Vest: Na današnji dan - 29. April -

Na današnji dan - 29. April -

Na današnji dan - 29. April -

1429. godine – Francuska nacionalna junakinja Jovanka Orleanka u Stogodišnjem ratu, na čelu odreda od 800 ljudi, ušla u Orlean i posle nekoliko dana naterala u bekstvo engleske osvajače, koji su sedam meseci opsedali grad.


1628. godine - Švedska i Danska su u Straslundu sklopile savez protiv češkog generala u službi Habsburgovaca, grofa Albrehta Vencela fon Valenštajna, koji je u Tridesetogodišnjem ratu predvodio rimokatoličku vojsku protiv protestantskih snaga, čime je i Švedska ušla u taj verski rat.


1769. godine – Rođen je engleski vojskovodja i državnik Artur Velzli, prvi vojvoda od Velingtona, koji je porazio Napoleona I 1815. godine kod Vaterloa. Kao vođa torijevske desnice bio je premijer od 1828. do 1830. godine.


1818. godine – Rođen je Aleksandar II Nikolajevič Romanov, ruski car od 1855. godine. Tokom njegove vladavine ukinuto je kmetstvo, reformisani su sudovi, data ograničena samouprava gubernijama i gradovima. U februaru 1881. godine ubio ga je pripadnik organizacije “Narodna volja”.


1837. godine - Rođen francuski general Žorž Ernest Bulanže, ministar vojske od 1886. do 1887, vođa uticajnog političkog pokreta koji umalo nije srušio Treću Republiku. Stvorio je reakcionarni i antiparlamentarni pokret bulanžista, okupivši sve neprijatelje Republike, koju je težio da uništi i da obnovi monarhiju u Francuskoj. Kad su ga republikanci optužili za pokušaj prevrata, pobegao je u Belgiju, gde je 1891. izvršio samoubistvo.


1854. godine – Rođen francuski matematičar, fizičar i filozof Žil Anri Poenkare, koji je pre Alberta Ajnštajna zasnovao specijalnu teoriju relativiteta. Objavio je više od 500 matematičkih radova, izučavao je analitičku i nebesku mehaniku, hidrodinamiku, astronomiju, geodeziju, teorijsku i matematičku fiziku. Stvorio je teoriju automorfnih funkcija, jedan je od osnivača topologije, razvio je elektromagnetsku teoriju svetlosti, elektriciteta i optike Džejmsa Maksvela, matematičke metode u nebeskoj mehanici i astronomiji, dao kritičku analizu kosmogonijskih hipoteza. U filozofiji se bavio teorijom nauke, teorijom saznanja i opštom metodologijom. Objavio je 32 knjige. Dela: "Nauka i hipoteza", "Vrednost nauke", "Nauka i metoda", "Nove metode nebeske mehanike 1-3".


1892. godine – U Beogradu su srpski pisci i naučnici osnovali Srpsku književnu zadrugu, čiji je prvi predsednik bio Stojan Novaković, a potpredsednik Jovan Jovanović - Zmaj, koji je izradio i njen amblem. Prva objavljena knjiga bila je "Život i priključenija" Dositeja Obradovića.


1899. godine - Rođen srpski istoričar književnosti Miloš Savković, profesor gimnazije u Beogradu. Ubili su ga četnici 1943. Dela: "Istorija jugoslovenske književnosti" , studije o srpskim i hrvatskim piscima, ogledi o francuskim realistima.


1899. godine – Rođen je američki pijanista, kompozitor i šef orkestra Edvard Kenedi “Djuk” Elington, jedan od najznačajnijih džez muzičara 20. veka.


1901. godine – Rođen je japanski car Hirohito, koji je vladao od 1921. godine, kad je kao regent zamenjivao bolesnog oca. Krunisan je 1926. godine i bio na prestolu do smrti 1989. godine.


1907. godine – Rođen je američki filmski režiser austrijskog porekla Fred Cineman, dobitnik Oskara za filmove “Odavde do večnosti” i “Čovek za sva vremena”.


1936. godine – Rođen je indijski dirigent i violinista Zubin Mehta, jedan od najvećih dirigenata 20. veka. Karijeru profesionalnog dirigenta započeo je nastupima u Jugoslaviji i Belgiji.


1945. godine – Američke trupe su u Drugom svetskom ratu oslobodile nemački koncentracioni logor Dahau.


1945. godine – Snage nacističke Nemačke u Drugom svetskom ratu kapitulirale su u severnoj Italiji, Austriji, Štajerskoj i Koruškoj.


1975. godine – Poslednji američki vojnici evakuisani su iz Sajgona, dan uoči ulaska severnovijetnamskih snaga u grad.


1980. godine – Umro je engleski filmski režiser Alfred Hičkok, proslavljeni autor kriminalističkih filmova, majstor filmske montaže, napetosti i ambijenta (“Čovek koji je suviše znao”, “Nevolje sa Harijem”, “Vrtoglavica”, “Ptice”, “Psiho”).


1991. godine – U zemljotresu u sovjetskoj republici Gruziji poginulo je više od 140 ljudi.


1992. godine – Jedinice Teritorijalne odbrane i policije Bosne i Hercegovine blokirale su kasarne Jugoslovenske narodne armije u Sarajevu.


1998. godine – Kontakt grupa u Rimu usvojila je paket sankcija protiv SRJ zbog pogoršanja situacije na Kosovu.


2008. godine – Evropska unija je potpisala sa Srbijom Sporazum o stabilizacijii pridruživanju.


2008. godine - Umro Albert Hofman, švajcarski hemičar, pronalazač LSD-a.


2011. godine – Britanski princ Vilijam i Kejt Midlton venčali su se u Vestminsterskoj opatiji u Londonu. Dvadesetosmogodišnji Vilijam, stariji sin princa Čarlsa, drugi je u naslednom redu za britanski presto.

2015. godine – Indonežanske vlasti su pogubile osam stranih državljana, osuđenih na smrtnu kaznu zbog trgovine drogom.



Podeli:

Povezane vesti

Ostavite komentar