Vest: Na današnji dan - 08. Jul -

Na današnji dan - 08. Jul -

Na današnji dan - 08. Jul -

70. godine – Rimljani su u Judejskom ratu osvojili i razrušili Jerusalim. Od ruševina je ostao samo zapadni zid velikog jevrejskog hrama (“zid plača”).

1497. godine – Portugalski moreplovac Vasko da Gama isplovio je iz Lisabona na prvo putovanje na kojem je otkrio morski put za Indiju oko Rta Dobre nade.

1709. godine – Ruska vojska pod komandom cara Petra Velikog pobedila je u bici kod Poltave (Ukrajina) trupe švedskog kralja Karla XII. To je bio kraj švedske vojne moći.

1809. godine – Rođen je hrvatski pisac i reformator jezika Ljudevit Gaj, vođa Ilirskog panslovenskog pokreta.

1819. godine – Rođen je hrvatski kompozitor Vatroslav Lisinski, najpoznatiji muzičar Ilirskog preporoda i utemeljitelj hrvatskog nacionalnog izraza u muzici.

1822. godine – Persi Biš Šeli, jedan od najznačajnijih pesnika engleskog romantizma, utopio se u brodolomu na jedrenju kod Livorna (Italija). Najpoznatija dela: “Kraljica Mob”, “Oslobođeni Prometej”, “Ševa”, “Oda zapadnom vetru”, “Odbrana poezije”.

1838. godine - Rođen nemački konstruktor i general grof Ferdinand fon Cepelin, koji je 1900. konstruisao veliku vazdušnu lađu - dirižabl, nazvanu prema njemu "cepelin". Njegova letelica, duga 248 metara, bila je lakša od vazduha, s velikim balonom profilisanog vretenastog oblika i motornim pogonom.

1846. godine – Danski kralj Kristijan VIII proglasio je da danski presto mogu da naslede žene. Tako je sprečio otcepljenje pokrajine Šlezvig-Holštajn.

1858. godine – Velika Britanija proglasila je pobedu nad indijskim ustanicima, posle čega je ukinuto Carstvo mogula i likvidirana Istočnoindijska kompanija, a Indija je stavljena pod neposrednu upravu britanske krune.

1885. godine – Rođen je nemački filozof Ernst Bloh. U njegovom opsežnom delu, koje se bavi problemima filozofije, istorije, religije, prava, etike, posebno mesto ima analiza fenomena utopijskog. Dela: “Duh utopije”, “Tomas Mincer kao teolog revolucije”, “Tragovi”, “Nasleđe ovog vremena”, “Sloboda i poredak”, “Princip nade”.

1894. godine – Rođen je ruski fizičar Pjotr Leonidovič Kapica, od 1935. godine direktor Instituta za fiziku Sovjetske akademije nauka u Moskvi, a od 1955. glavni organizator programa veštačkih Zemljinih satelita (“Sputnjik”). Najpoznatiji njegovi radovi su iz područja magnetizma i fizike niskih temparatura. Dobitnik je Nobelove nagrade za fiziku 1978. godine.

1920. godine – Gradu Šapcu je svečano uručeno francusko odlikovanje “Ratni krst” za heroizam i stradanje njegovog stanovništva u Prvom svetskom ratu.

1920. godine - U ofanzivi Crvene armije kod Rovna u Ukrajini poginuo srpski revolucionar Aleksa Dundić, pomoćnik komandanta puka Šeste konjičke divizije Crvene armije, heroj Oktobarske revolucije. Kao dobrovoljac srpske vojske u Prvom svetskom ratu je, posle ranjavanja, pao u austrougarsko zarobljeništvo, odakle je prebegao u Rusiju i pridružio se Crvenoj armiji. Postao je čuven po hrabrosti i među prvima je odlikovan "Ordenom crvene zastave". Kao znak priznanja urna s njegovim pepelom je položena u zidine Kremlja, a u Rovnu mu je podignut spomenik.

1942. godine – Umro je francuski maršal Luj Feliks Fransoa Franše Depere, istaknuti vojskovođa u Prvom svetskom ratu i počasni vojvoda srpske vojske.

1943. godine – Od posledica torture u zatvoru Gestapoa umro je lider francuskog Pokreta otpora u okupiranoj Francuskoj u Drugom svetskom ratu Žan Mulen, poznat kao “Maks”.

1956. godine – U Beogradu je emitovan prvi eksperimentalni TV prenos, povodom proslave stogodišnjice rođenja Nikole Tesle. Program iz privremenog studija u Institutu “Nikola Tesla” građani su pratili na četrdesetak prijemnika smeštenih u izlozima prodavnica u raznim delovima grada.

1967. godine – Umrla je britanska pozorišna i filmska glumica Vivijen Li. Svetsku slavu stekla je ulogom Skarlet O’Hare (Scarlett) u američkom filmu “Prohujalo s vihorom” za koju je nagrađena Oskarom. Drugi Oskar dobila je za ulogu u filmu “Tramvaj nazvan želja”.

1994. godine – Umro je Kim Il Sung, komunistički lider Severne Koreje, koji je upravljao zemljom od njenog osnivanja 1948. godine do smrti.

2000. godine – U Beogradu je umro Konstantin Vinaver, pijanista, muzikolog, operski dramaturg i dugogodišnji direktor Opere i baleta Narodnog pozorišta u Beogradu.

2002. godine – Okružni sud u Prokuplju osudio je na osam godina zatvora bivšeg rezervistu Vojske Jugoslavije Ivana Nikolića zbog zločina protiv civilnog stanovništva na Kosovu za vreme NATO bombardovanja SR Jugoslavije 1999. godine. To je prva presuda pred domaćim sudovima za ratni zločin izvršen tokom rata na Kosovu.

2003. godine – U nesreći feribota u reci Menga u Čandpuru (Bangladeš), udavilo se oko 400 ljudi, od 600 koliko je bilo na brodu.

2007. godine - Za novih sedam svetskih čuda izabrani: Veliki zid u Kini, grad Petra u Jordanu, statua Hrista Spasitelja u Brazilu, Maču Pikču u Peruu, piramida Čičenica u Meksiku, Koloseum u Rimu i Tadž mahal u Indiji.

2015. godine - Rusija uložila veto u Savetu bezbednosti UN na britanski predlog rezolucije o Srebrenici. Prilikom glasanja uzdržane su bile Kina, Nigerija, Angola i Venecuela, dok je preostalih 10 članica glasalo "za".

Podeli:

Povezane vesti

Ostavite komentar