Vest: Na današnji dan - 18. April -

Na današnji dan - 18. April -

Na današnji dan - 18. April -

1480. godine –  Rođena je Lukrecija Bordžija, mecena umetnika i naučnika u vreme italijanske renesanse, vanbračna ćerka pape Aleksandra VI.


1797. godine –  Rođen je francuski državnik i istoričar Luj Adolf Tjer, osnivač i prvi predsednik Treće republike od 1871. do 1873. godine.


1820. godine –  Rođen je austrijski kompozitor i dirigent Franc fon Zupe, autor više popularnih opereta “Laka konjica”, “Bokačo”, “Lepa Galateja”, “Fatinica”.


1823. godine - Prvi srpski državni pitomci pomenuti u pismu Vuka Karadžića knezu Milošu Obrenoviću. U pismu je Karadžić savetovao kneza da se "okani kupovine spahiluka u Vlaškoj" i da u Petrogradsku banku pošalje 50.000 dukata radi vaspitavanja srpskih mladića u inostranstvu. Knez to nije učinio, a prve srpske državne pitomce na školovanje u inostranstvu o trošku države počeo je da šalje njegov sin knez Mihailo Obrenović.

1867. godine - Turci predali ključeve Beograda srpskom knezu Mihailu Obrenoviću, što je bio završni čin u dugom procesu političkog oslobađanja Srbije od turske vlasti. U prisustvu srpskih i turskih izaslanika pročitan je carski ferman na srpskom i turskom jeziku, na bedem je podignuta srpska zastava i ispaljena salva iz 21 topa, a poslednji turski zapovednik Riza paša predao je ključeve knezu Mihailu, koji je potom trijumfalno ujahao u Kalemegdansku tvrđavu. U toku ceremonije kapetan Svetozar Garašanin je zamenio turske stražare na tvrđavi srpskim vojnicima.


1882. godine –  U Londonu je rođen dirigent poljskog porekla Leopold Stokovski, osnivač Američkog simfonijskog orkestra. 


1906. godine – Od zemljotresa u San Francisku poginulo je više od hiljadu ljudi, a oko 200.000 ostalo je bez kuća.


1909. godine –  U Vatikanu je beatifikovana francuska heroina iz 15. veka Žana D’Ark Jovanka Orleanka. Kanonizacija je izvršena 1920. godine.


1922. godine –  Umro srpski pisac i političar Svetomir Nikolajević, profesor Velike škole, član Srpske kraljevske akademije, premijer Srbije, ministar unutrašnjih dela i jedan od osnivača Radikalne stranke. Studirao je istoriju na Velikoj školi u Beogradu i na više evropskih univerziteta. Znatno je uticao na srpsku književnost u drugoj polovini 19. veka. Napisao je veliki broj studija, kritika, članaka i eseja, od kojih su mnogi objavljeni u dve sveske pod naslovom "Listići iz književnosti".


1936. godine –  Umro je italijanski kompozitor Otorino Respigi. Najpoznatija dela: “Gregorijanski koncert” za violinu i orkestar, simfonijske poeme “Rimske pinije”, “Rimske fontane”, “Rimski praznici”, više opera.


1942. godine –  Američki avioni u Drugom svetskom ratu prvi put su bombardovali Tokio, Jokohamu i Nagoju. Šteta od bombardovanja nije bila velika, ali šok među Japancima jeste, jer ih je propaganda stalno uveravala da je nebo nad Japanom "apsolutno bezbedno".


1946. godine –  Zvanično je raspuštena Liga naroda, a njena imovina preneta je na novoosnovane Ujedinjene nacije.


1946. godine –  SAD su priznale Federativnu Narodnu Republiku Jugoslaviju pod vođstvom Josipa Broza Tita.


1951. godine –  U Parizu su Belgija, Zapadna Nemačka, Italija, Luksemburg, Francuska i Holandija potpisale ugovor o osnivanju Evropske zajednice za ugalj i čelik. To je bio početak stvaranja Evropske ekonomske zajednice, odnosno Evropske unije.


1954. godine –  Gamal Abdel Naser, jedan od vođa udara kojim je 1953. godine svrgnut kralj Faruk I, postao je premijer i vojni guverner Egipta.


1955. godine –  Umro nemački fizičar jevrejskog porekla Albert Ajnštajn, najistaknutiji teoretičar novije epohe u fizici, tvorac teorije relativiteta, dobitnik Nobelove nagrade za fiziku 1921. Studirao je matematiku i fiziku na Politehnici u Cirihu, gde je dobio švajcarsko državljanstvo i oženio se srpskom matematičarkom Milevom Marić, koja je - prema novijim relevantnim istraživanjima - imala znatno veću ulogu u njegovom naučnom radu nego što se pretpostavljalo. Vanredni profesor u Cirihu je postao 1909, a 1914. direktor Kajzer-Vilhelmovog instituta u Berlinu i član Pruske akademije nauka, pa je ponovo primio nemačko državljanstvo. U Nemačkoj je živeo do dolaska na vlast nacista 1933, kad je emigrirao u SAD, gde je i umro. Objavio je 1905. specijalnu, a 1916. opštu teoriju relativnosti. Objasnio je 1905. zakon fotoelektričnog efekta pomoću kvantne teorije. Razvio je teoriju fizičkog polja, tražeći vezu među gravitacionim i elektromagnetnim poljima. Rasprave o sveobuhvatnosti i osnovanosti teorije relativiteta još traju, ali je u svakom slučaju njegov naučni rad izmenio predstavu o svetu i vasioni i postavio temelj novih nauka. Dela: "Teorija Braunovih kretanja", "Elektrodinamika tela u kretanju", "Osnovi opšte teorije relativnosti", "O specijalnoj i opštoj teoriji relativnosti", "Evolucija fizike", "Moja slika sveta", "Značenje relativnosti", "Ideje i mišljenja".


1955. godine –  U indonežanskom gradu Bandungu počela je afroazijska konferencija 29 zemalja, na kojoj su utvrđeni principi Pokreta nesvrstanih kao alternative vojnim blokovima NATO-u i Varšavskom ugovoru.


1956. godine –  Raspušten je Informbiro, savetodavno i koordinaciono telo devet evropskih komunističkih i radničkih partija, kojim su dominirali sovjetski komunisti.


1980. godine –  Južna Rodezija je pod nazivom Zimbabve postala 50. nezavisna zemlja Afrike. Na dvogodišnjicu sticanja nezavisnosti, naziv glavnog grada Solzberi promenjen je u Harare.


1983. godine –  Bombaš samoubica uleteo je automobilom u Ambasadu SAD u Bejrutu. Od eksplozije su poginule 63 osobe, a više od stotinu je ranjeno.


1994. godine –  Počeo je građanski rat u Ruandi.


1996. godine –  U Kairu je poginulo 18 grčkih turista kada su islamski teroristi otvorili vatru na turistički autobus.


1996. godine –  Više od 100 libanskih izbeglica ubijeno je kada je izraelska artiljerija otvorila vatru na logor u kojem su bili.


1999. godine –  Ministar inostranih poslova Savezne Republike Jugoslavije Živadin Jovanović potvrdio da je Jugoslavija prekinula diplomatske odnose s Albanijom, objasnivši da je ta odluka "formalna" budući da dve susedne zemlje već duže i nemaju nikakve odnose. Pri tome je optužio Albaniju da se s njene teritorije ubacuju terorističke grupe i izvode napadi na Jugoslaviju.


2004. godine –  Umro je Ratu Sir Kamisese Mara, osnivač države Fidži.


2007. godine – Vernicima Crnogorske pravoslavne crkve na čelu s mitropolitom Mihailom policija je onemogućila ulazak u Cetinjski manastir i bogosluženje, tako da je liturgija služna pred zatvorenim vratima crkve na Ćipuru. U Cetinjskom manastiru za pripadnike Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori, liturgiju je služio episkop dioklijski i iguman ostroški Jovan Purić.


2014. godine –  Mirko Đorđević, sociolog religije, književnik, prevodilac i publicista preminuo je u 76. godini.  (“Osmeh boginje Klio” 1986; “Znaci vremena” 1998; “Sloboda i spas – hrišćanski personalizam” 1999; “Sjaj i beda utopije” 2006; “Kišobran patrijarha Pavla” 2010; “Oslobođenje i spasenje” 2012; “Pendrek i prašina” 2013.).

 Podeli:

Povezane vesti

Ostavite komentar