljali autoritet. Naredio je 1170. godine pogubljenje kenterberijskog nadbiskupa Tomasa Beketa, svojevremeno bliskog prijatelja, zbog toga što je odbio da položi zakletvu na kraljeva "Klarendonska pravila" o odnosima crkve i države, protiveći se ograničavanju crkvene vlasti. Oštro se sukobljavao i sa suprugom Elinor od Akvitanije koju je 1174. godine bacio u tamnicu, i sinovima, budućim kraljevima Ričardom Prvim "Lavlje Srce" i "Džonom Bez Zemlje" , optužujući ih za zaveru protiv njega.

 

1475. godine – Rođen je italijanski vajar, slikar, arhitekta i pisac Mikelanđelo Buonaroti, jedan od najvećih i najuticajnijih umetnika renesanse. . Freske tavanice Sikstinske kapele u Vatikanu danas predstavljaju njegova najpoznatija djela, iako je Mikelanđelo sebe smatrao vajarem. 

 

1480. godine – U Toledu je potpisan sporazum kojim je Španija priznala portugalsko osvajanje Maroka, a Portugalija se odrekla pretenzija prema Kanarskim ostrvima.

 

1534. godine - Umro italijanski slikar Antonio Alegri da Koređo, koji je obrađivao religiozne i mitološke teme. Najznačajnija dela: freske u crkvi Svetog Jovana u Parmi, slikama "Mistično venčanje Svete Katarine", "Jupiter i Antiopa", "Leda", "Bogorodica sa Svetim Đorđem".

 

1629. godine – Nemački car Ferdinand II Habzburški izdao je Edikt o restituciji kojim je protestantskim knezovima naloženo da vrate katoličkoj crkvi sve posede zaplenjene od 1552. godine. Ferdinand III opozvao je taj edikt Vestfalskim mirovnim ugovorom 1648. godine.

 

1696. godine - Rođen italijanski slikar Đovani Batista Tijepolo, poslednji veliki venecijanski majstor, jedan od najvećih dekorativnih umetnika 18. veka. Njegovi glavni radovi, freske velikih dimenzija, rađene su u maniru rokokoa, u nadbiskupskoj palati u Udinama, u palati Labija u Veneciji, u biskupskoj rezidenciji u Vircburgu i u kraljevskoj palati u Madridu.

 

1836. godine – Meksikanci pod komandom generala Antonija Lopeza de Santa Ane zauzeli su američku tvrđavu Alamo u Teksasu. Tokom opsade koja je trajala 13 dana poginulo je svih 156 Teksašana, među kojima i legendarni Dejvi Kroket.

 

1874. godine – Rođen je ruski filozof Nikolaj Aleksandrovič Berđajev, profesor na Moskovskom univerzitetu. Mislilac hrišćanske inspiracije, jedan od najvećih filozofa 20. veka napustio je sovjetsku Rusiju 1922. godine i postao najpopularniji ruski filozof na Zapadu. Umro je 23. marta 1948. godine u Francuskoj. Najpoznatija dela: “Hrišćanstvo i klasna borba”, “Smisao istorije”, “Filozofija slobode”, “Čovek i mašina”, “O ropstvu i slobodi čoveka”.

 

1882. godine – Knez Milan Obrenović proglasio je Srbiju kraljevinom, a sebe kraljem. Kao kralj vladao je 7 godina a onda abdicirao u korist sina Aleksandra.

 

1900. godine – Umro je nemački inženjer Gotlib Vilhelm Dajmler koji je 1883. godine konstruisao prvi automobilski benzinski motor. Osnovao je 1890. godine kompaniju “Dajmler Motoren-Gezelssaft”, koja se 26 godina posle njegove smrti ujedinila s fabrikom Karla Benca u kompaniju “Dajmler-Benc”, proizvođača prestižnih automobila “mercedes”.

 

1927. godine – Rođen je kolumbijski književnik Gabrijel Garsija Markes. Pisac “magičnog realizma”, žanra koji meša mitove, magiju i realnost, najviše je doprineo da latinoamerička literatura dođe u centar pažnje svetske kulturne javnosti šezdesetih godina 20. veka. Dobitnik je Nobelove nagrade za književnost 1982. godine. Smatra se jednim od najboljih autora koji su svoja dela pisali na španskom jeziku. Najpoznatija dela: “Sto godina samoće”, “Ljubav u vreme kolere”.

 

1941. godine – Krunski savet Kraljevine Jugoslavije je u Drugom svetskom ratu doneo odluku da Jugoslavija pristupi Trojnom paktu, pod uslovom da joj Nemačka i Italija garantuju nepovredivost teritorije. Kad je postupila sporazum o pristupanju Silama osovine, u kraljevini su održani veliki protesti. Vlada je raspuštena a general Simović je preuzeo vođenje države do okupacije.

 

1944. godine – Poletevši iz vazduhoplovnih baza Velikoj Britaniji, 658 američkih bombardera započeli su u Drugom svetskom ratu danonoćno bombardovanje Berlina.

 

1945. godine – U Njujorku je prerano umrla u 36. godini srpska slikarka Milena Pavlović-Barili, jedan od najznačajnijih i jedini predstavnik nadrealizma u srpskom slikarstvu. Od 1939. godine živela je u SAD, gde je bila ilustrator modnog časopisa “Vog” i scenograf i kostimograf u njujorškim pozorištima. Rođena je u Požarevcu 1909. godine. Za života je uradila preko 300 crteža, koje je izlagala u najprestižnijim galerija Evrope i Severne Amerike. Danas postoje ulice, škole i galerije u Srbiji u spomen na našu slikarku.

 

1946. godine – Francuska je priznala Vijetnam kao nezavisnu državu u okviru Indokineske federacije.

 

1949. godine – Radio Beograd je prvi put emitovao humorističku emisiju “Veselo veče”, koja je odmah postala jedna od najpopularnijih radio emisija.

 

1953. godine – Georgij Maljenkov je posle smrti Josifa Staljina postao sovjetski premijer i prvi sekretar Komunističke partije.

 

1957. godine – Bivše britanske kolonije Zlatna Obala i Togoland ujedinjene su u državu pod nazivom Gana, koja je stekla nezavisnost u okviru Komonvelta, čime je počeo talas dekolonizacije u Africi.

 

1973. godine – Umrla je američka književnica Perl Bak, koja se proslavila romanima u kojima je opisala život u Kini. Najznačajnija dela: “Dobra zemlja”, “Istok , Zapad” “Zmajevo seme”.Prva je amerikanka dobitnica Nobelove nagrade za književnost 1938. godine. Dobitnica je i Pulicerove nagrade.

 

1980. godine – Francuska književnica belgijskog porekla Margerit Jursenar postala je prva žena član Francuske akademije.

 

1992. godine – “Mikelanđelo”, jedan od najopasnijih kompjuterskih virusa, napao je hiljade kompjutera širom sveta.

 

1993. godine – Pripadnici angolskog pobunjeničkog pokreta UNITA zauzeli su Huambo, drugi po veličini grad u Angoli, nakon dvomesečnih borbi s vladinim snagama.

 

1994. godine – Umrla je grčka glumica Melina Merkuri, veoma angažovana šezdesetih godina 20. veka u borbi protiv vojne hunte u Grčkoj, potom ministar kulture u vladi grčkih socijalista. Najpoznatiji filmovi: “Nikad nedeljom”, “Fedra”, “Ciganin i džentlmen”.

 

1998. godine – U sukobima sa srpskim snagama bezbednosti na Kosovu je ubijen Adem Jašari, jedan od glavnih vođa ilegalne Oslobodilačke vojske Kosova.

 

1999. godine – Na severu Kambodže, uz granicu s Tajlandom, uhapšen je Ta Mok, poslednji od vođa maoističkog gerilskog pokreta Crveni Kmeri, tokom čijeg je režima u drugoj polovini sedamdesetih ubijeno ili umrlo od gladi i bolesti oko milion i po ljudi.

 

2001. godine – Tokom hodočašća u Meku, u jurnjavi vernika su poginula 34 muslimanska hodočasnika.

 

2002. godine – Vlasti u Indiji su uspostavile kontrolu nad zapadnom indijskom državom Gudžarat, nakon jednonedeljnih sukoba Indusa i Muslimana u kome je poginulo 803 osobe, uključujući i 58 Indusa koji su živi izgoreli u vozu koji je zapalila jedna muslimanska banda, što je i bio uzrok sukoba.

 

2005. godine – U SAD je umro fizičar i laureat Nobelove nagrade, Hans Bete koji je pobegao iz nacističke Nemačke, a zatim postao ključna figura u razvoju prve atomske bombe.

 

2007. godine – Francuski sociolog i filozof Žan Bodrijar umro je u Parizu u 77. godini. Najvažnije knjige: “Simbolička razmena i smrt”, “Zaboravite Fukoa”, “O zavođenju”, “Fatalne strategije”.

2012. godine – Umro je Robert B. Šerman, pisac Diznijevih filmskih klasika. Zajedno sa svojim bratom Ričardom komponovao je pesme za brojne Diznijeve filmove, među kojima su “Knjiga o džungli”, “Meri Popins” za koju su osvojili dve nagrade Oskar i jednu nagradu Gremi.Podeli:

Povezane vesti

Ostavite komentar