Vest: Na današnji dan - 11. April -

Na današnji dan - 11. April -

Na današnji dan - 11. April -

1514. godine –  Umro je Donato Bramante, italijanski arhitekt. Poslednjih petnaest godina života proveo je radeći za pape Aleksandra VI i Julija II. Njegovo delo je imalo presudan uticaj na arhitekturu Visoke renesanse. Rekonstruisao je crkvu Svetog Petra u Vatikanu.

 

1689. godine –  Krunisan je engleski kraljevski par Vilijam III Oranski i Meri II. Tokom njihove vladavine doneto je nekoliko važnih odredaba i zakona Deklaracija prava, Akt tolerancije. U potpunosti su odbacili rimokatoličku politiku i snažno podržali Anglikansku crkvu.

 

1713. godine –  Utrehtskim mirom okončan je “rat za špansko nasleđe”. Nizom ugovora od 1713. godine do 1715. godine koje su potpisale Engleska, Francuska, Holandija, Savoja, Portugal i Pruska preuređena je mapa Evrope, a Španija je prinuđena da za vladare prihvati francuske Burbone .

 

1755. godine –  Rođen je Džejms Parkinson, britanski paleontolog i lekar koji je otkrio Parkinsonovu bolest. Prvi je opisao zapaljenje slepog creva, objavio je više radova iz medicine i paleontološko delo "Organski ostaci ranijeg sveta".

 

1772. godine - Rođen španski pisac Manuel Hose Kintana, sledbenik klasike i pisac slobodoumne poezije. Dela: poetska - "Oda Španiji", "Oda štampariji", drame "Pelajo", "Vojvoda od Visea", istorijsko delo "Životi slavnih Španaca", kritika "Pravila drame".

 

1814. godine –  Postignut je sporazum u Fontenblou prema kojem je Napoleon Bonaparta abdicirao i bio prognan na ostrvo Elba. Na prestolu ga je zamenio Luj XVIII.

 

1842. godine –  Beogradski trgovci braća German završila su izgradnju prve srpske lađe, “Kneza Mihaila”. Majstori iz Carigrada počeli su izgradnju 1840. godine u Brzoj Palanci na Dunavu. Brod je mogao da se koristi i u vojne svrhe  –  na njemu je bilo mesta za 18 topova.

 

1884. godine - Umro engleski pisac Čarls Rid. Napisao je više "romana s tezom", u kojima je podvrgao oštroj kritici engleski kazneni sistem i zloupotrebe u ludnicama. Dela: "Manastir i ognjište", "Nikad nije suviše kasno", "U gotovu", "Grifit Gont".

 

1894. godine –  Uganda je postala britanski protektorat.

 

1899. godine –  SAD su od Španije preuzele Filipine.

 

1919. godine –  Osnovana je Međunarodna organizacija rada sa sedištem u Ženevi. Posle stvaranja Ujedinjenih Nacija, postala je jedna od specijalizovanih agencija svetske organizacije.

 

1939. godine - Pod pritiskom saveznice - nacističke Nemačke - Mađarska istupila iz Društva naroda.

 

1945. godine –  Američke trupe osvojile su u Drugom svetskom ratu nemačke gradove Esen i Vajmar i oslobodile koncentracioni logor Buhenvald. Za 7,5 godina, koliko je logor postojao, u njemu je ubijeno više od 56.000 ljudi iz 18 evropskih zemalja, uključujući 4.000 Jugoslovena, pretežno Srba.

 

1945. godine- U Moskvi u Drugom svetskom ratu Josip Broz potpisao ugovor o prijateljstvu, uzajamnoj pomoći i saradnji Jugoslavije i SSSR. Bila je to prva njegova službena poseta jednoj savezničkoj zemlji posle formiranja privremene vlade Demokratske Federativne Jugoslavije i međunarodnog priznanja nove Jugoslavije.

 

1948. godine –  Počela je izgradnja novog naselja na levoj obali Save  –  Novog Beograda.

 

1952. godine –  Krvavim vojnim pučem vlast u Boliviji preuzeo je Nacionalni revolucionarni pokret.

 

1961. godine –  U Jerusalimu je, zbog ratnih zločine nad Jevrejima u Drugom svetskom ratu, počelo suđenje potpukovniku snaga SS nacističke Nemačke, Adolfu Ajhmanu, jednom od organizatora Holokausta. Bio je još šef odeljenja Gestapoa za uništenje Jevreja i za nemačke logore u Nacističkoj Nemačkoj.

 

1961. godine- Zbog politike aparthejda u Južnoj Africi Nigerija uspostavila potpuni trgovinski embargo protiv te zemlje.

 

1973. godine –  Zamenik firera nacističke Nemačke Martin Borman zvanično je proglašen mrtvim i skinut s liste traženih ratnih zločinaca u SR Nemačkoj.

 

1977. godine –  Umro je francuski pisac Žak Prever, “pesnik ljubavi, prijateljstva i sreće”, autor pesme “Barbara”, veoma popularan među mladima 1950-ih godina. Poznat je i po scenarijima za filmove Marsela Karnea “Obala u magli”, “Hotel Sever”, “Deca raja” i “Ljubavnici iz Verone”. Dela: zbirke pesama "Reči", "Veliki prolećni bal", "Kiša i lepo vreme".

 

1979. godine –  U glavni grad Ugande, Kampalu, ušle su trupe Tanzanije i snage opozicije u egzilu, okončavši osmogodišnju vladavinu diktatora Idija Amina  –  Dade koji je pobegao u Libiju gde je i umro.

 

1984. godine –  Konstantin Černjenko izabran je za predsednika Prezidijuma Vrhovnog sovjeta SSSR-a.

 

1985. godine –  Umro je šef Komunističke partije i albanske države Enver Hodža. Između dva rata bio je sekretar kraljevskog poslanstva Albanije u Briselu. Jedan je od osnivača Komunističke partije 1941. godine a posle rata neprikosnoveni partrizanski i politički lider do smrti. Vodio je Albaniju od staljinizma do bliskosti s Kinom, a zatim do izolacije i nacionalizma. Čak i posle 20. kongresa komunističke partije SSSR, na kojem su osuđeni Staljinove metode, nastavio je sa fizičkim eliminacijama protivnika i represaliji.

 

1990. godine - Vlada Angole saglasila se da u Portugaliji otpočne mirovne razgovore s pobunjeničkim pokretom UNITA.

 

1991. godine –  Savet bezbednosti UN proglasio je kraj Zalivskog rata uz obećanje Iraka da će platiti ratnu odštetu zbog invazije Kuvajta avgusta 1990. godine i da će neutralisati oružje za masovno uništavanje.

 

1997. godine - Međunarodne mirovne snage stupile na tlo Albanije, pokušavajući da zaustave nasilje i haos u toj zemlji.

 

1999. godine – Čak i na Uskrs je nastavljeno NATO bombardovanje. Tog dana izvedeni su jedni od najžešćih napada na Prištinu i Đakovicu. Ponovo je bombardovana i Gračanica.

 

1999. godine – Indija je uspešno isprobala interkontinentalni balistički projektil sistema “Agni”, sposoban da nosi i nuklearno bojevo punjenje.

 

1999. godine –  U Beogradu je ubijen novinar Slavko Ćuruvija. Novinarstvom je počeo da se bavi u Listu “Borba”, gde je vremenom dostigao mesto glavnog i odgovornog urednika. Tokom policijskih akcija na Kosovu, zbog svojih tektstova dolazi u sukob sa Mirjanom Marković, tada ženom predsednika Miloševića. Tada počinje progon Ćuruvije, zatvaranjen redakcije, novčanim kaznama pa i zatvorskom kaznom. U danima pred njegovo ubistvo, serijom tekstova je označen kao državni neprijatelj broj jedan, izdajnik što mnogi smatraju da mu je tada presuđeno. Bio je vlasnik listova “Nedeljni Telegraf” “Dnevni telegraf” i “Evropljanin”. Ubistvo do danas nije rasvetljeno.

 

2001. godine –  Škotska kompanija “PPL Terapeitiks Pielsi”, koja je 1996. godine stvorila prvog kloniranog sisara  –  ovcu “Doli”, saopštila je da je proizvela pet kloniranih prasića.

 

2002. godine –  U sedištu UN u Njujorku zvanično je osnovan stalni Međunarodni sud za ratne zločine, pošto je više od 60 zemalja ratifikovalo Rimski sporazum iz 1998. godine kojim je taj sud uspostavljen.

 

2006. godine –  Italijanska policija uhapsila je šefa sicilijanske mafije Bernarda Provencana, koji je više od 40 godina proveo u bekstvu. Provencano do tada, najtraženiji čovjek u Italiji, u odsustvu osuđen na doživotnu kaznu zatvora za više od 10 ubistava, uhapšen je u vikendici u blizini svog rodnog mesta Korleone, proslavljenog u Kopolinom filmu “Kum”.

 

2011. godine –  U Francuskoj je stupio na snagu zakon koji ženama zabranjuje nošenje burke u javnosti, a za kršenje zakona predviđene su kazne od 150 evra. Francuska je tako postala prva zemlja u Evropi u kojoj je kažnjivo nošenje nikaba ili burke na javnim mestima.

2012. godine –  Umro je Ahmed Ben Bela, simbol globalnog anti-kolonijalnog pokreta i prvi predsednik Alžira posle sticanja nezavisnosti od Francuske.Podeli:

Povezane vesti

Ostavite komentar