Vest: Na današnji dan - 07. Jul -

Na današnji dan - 07. Jul -

Na današnji dan - 07. Jul -

1307. godine – Umro je engleski kralj Eduard I na putu prema Škotskoj, gde je krenuo da uguši ustanak.

1572. godine – Umro je Sigismund II August, poslednji poljski kralj iz dinastije Jageloviča. Tokom njegove vladavine (od 1548. godine) stvorena je unija Poljske, Litvanije i Zapadne Prusije (Lublinska unija 1569). Proglasio je 1572. godine opštu slobodu veroispovesti.

1585. godine – Pod pritiskom katoličke “Svete lige” francuski kralj Anri III izdao je Nemurski edikt protiv hugenota.

1752. godine – Rođen je Žozef Mari Žakar, francuski pronalazač, izumitelj razboja za tkanje (1801. godine).

1807. godine – U Tilzitu je potpisan mirovni ugovor kojim je završen rat Francuske i Rusije, učesnice u koaliciji protiv Napoleona. Ugovor, koji je ostao na snazi do Napoleonove invazije na Rusiju 1812. godine, podrazumevao je i savezništvo, a Napoleon se, pored ostalog, obavezao da neće progoniti Crnogorce zbog njihove borbe protiv Francuske.

1815. godine – Savezničke snage (Šesta koalicija protiv Napoleona) ušle su u Pariz nakon abdikacije Napoleona Bonaparte.

1816. godine – Umro je irski dramski pisac i političar Ričard Šeridan, autor popularnih komedija “Škola skandala” i “Kritičar”. Kao član britanskog parlamenta (1780-1812) proslavio se kao politički govornik.

1860. godine – Rođen je austrijski kompozitor i dirigent Gustav Maler, autor devet čuvenih simfonija i ciklusa pesama. Bio je direktor Bečke opere (1897-1907) koja je pod njegovom upravom doživela zlatno doba.

1887. godine – Rođen je francuski slikar i grafičar rusko-jevrejskog porekla Mark Šagal. Veći deo života proveo je u Parizu, ali se inspirisao ruskim folklorom i uspomenama iz detinjstva. Ilustrovao je Gogoljeve “Mrtve duše” i Bibliju i oslikao parisku Operu, sinagogu u Jerusalimu, zgradu UN u Njujorku i uradio vitraže u katedrali u Mecu.

1893. godine – U Zagrebu je rođen hrvatski pisac Miroslav Krleža, jedna od najznačajnijih ličnosti u kulturno-književnim zbivanjima 20. veka na jugoslovenskom prostoru. Od 1950. godine bio je na čelu Jugoslovenskog leksikografskog zavoda i glavni i odgovorni urednik Enciklopedije Jugoslavije. Njegov obimni književni opus obuhvata poeziju, romane, pripovetke, drame, eseje. Najpoznatnija dela: “Hrvatski bog Mars”, “Povratak Filipa Latinovića”, “Gospoda Glembajevi”, “U agoniji”.

1898. godine – SAD su anektirale Havajska ostrva.

1911. godine – Rođen je italijanski kompozitor Đan Karlo Menoti, poznat po operama sa temama iz savremenog života, za koje je sam pisao libreta. Najpoznatija dela: “Konzul”, “Medijum”, “Amelija na balu”. Osnovao je muzički festival u Spoletu.

1930. godine – Umro je engleski pisac Artur Konan Dojl, lekar po zanimanju. Oprobao se u različitim književnim žanrovima, ali je svetsku popularnost stekao pričama o detektivu Šerloku Holmsu.

1937. godine – Sukobom japanskih i kineskih trupa kod mosta Marko Polo blizu Pekinga počeo je japansko-kineski rat.

1941. godine – U Srbiji je počeo ustanak protiv nemačke okupacije, pod vođstvom komunista.

1978. godine – Nakon sticanja nezavisnosti od Velike Britanije proglašena je država Solomonska Ostrva.

1991. godine – Usvojena je Brionska deklaracija o mirnom rešenju jugoslovenske krize, kojom se vlada SFR Jugoslavije obavezala da će povući saveznu vojsku (JNA) iz Slovenije, a slovenačke vlasti na demobilizaciju slovenačkih trupa. Odluke Slovenije i Hrvatske o nezavisnosti suspendovane su na tri meseca. Prihvaćeno je da u Sloveniju i Hrvatsku dođu posmatrači EZ.

1993. godine - Pregovori između Republike Srpske Krajine i Hrvatske u Ženevi prekinuti su, jer su Hrvati odbili da prihvate srpski predlog o kontroli nad područjem Maslenice.

1994. godine – U Jemenu je okončan dvomesečni građanski rat ulaskom trupa Severnog Jemena u glavni grad Južnog Jemena Aden.

1995. godine – U Beogradu je otvorena prva podzemna železnička stanica.

2000. godine – U Beogradu je umro jugoslovenski kompozitor i muzikolog Nikola Hercigonja. Njegova muzika inspirisana je nacionalnom istorijom i folklorom (scenski oratorijum “Gorski venac”, simfonijski ples “Linđo”, ciklusi pesama za glas i orkestar, muzika za film).

2000. godine – Ceo tiraž knjige “Hari Poter i vatreni pehar”, četvrti nastavak avantura dečaka mađioničara, rasprodat je u pretplati, pre nego što je izašao iz štampe.

2003. godine – Odlukom visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH Pedi Ešdauna zamrznuti su bankovni računi 14 osoba u BiH, među kojima su i članovi porodice haškog optuženika Radovana Karadžića.

2005. godine – U seriji eksplozija u podzemnoj železnici i gradskom autobusu u Londonu život je izgubilo 56 lica, a preko 700 je povređeno. Odgovornost za napade preuzela je islamistička grupa Al Kaida za Evropu.

2012. godine – U poplavama na jugozapadu Rusije stradala je 171 osoba, a poplavljeno je oko 5.000 kuća.

2014. godine – Umro je beogradski pozorišni i filmski glumac Bora Todorović, dobitnik brojnih nagrada i priznanja, među kojima je i Gran pri u Kanu za ulogu u filmu “Profesionalac”.
Podeli:

Povezane vesti

Ostavite komentar