Vest: Maturantkinja koceljevačke srednje škole pobednica takmičenja srednjoškolaca iz oblasti socijalne zaštite

Maturantkinja koceljevačke srednje škole pobednica takmičenja srednjoškolaca iz oblasti socijalne zaštite

Maturantkinja koceljevačke srednje škole pobednica takmičenja srednjoškolaca iz oblasti socijalne zaštite

 

Milanka Antonović, maturantkinja Srednje škole u Koceljevi, osvojila je nedavno prvo mesto na takmičenju srednjoškolaca posvećenom idejama mladih o prevazilaženju problema iz oblasti socijalne zaštite koje je organizovao Filozofski fakultet u Novom Sadu u saradnji sa Pokrajinskim sekretarijatom za socijalnu politiku i demografiju.     

Učesnici su imali zadatak da napišu rad na određene teme sa jasnim smernicama i uputstvima. Učenici srednjih škola iz cele Srbije mogli su da se bave temama poput zaštite dece i mladih, da pišu o starenju i invaliditetu ili da analiziraju siromaštvo i socijalno isključivanje što je Milanka, učenica četvrtog razreda smera poljoprivredni  tehničar i učinila.

U svom radu ova srednjoškolka odgovorila je na temu, definisala najveće probleme u okviru izabrane tematske celine i navela načine na koje je moguće doprineti rešavanju problema, pisala je o dugoročnim i kratkoročnim efektima i kako bi predložena rešenja funkcionisala na nivou lokalne zajednice.

–Sociologiju smo dobili kao novi predmet i meni je on generalno zanimljiv. A temu koja se bavi siromaštvom i socijalnim isključivanjem sam odabrala jer je nekako generalno zastupljena u svetu, svuda u društvu. A malo se priča o tome. Potrebne su nam ideje kako da realizujemo smanjenje nivoa siromaštva i socijalnog isključivanja. Sa tim kategorijama se susrećemo svakodnevno, svuda su oko nas. Baš zbog toga sam i izabrala tu temu- izjavila je Milanka.

Smatra da je njen rad izdvojilo od drugih to što je siromaštvo predstavila kao multidimenzionalni problem o kojem je pričala realno, onako kako u stvarnosti jeste.

Govoreći o izboru predstavnice škole profesorka Gordana Tomić istakla je da je Milanka, inače odličan đak, veoma aktivna na časovima, da učestvuje u brojnim vannastavnim aktivnostima, te da je verovala da će biti kadra da ukoliko prođe u uži izbor, odbrani svoj rad. 

–Sama je izabrala temu a zajedno smo našle literaturu o ovoj problematici. Sugerisala sam joj šta treba naglasiti i na šta da obrati pažnju. Aplicirali smo sa  radom i nakon izvesnog perioda obavešteni smo da je Milankin rad izabran u pet najboljih na nivou Srbije, te da će se samo takmičenje održati na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu- priča profesorka Tomić i dodaje da je učenica izradila prezentaciju svog rada te da su potom usledili dani vežbanja u školskom amfiteatru, pred Milankinim školskim drugarima, kako bi što uspešnije otklonila tremu i na najbolji mogući način pripremila izlaganje.

–Na samom takmičenju Milanka je nastupila peta. Bila je samouverena i veoma ubedljivo prezentovala svoj rad. To je prepoznala i komisija koja je učenicu naše škole proglasila za pobednika takmičenja. Bilo je to jedno divno iskustvo, druženje sa ostalim kandidatima, njihovim  mentorima. Mogu samo da pohvalim Milanku za divnu saradnju, strpljenje i upornost i da joj poželim da ponese lepe uspomene iz naše škole- izjavila je profesorka Tomić. 

Za maturantkinju koja je na najbolji mogući način predstavila sebe, svoju mentorku i školu iz koje dolazi učešće na takmičenju bilo je veoma značajno. I sama je u jednom periodu svog života poželela da studira na Filozofskom fakultetu ali su joj se planovi u međuvremenu promenili.

–Volim da pišem i planiram da jednog dana objavim svoju knjigu. Očarana sam poezijom i to ljubavnom. Stihovi su deo mog života još od 13.godine. Inspiraciju nalazim u prošlosti ali treba znati da ljubavna poezija ne podrazumeva isključivo odnos između muškarca i žene, već se ona odnosi i na porodične prilike, odnos između rođaka, prijatelja. Zbog te ljubavi prema poeziji sam ranije planirala da upišem Filozofski fakultet. Međutim, planovi su se promenili pa sam odlučila da se u budućnosti bavim nekim perspektivnijim zanimanjem te ću zato da studiram gastronomiju- otkriva Milanka i dodaje da će poezija ostati i u buduće u fokusu njenog interesovanja, ali da će uporedo sa stihovima nastojati da se obrazuje u oblasti gastronomije pa da jednog dana otvori i svoj restoran.                    

 



Podeli:

Povezane vesti

Ostavite komentar