Vest: Na današnji dan - 24. Jun -

Na današnji dan - 24. Jun -

Na današnji dan - 24. Jun -

79. godine - Umro rimski car Tit Flavije Vespazijan, osnivač dinastije Flavija. Tokom vladavine od 69. godine pobedio je i raselio Jevreje i u Rimu podigao veličastvene građevine, kao što su Koloseum, Kapitol i Amfiteatar.

1497. godine - Engleski moreplovac Džon Kebot otkrio Kanadu i proglasio Severnu Ameriku posedom Velike Britanije.

1509. godine - Henri Osmi, drugi monarh iz dinastije Tjudor, krunisan za kralja Engleske.

1519. godine - Umrla italijanska plemkinja Lukrecija Bordžija, mecena umetnika i naučnika u vreme italijanske renesanse, vanbračna kćerka pape Aleksandra Šestog.

1529. godine - Sklapanjem mira u Kapelu završen je rat između protestanata i katolika u Švajcarskoj.

1793. godine - Usvojen prvi republikanski ustav Francuske, koji nikad nije stupio na snagu, jer je vođa jakobinaca Maksimilijan Robespjer - zbog opasnosti strane intervencije protiv Francuske revolucije - uveo "revolucionarnu diktaturu do uspostavljanja mirnog stanja".

1798. godine - Turci u Beogradu pogubili grčkog pisca i patriotu Fereosa Konstantinosa Rigasa, poznatog kao Riga od Fere, koji je pod uticajem Francuske revolucije počeo pripreme za oslobođenje Grčke od Turaka. Zbog delovanja među grčkim iseljenicima, Austrijanci su ga uhapsili u Trstu i predali Turcima. Pisao je rodoljubivu poeziju i prevodio s francuskog i nemačkog jezika. U grčkom narodu je posebno veliki odjek imala njegova poema "Ratnička pesma". Napisao je i istorijsko-geografsko delo "Zemljopis Grčke" i "Politički statut" - nacrt ustava od 124 člana Balkanske republike, za čije se osnivanje borio. Srpski pesnik Vojislav Ilić ga je opjevao u pesmi "Glasnik slobode", a u Beogradu mu je podignut spomenik u ulici koja nosi njegovo ime.

1812. godine - Francuski car Napoleon Prvi Bonaparta na čelu armije od 611.000 vojnika prešao reku Nemen i počeo invaziju na Rusiju. Njegova vojska je narednih meseci pretrpela ogromne gubitke, ali je u septembru 1812. godine ipak ušla u Moskvu koju su Rusi napustili. Potom su još žešći napadi Rusa gotovo sasvim uništili Francuze, od kojih je do decembra 1812. godine, kad su poraženi napuštali Rusiju, preživelo između 130.000 i 150.000, a ruski vojskovođa feldmaršal Mihail Ilarionovič Kutuzov ih je progonio sve do Pariza.

1821. godine - Južnoamerički vojskovođa i državnik Simon Bolivar potukao Špance kod Karaboboa i izdejstvovao nezavisnost Venecuele.

1822. godine - Formirano prvo beogradsko obščestvo - opština. To je bilo neophodno, jer su u Beograd posle Drugog srpskog ustanka, počeli da se vraćaju trgovci i zanatlije čija je delatnost zahtevala određenu upravu. Obščestvo je biralo varoškog kneza, a knez Miloš Obrenović je imenovao policajce i kmetove.

1850. godine - Rođen britanski feldmaršal Horejšo Herbert Kičiner, koji je kao komandant britanske vojske u Egiptu 1898. godine ugušio sudanski ustanak. U Burskom ratu od 1899. godine do 1902. godine kao vrhovni komandant britanskih trupa bezobzirno je pustošio zauzetu teritoriju u južnoj Africi, što je izazvalo talas kritika u svetu. U Prvom svetskom ratu do smrti 1916. godine bio je ministar vojske.

1859. godine - Francuski car Šarl Luj Napoleon Treći Bonaparta potukao Austrijance u bici kod Solferina u Lombardiji. Švajcarski filantrop Žan Anri Dinan, koji je tada organizovao pomoć za hiljade ranjenika, 1864. godine osnovao je Crveni krst.

1886. godine - Umro ruski pisac Aleksandar Nikolajevič Ostrovski, čija su dela osnova ruskog klasičnog dramskog repertoara. U pedesetak drama prikazao je socijalnu nepravdu u Rusiji, propadanje plemića, uspone i padove trgovačkog sloja, njihov moral i život u provinciji. Izvrgavao je ruglu poroke i na tome gradio komične situacije. Dela: drame "Šuma", "Bura", "Talenti i obožavaoci", "Unosno mesto", "Bez krivice krivi", "Devojka bez miraza", "Siromaštvo nije porok", "Svoji smo, sporazumećemo se", "Vuci i ovce".

1894. godine - Umrla Vilhelmina Mina Karadžić-Vukomanović, kćerka Vuka Stefanovića Karadžića - slikar, jedan od prvih srpskih likovnih umetnika. Prevodila je na nemački jezik srpske narodne pripovetke i napisala "Putovanje po Srbiji" i "Uspomene na Branka Radičevića". Bila je udata za profesora književnosti Liceja u Beogradu Aleksu Vukomanovića.

1894. godine - Francuskog predsednika Mari-Fransoa Sadija Karnoa u Lionu ubio jedan italijanski anarhista.

1901. godine - U Parizu otvorena prva izložba 19-godišnjeg španskog slikara Pabla Pikasa, koju je likovna kritika obasula hvalospevima.

1908. godine - Umro američki državnik Stiven Grover Klivlend, predsednik SAD u dva mandata. Lična čestitost i nezavisnost učinila ga je neprijateljem moćne njujorške organizacije "Tamani hol" - ogrezle u korupciji i podmićivanju - u okviru njegove Demokratske stranke. Tokom prvog predsedničkog mandata nastojao je da iskoreni korupciju i smanji previsoku carinsku zaštitu, a drugi mandat je obeležila finansijska kriza i radnički nemiri.

1909. godine - Rođen engleski atomski fizičar i matematičar Vilijam Džordž Peni, otac britanske atomske bombe. Pod njegovom kontrolom je isprobana prva britanska atomska bomba 1952. godine na ostrvima Monte Belo u zapadnoj Australiji.

1911. godine - Rođen argentinski automobilski as Huan Manuel Fanđo, petostruki svetski šampion u "Formuli-1", što niko drugi nije uspeo. Bio je prvak sveta 1951, 1954, 1955, 1956. i 1957. godine.

1912. godine - Na Olimpijske igre u Stokholmu otputovala prva srpska olimpijska ekipa - atletičari Dušan Milošević i Dragutin Tomašević. Time je ozvaničeno članstvo Srbije u Međunarodnom olimpijskom komitetu, čiji je član postao Svetomir Đukić.

1916. godine - Počela ofanziva Antante na reci Somi u severnoj Francuskoj, najkrvavija bitka Prvog svetskog rata, u kojoj je komanda snaga Antante pet meseci pokušavala da probije front masovnim jurišima koje su dobro ukopani Nemce suzbijali uraganskom vatrom. Saveznici su tek u novembru 1916. godine probili front, zauzevši samo oko 200 kvadratnih kilometara teritorije, što je plaćeno previsokom cenom od 620.000 savezničkih i 650.000 nemačkih žrtava.

1930. godine - Rođen francuski filmski režiser Klod Šabrol, predstavnik "novog talasa" francuskog filma, autor velikog broja filmova u kojima je najviše analizirao građanske institucije kao instrumente razlaganja čovekove ličnosti. Filmovi: "Rođaci", "Naivne devojke", "Dvostruki obrtaj", "Ofelija", "Košute", "Šampanjske ubice","Neverna supruga", "Oholi jahač".

1940. godine - Jugoslavija uspostavila diplomatske odnose sa SSSR-om.

1947. godine – Jedan američki pilot izjavio je da je na nebu video neobičan predmet koji je opisao kao “tanjir koji leti kroz vodu”. Posle ovog događaja počeo je da se koristi termin “leteći tanjir”.

1948. godine - Sovjetske trupe, prema naredbi Josifa Visarionoviča Džugašvilija, počele blokadu Zapadnog Berlina, koja je trajala do maja 1949. godine. Zapadni saveznici su odgovorili organizovanjem džinovskog vazdušnog mosta radi snabdijevanja više od dva miliona stanovnika tog dela podeljenog grada.

1960. godine - Jugoslavija, Grčka i Turska raspustile Balkanski savez, zasnovan na Ugovoru o savezu, političkoj saradnji i uzajamnoj pomoći zaključenom na Bledu 8. avgusta 1954. godine.

1973. godine - Najstariji svetski državnik Emon de Valera u 90. godini dao ostavku na funkciju predsednika Irske, na kojoj je bio od 1959. godine.

1975. godine - Prilikom pada aviona "boing 727" američke kompanije "Istern erlajnz" blizu njujorškog aerodroma "Kenedi", poginulo je 113 ljudi od 124 - koliko ih je bilo u letelici.

1986. godine - Umro pisac Miroslav Antić, "večiti dječak" srpske literature, izuzetan liričar i inventivan dečiji pesnik, koji je u pesme uneo kolorit jezika banaćanskih seljaka. Za 35 godina stvaralaštva objavio je više od 30 knjiga i radio na filmskom projektu "Sveti pesak". Dela: zbirke pesama "Ispričano za proleća", "Plavo nebo", "Roždestvo tvoje", "Psovke nežnosti", "Garavi sokak", "Koncert za 1001 bubanj", "Kikinda", pesme za decu "Plavi čuperak", "Poslednja bajka", Nasmejani svet", "Šašava knjiga", "Prva ljubav", "Svašta umem", radio drame "Otužni marš", "Povečerje".

1989. godine - Smenjen je generalni sekretar Komunističke partije Kine Džao Cijang, jer se protivio upotrebi sile protiv studenata na trgu Tjenanmen 4. juna. Na njegovo mesto izabran je Džijang Cemin.

2001. godine - Jugoslovenska vaterpolo reprezentacija postala je šampion Evrope, pobedom nad reprezentacijom Italije rezultatom 8:5.

2002. godine - U železničkoj nesreći u Tanzaniji na liniji Dar es Salam-Kigoma poginula je 281 osoba.

2003. godine - Predsednik Rusije Vladimir Putin doputovao je u četvorodnevnu posetu Velikoj Britaniji, gde je bio zvanični gost Bakingemske palate. Putin je prvi ruski lider koji je došao u posetu kraljevstvu posle 1874. godine kada je na dvoru bio ruski car Aleksandar Drugi. Britanski dvor je držao zamrznute odnose sa Moskvom u znak protesta što su boljševici 1918. godine ubili ruskog cara Nikolaja Drugog.

2009. godine - Umrla u 79. godini srpska slikarka Olja Ivanjicki, jedina žena među osnivačima čuvene grupe "Mediala" 1959. godine, koja je okupila mlade slikare, pisce, filozofe, arhitekte, kompozitore. Bila je dete ruskih migranata izbeglih iz Rusije posle Oktobarske revolucije. Realizovala je 99 samostalnih izložbia najviše u Jugoslaviji i Americi. Dobitnik je brojnih nagrada a izabrana je za najboljeg slikara 20. veka u Jugoslaviji.

2010. godine - Džulija Gilard je postala je prva žena premijerka Australije.

 Podeli:

Povezane vesti

Ostavite komentar