Vest: Na današnji dan - 06. Novembar -

Na današnji dan - 06. Novembar -

Na današnji dan - 06. Novembar -

1632. godine – Švedski kralj Gustav II Adolf, veliki vojskovođa i vojni reformator, poginuo je u Tridesetogodišnjem ratu u bici kod Licena, u kojoj je njegova vojska potukla snage pod komandom generala Valenštajna.

 

1661. godine – Rođen je španski kralj Karlos II, poslednji monarh iz dinastije španskih Habsburga. Posle njegove smrti počeo je Rat za špansko nasleđe. Pošto nije imao muškog potomka, za naslednika je odredio Filipa Anžujskog, unuka Luja XIV i osnivača burbonske dinastije u Španiji koji je kao Filip V stupio na presto nakon Utrehtskog mira 1714. godine.

 

1771. godine – Rođen je nemački izdavač i štampar Alojz Zenefelder, koji je 1796. godine pronašao hemijski postupak štampanja, autografiju i litografiju, a 1826. godine litografiju u više boja. Napisao je “Udžbenik litografije”.

 

1787. godine – Rođen je Vuk Stefanović Karadžić, reformator srpskog jezika i pravopisa. Izdao je više zbirki narodnih pesama i pripovedaka, prvu srpsku gramatiku (“Pismenica”) i rečnik 1818. godine. Uređivao je almanah “Danica” i nastojao da Evropu upozna sa srpskim narodnim blagom. Borio se protiv samovlašća kneza Miloša Obrenovića i jakog fronta protivnika reforme jezika. Umro je u Beču 1864. godine, a njegovi posmrtni ostaci su 1897. godine preneti iz Beča u Beograd i sahranjeni uz Dositeja Obradovića ispred Saborne crkve u Beogradu.

 

1814. godine – Rođen je belgijski proizvođač duvačkih instrumenata Adolf Saks, koji je 1840. godine izumeo muzički instrument nazvan po njemu – saksofon.

 

1825. godine - Rođen francuski arhitekta Žan Luj Šarl Garnije, čije je glavno delo, Opera u Parizu, jedan od najznačajnijih spomenika pariske arhitekture u drugoj polovini 19. veka. Projektovao je i Kazino u Monte Karlu i Opservatoriju u Nici.

 

1860. godine – Za predsednika SAD izabran je Abraham Linkoln koji je u januaru 1863. godine proglasio oslobađanje američkih robova. Tokom njegovog mandata vođen je Američki građanski rat u kojem je Unija severnih država pobedila robovlasnički Jug. Šest dana po završetku rata ubijen je u pozorišnoj loži u atentatu koji je izvršio glumac J.V. But.

 

1861. godine – Rođen je kanadski trener Džejms Nejsmit koji je 1891. godine izmislio košarku, kao dopunski sport za igrače američkog nogometa. U Evropu je stigla preko američkih vojnika, a u naše krajeve košarku je doneo izaslanik Crvenog krsta Amerikanac Vilijem Viland 1923. godine prikazavši je na kursu za učitelje u Beogradu.

 

1880. godine – Francuski mikrobiolog Šarl Laveran, dobitnik Nobelove nagrade za medicinu 1907. godine, otkrio je uzročnika malarije, ali nije mogao da objasni na koji način dospeva u organizam. Engleski lekar Ronald Ros je 15 godina kasnije utvrdio da malariju prenose komarci.

 

1893. godine – U Petrogradu je umro slavni ruski kompozitor Petar Iljič Čajkovski, kojeg mnogi smatraju klasikom ruske muzike. Njegovo delo, inspirisano narodnom muzikom, bajkama i ruskom istorijom, obuhvata sve muzičke vrste, a najpoznatiji su šest simfonija, tri klavirska koncerta, opere “Evgenije Onjegin” i “Pikova dama”, balet “Labudovo jezero” i uvertira “Romeo i Julija”.

 

1911. godine - Predsjednik Meksika postao Fransisko Madero, vođa revolucije protiv diktatora Porfirija Dijasa.

 

1917. godine – Posle pet meseci borbi, u Prvom svetskom ratu je pobedom zapadnih saveznika nad Nemcima okončana treća bitka kod belgijskog grada Ipr. Linija fronta pomerena je za nepunih deset kilometara, a poginulo je najmanje 240.000 vojnika.

 

1931. godine – Održan je antirežimski protestni skup na Beogradskom univerzitetu, nakon kojeg su studenti krenuli u protestnu šetnju Knez Mihailovom ulicom. Policija je uhapsila 13 i ranila šest studenata.

 

1942. godine Rukovodilac ustanka u Vojvodini protiv Nemaca Žarko Zrenjanin, sekretar Pokrajinskog komiteta Komunističke partije Jugoslavije za Vojvodinu, poginuo je u Drugom svetskom ratu u neravnopravnoj borbi u obruču okupatorske nemačke policije u selu Pavliš kod Vršca. Po završetku rata, grad Petrovgrad preimenovan je u Zrenjanin.

 

1943. godine – Sovjetska armija je u Drugom svetskom ratu oslobodila Kijev nakon dvogodišnje nemačke okupacije.

 

1943. godine Nemačke okupacione vlasti u Drugom svetskom ratu stvorile specijalnu jedinicu radi uništavanja tragova zločina u Srbiji, koja je primoravala zatvorenike da spaljuju leševe na stratištu Jajinci kod Beograda. Procenjeno je da je do aprila 1944. godine na tom mestu spaljeno oko 80.000 žrtava.

 

1950. godine – U Beogradu je osnovan Muzej primenjene umetnosti Srbije.

 

1964. godine – U saobraćajnoj nesreći je poginuo Slobodan Penezić Krcun, predsednik vlade Srbije i visoki funkcioner Komunističke partije. Posle Drugog svetskog rata bio je načelnik OZNE za Srbiju, a potom ministar unutrašnjih poslova Srbije.

 

1968. godine U Parizu počeli mirovni pregovori SAD i Vijetnama, ali je vojna intervencija Amerikanaca u Indokini trajala sve do aprila 1975. godine, kad je okončana porazom SAD.

 

1970. godine  Italija priznala Kinu i uspostavila s njom diplomatske odnose.

 

1975. godine – Na inicijativu kralja Hasana počeo je “Zeleni marš” u kojem je 350.000 Marokanaca sa zastavicama i Kuranom u rukama prešlo u Zapadnu Saharu, tražeći dekolonizaciju te oblasti. Narednih dana u Madridu je potpisan sporazum kojim je Španija predala Zapadnu Saharu Maroku i Mauritaniji.

 

1996. godine – Bivša jugoslovenska republika Hrvatska postala je 40. član Saveta Evrope.

 

1999. godine – Australijanci su na referendumu sa 55 prema 45 odsto glasova odbacili predlog da britanski monarh kao šef države bude zamenjen republikanskim ustrojstvom države.

 

2007. godine - Umro je Raša Livada, književnik, glavni i odgovorni urednik časopisa "Pismo" istoimenog književnog društva, jedan od osnivača Srpskog književnog društva.

 

Podeli:

Povezane vesti

Ostavite komentar