Vest: Mučenik koji štiti od nesreće i teških bolesti. Danas je Sveti Kalistrat

Mučenik koji štiti od nesreće i teških bolesti. Danas je Sveti Kalistrat

Mučenik koji štiti od nesreće i teških bolesti. Danas je Sveti Kalistrat

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas slave Sveti mučenik Kalistrat.

Mučenik koji štiti od nesreće i teških bolesti. Danas je Sveti Kalistrat-0Sveti mučenik Kalistrat

Rodom iz Kartagene. Hrišćanin od rođenja, jer mu i otac i đed behu hrišćani. Jedan od Kalistratovih predaka, po imenu Neokor, služio je kao vojnik u Jerusalimu pri Pontijskom Pilatu u vreme stradanja Gospoda i Spasa našeg Isusa Hrista. Videvši mnoga čudesa pri smrti Hristovoj Neokor poverova u Njega i bi naučen veri i kršten od apostola. Vrativši se doma Neokor donese svojima veru Hristovu kao dragoceni biser. Tako po vremenu i sv. Kalistrat bi rođen, kršten i vaspitan kao hrišćanin. Kada beše u vojsci, u njegovom puku ne beše ni jednoga više hrišćanina osim njega. Neko od njegovih drugova videše Kalistrata svetog kako noću ustaje i Bogu se moli, i prijaviše ga vojvodi Persentinu kao hrišćanina. A Persentin beše ljuti mučitelj hrišćana. Da bi se uverio, da li je Kalistrat zaista hrišćanin, vojvoda mu naredi, da prinese žrtvu idolima, što Kalistrat odmah otkaza. Tada Kalistrat bi mnogo bijen, pa onda bačen u more. No Božja sila spase ga, i on izađe zdrav iz mora. Videći trpljenje Kalistratovo i čudesa njegova 49 vojnika poverovaše u Hrista Gospoda. I oni biše bijeni i s Kalistratom u tamnicu bačeni. U tamnici sv. Kalistrat nauči veri drugove svoje i ukrepi ih. I oni pokazaše veliko mužestvo u stradanju, a Gospod pokaza veliku silu na njima. Opaki mučitelj posla vojnike u tamnicu noću, te ubiše sv. Kalistrata i 49 njegovih drugova. Postradaše za istinu 304. god. Na njihovim moštima docnije podignuta crkva.

Sveti apostoli: Marko, Aristarh i Zinon

Od Sedamdesetorice. Sv. Marko, zvani drugčije i Jovan. U kući njegove majke Marije u Jerusalimu sabirahu se sv. apostoli na molitvu (Dela Ap. 12, 12). Propovedao Jevanđelje sa apostolima Pavlom i Varnavom (12, 25). Po tom bio episkop u gradu Vivlosu. Sv. Aristarh, saputnik ap. Pavla (Dela Ap. 16, 29), bio episkopom u Apameji Sirijskoj. Sv. Zinon, ili Zina nazvan od ap. Pavla zakonikom (Tit. 3, 13), bio episkopom u Lidu Palestinskom. Kao zvezde blistali u tami neznaboštva i mnoge obratili veri Hristovoj. A sada blistaju kao zvezde u carstvu Hrista svog ljubljenog.

Sveta novomučenica Akilina

Iz sela Zakliveri u eparhiji Jedrenskoj; osamnaestogodišnja devojka. Otac joj se poturči, pa primoravaše i ćerku da se poturči. No majka je podržavaše u veri Hristovoj. Posle mnogih mučenja, sva ranjava i iskrvavljena, izdahnu na krilu svoje majke, i primi venac mučeništva 27. sept. 1764. god.

Prepodobni Savatije Solovecki

Spominje se sa sv. Zosimom 17. aprila. Upokojio se u Gospodu 27. sept. 1435. god.

Beseda

o poslednjoj molitvi Hristovoj za verne

Da svi jedno budu kao ti, oče,

što si u meni i ja u tebi (Jov. 17, 21).

Milost je Božja velika, braćo; nju kad oseti pravednik plače, a kad je oseti grešnik – stidi se. Po milosti Božjoj mi se čistimo, svetlimo, spasavamo, usinovljavamo, sjedinjavamo sa samim Bogom. No ovo sjedinjenje s Bogom neka niko ne razume tako kao da mi postajemo jednoga bića s Bogom i ravni Bogu. Nikad mi nećemo biti jednoga bića s Bogom niti ravni Bogu u onome smislu, u kome su Otac, Sin i Duh Božji jednoga bića i ravni u biću. Da svi jedno budu, govori Spasitelj Ocu Svome za učenike Svoje, kao ti što si u meni i ja u tebi misleći na jedinstvo ljubavi a ne na jedinstvo jestestva. Iz ljubavi proističe uzajamna poslušnost, uzajamna pomoć, uzajamna milost, krotost, smernost, dobrota, dobra volja, požrtvovanje. I kad Gospod veli: budite savršeni kao što je savršen otac vaš nebeski (Mat. 5, 48), On ne misli, da ljude izjednači s Bogom nego da im pokaže vrhovni primer savršenstva u svakom dobru. Jer mnogi učitelji ljudski isticali su i ističu primer savršenstva u nečem i nekom drugom a ne u Bogu; čak su često učili ljude zlu i isticali im zlo i primere zla kao savršenstvo. Zato Gospod i uči ljude, da uzmu Oca nebeskog kao primer svakog savršenstva, i da se trude i ustreme ka tome savršenstvu istinitom a ne nekom drugom. Po blagodati Božjoj mi se usinovljavamo, i bivamo svi jedno u Hristu Isusu (Gal. 3, 28). No ne bivamo bogovi; ne bivamo ravni sa ipostasima Svete Trojice. Ne zaboravite, da je rečeno u Pismu: i nebo je nečisto pred Njim (Jov. 15, 15), t.j. veličanstvene sile nebeske, a kamo li čovek. No po blagodati Božjoj a zbog stradanja Gospoda Isusa verni se uzvišuju u jedinstvo s Bogom po ljubavi i duhu. Potrudimo se za to, da tvorimo volju Božju, da bi se u istini uzvisili na takvu veličanstvenu visinu.

O Gospode Isuse, Bože naš, Bože svake milosti i dobrote, podrži nas do kraja u milosti Tvojoj, i ne razgnevi se na nas, no oprosti nam. Tebi slava i hvala vavek. Amin.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici !



Podeli:

Povezane vesti

Ostavite komentar