Vest: Na današnji dan - 17. Jun -

Na današnji dan - 17. Jun -

Na današnji dan - 17. Jun -

1239. godine - Rođen engleski kralj Edvard Prvi - Longšenks, koji je za vreme vladavine od 1272. godine do 1307. godine reformisao zakonodavstvo i uspostavio snažan administrativni sistem, proširivši ga i na Vels, čiju je autonomiju ukinuo. Prethodno je učvrstio kraljevsku vlast nad plemstvom, porazivši ga u Baronskom u trogodišnjem ratu, u kome je komandovao vojskom prethodnika na prestolu - svoga oca Henrija Trećeg, ali nije uspeo da pokori Škotsku.

1397. godinu - Danska kraljica Margreta Prva objedinila pod dansku krunu Dansku, Švedsku i Norvešku.

1579. godine - Engleski moreplovac i gusar Frensis Drejk proglasio suverenitet Engleske nad Nju Albionom današnja Kalifornija.

1665. godine - Portugalci i Britanci potukli Špance kod Montes Klarosa, posle čega je još jedna pobeda nad Špancima kod Vilje Visiose osigurala ponovno uspostavljanje nezavisnosti Portugalije. Portugalci su se digli na ustanak protiv Španaca 1640. godine, nezadovoljni zajednicom sa Španijom, koja je ponovno uspostavljanje državne nezavisnosti susedne zemlje priznala tek 1668. godine.

1682. godine - Rođen švedski kralj Karlo Dvanaesti, koji se tokom vladavine od 1697. godine do pogibije 1718. godine prilikom invazije na Norvešku posvetio gotovo isključivo ratovanju. Započeo je 1700. godine veliki Severni rat protiv Rusije, Poljske, Danske i Pruske, koji je okončan tek tri godine posle njegove smrti. Potukao je Dance 1700. godine i iste godine naneo težak poraz armiji ruskog cara Petra Velikog u bici kod Narve, potom je uspeo da s poljskog prestola zbaci Fridriha Drugog Avgusta Jakog, ali mu je Petar Veliki potpuno uništio armiju 1709. u bici kod Poltave, posle čega je morao da se privremeno skloni u Tursku. Posle ovog poraza mesto velike evropske sile Švedska je ustupila Rusiji.

1696. godine - Umro poljski vojskovođa i kralj Jan Treći Sobjeski, koji je tokom vladavine od 1674. godine do smrti onemogućio dublji prodor Turaka u Evropu. Prilikom druge opsade Beča 1683. godine vojska pod njegovom komandom je potukla Turke i oslobodila grad opsade.

1703. godine – Rođen je engleski sveštenik i reformator Džon Vesli, osnivač pokreta metodista.

1719. godine - Umro engleski pisac i političar Džozef Adison, koga su proslavili duhoviti, jasni i jezički elegantni eseji. Napisao je i tragediju "Katon", a esejima je znatno uticao na srpskog prosvetitelja Dositeja Obradovića.

1789. godine – Poslanici Trećeg staleža u francuskom parlamentu proglasili su Narodnu skupštinu i ukinuli kralju pravo veta.

1818. godine - Rođen francuski kompozitor Šarl Guno, sa Kamijem Sen Sansom glavni predstavnik klasicizma u francuskoj muzici 19. veka. Operama "Romeo i Julija" i "Faust" suprotstavio se italijanskom operskom stilu. Popularna je njegova obrada prvog klavirskog preludijuma Johana Sebastijana Baha, a solo pesmama uticao je na kasnije francuske kompozitore.

1843. godine - Domoroci Maori otpočeli pobunu protiv Britanaca, koji su okupirali Novi Zeland.

1848. godine - Austrijske trupe pod komandom generala Alfreda Vindišgreca ugušile ustanak Čeha u Pragu, podignut pet dana ranije u vreme održavanja Prvog Sveslovenskog kongresa u tom gradu. Posle toga su raspušteni i Sveslovenski kongres i Narodni odbor, a u Češkoj je, kao i u ostalim zemljama pod vlašću Habsburške Monarhije, zavladao zloglasni "Bahov apsolutizam".

1867. godine - Engleski hirurg Džozef Lister u jednoj bolnici u Glazgovu obavio prvu hiruršku intervenciju u istoriji medicine pod antiseptičkim uslovima, operišući svoju sestru Izabelu.

1882. godine - Rođen ruski kompozitor Igor Fjodorovič Stravinski, jedan od najuniverzalnijih muzičkih stvaralaca 20. veka. Odlikuje ga velika raznovrsnost muzičkog izraza i stila - u prvoj fazi je nadahnut ruskom narodnom muzikom, u drugoj ekspresionista sa povremenim oslanjanjem na džez, u trećoj se okrenuo neoklasičnom stilu, a zatim primenjivao i principe dodekafonije. Od 1910. je živeo u Francuskoj, a od 1937. godine do smrti 1971. u SAD. Dela: baleti "Žar-ptica", "Petruška", "Posvećenje proleća", scenska kantata "Svadba", melodrame "Priča o vojniku", "Persefona", opera-oratorijum "Kralj Edip", opera "Život razvratnika", kantata "Simfonija psalama", orkestarska dela - tri simfonije, koncerti za klavir, koncerti za violinu, koncerti za kamerni orkestar, "Koncert za 16 instrumenata", "Regtajm", autobiografski radovi "Hronika moga života", "Muzička poetika".

1917. godine - Rođen američki pevač i glumac italijanskog porekla Dino Kročeti, poznat kao Din Martin, jedan od najpopularnijih američkih zabavljača 20. veka. Glumio je u nizu vesterna, komedija i kriminalističkih filmova. Filmovi: "Artisti i modeli", "Mladi lavovi", "Rio Bravo", "Ko je spavao u mom krevetu?", "Sinovi Keti Elder", "Bandolero", "Četvoro za Teksas".

1925. godine - Ženevski protokol, kojim je zabranjena upotreba bojnih otrova, potpisalo 29 zemalja.

1929. godine - Rođen jermenski velemajstor Tigran Vartanovič Petrosjan, šahovski prvak sveta od 1963. godine do 1969. godine. Titulu je osvojio pobedivši sa 12,5 : 9,5 ruskog velemajstora jevrejskog porijekla Mihaila Mojsejeviča Botvinika i potom je odbranio 1966. godine u meču s ruskim velemajstorom Borisom Vasiljevičem Spaskim rezultatom 12,5 : 11,5. Spaski mu je preoteo titulu u meču 1969. pobedivši ga sa 12,5:10,5.

1940. godine - Sovjetska Crvena armija okupirala je Letoniju i Estoniju i uspostavila prosovjetsku administraciju.

1944. godine - Island postao nezavisna republika posle referenduma na kome su stanovnici tog ostrva u severnom delu Atlantskog okeana odlučili da se odvoje od Danske.

1947. godine - Ustavotvorna skupština Burme izglasala nezavisnost te britanske kolonije u jugoistočnoj Aziji, koju je Velika Britanija priznala ugovorom 17. oktobra 1947. godine, a 4. januara 1948. godine je formalno proglašena nezavisnost.

1950. godine - Dr Ričard Loler u Čikagu izveo prvu operaciju presađivanja bubrega.

1953. godine - Sovjetska armija ugušila pobunu u Istočnoj Njemačkoj.

1967. godine - Kina izvela probu prve hidrogenske bombe.

1971. godine - SAD i Japan potpisali sporazum o vraćanju ostrva Okinave pod suverenitet Japana, što je učinjeno 1972. godine.

1982. godine - Predsednik Argentine general Leopoldo Galtijeri podneo ostavku posle poraza argentinske armije od britanskih trupa u ratu za Foklandska ostrva.

1988. godine - Oko pet hiljada radnika zemunske fabrike "Zmaj" demonstriralo je ispred zgrade Skupštine SFR Jugoslavije, nezadovoljno svojim socijalnim položajem. To je bio početak masovnih mitinga koji su nazvani "antibirokratska revolucija", a poslužili su za učvršćivanje vlasti lidera srpskih komunista Slobodana Miloševića.

1990. godine - Antivladini demonstranti vratili se na ulice Bukurešta, nekoliko dana posle sukoba sa policijom u kojima je poginulo četvoro ljudi i obračuna sa rudarima koji su došli u glavni grad Rumunije da izraze podršku vladi.

1991. godine - Parlament Južne Afrike ukinuo poslednji značajniji zakon, na kojem je od 1950. godine bila zasnovana politika aparthejda, odnosno dominacije belaca nad obojenima u toj zemlji.

1992. godine - Srpska vojska zaposela sarajevska naselja "Aerodrom" i "Dobrinju 4", te jako muslimansko uporište na Trebeviću - Zlatište.

1992. godine - Završena bitka na Ceru, započeta 14. juna radi probijanja "koridora" kroz Posavinu i spajanje Republike Srpske i Republike Srpske Krajine sa SR Jugoslavijom.

1993. godine - U sukobima sa gerilcima u glavnom gradu Somalije Mogadišu poginulo šest i ranjeno 43 pripadnika mirovnih snaga UN, koji su - pokušavajući da ispune želju SAD - bezuspešno lovili vođu najjače frakcije somalskih gerilaca Mohameda Faraha Aidida.

1996. godine - "Zbog zamene identiteta" Haški tribunal naredio hitno oslobađanje Srbina Gorana Lajića, koga je prvobitno osumnjičio za ratne zločine u bivšoj BiH. Lajić se u zatvoru u Ševeningu nalazio od 13. maja, a kako je naglašeno u Hagu, optužba i dalje ostaje protiv "druge ličnosti koja nosi isto ime i prezime - Goran Lajić". Lajićev advokat Toma Fila najavio da će tražiti od UN odštetu za svog klijenta.

1999. godine - Rusija i SAD postigle sporazum o komandnoj strukturi mirovnih snaga za Kosovu i Metohiju i dogovorile se o pitanju prištinskog aerodroma Slatina.

2002. godine - Egipatski vrhunski arheolozi su saopštili da su u blizini piramida u Gizi pronašli najstariji nedirnut sarkofag, star oko 4.500 godina.

2007. godine - Umro Đanfranko Fere, italijanski arhitekta i modni kreator, umetnički direktor modne kuće "Kristijan Dior".

2015. godine – Preminuo Vlastimir Djuza Stojiljković, pozorisni, filmski i tv glumac. Popularnost mu je donela uloga u filmu "Ljubav i moda", za koji je otpevao čuveni hit "Devojko mala", a njegova najpoznatija uloga bila je u tv seriji "Pozorište u kući". Odigrao je oko 150 pozorišnih uloga, u filmovima 18 uloga a u radio programu više od 340 uloga. Igrao je još: u serijama „Servisna stanica“, „Na slovo na slovo“, „Obraz uz obraz“, „Zaboravljeni“. Pozajmljivao je glas crtanim likovima Patak Dača, Pepe le Tvor, Leonardo i Rafaelo iz Nindža kornjača. Dobitnik je prestižnih nagrada „Dobričin prsten“, „Zlatni ćuran“, „Sterijina nagrada“, „Nagrada Raša Plaović“.Podeli:

Povezane vesti

Ostavite komentar